Χ. Γεωργιάδης: Δεν γίνεται ΓΕΣΥ χωρίς αυτονόμηση

«Ποτέ δεν θα το πετύχουμε και θα παραμείνει ένα σύνθημα να το αναμασούμε αν δεν καταλάβουμε και δεν έχουμε όλοι την τόλμη να στηρίξουμε, να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση», διαμήνυσε για το ΓΕΣΥ ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
Εν μέσω της έντονης συζήτησης που αναπτύσσεται και πάλι τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το ΓΕΣΥ,  μιλώντας τη Δευτέρα στο κρατικό ραδιόφωνο ο Χάρης Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας είναι ίσως μια από τις πρώτες προτεραιότητες. «Και χωρίς αμφιβολία», επισήμανε, «τα μέτρα που εφαρμόσαμε μέχρι σήμερα είναι πυροσβεστικά και όχι διαρθρωτικά». «Ήταν αναγκαία, επείγοντα μπαλώματα, και αυτό που χρειάζεται ο τομέας της υγείας δεν είναι μέτρα πυροσβεστικά, αλλά ουσιαστική, διαρθρωτική μεταρρύθμιση», σημείωσε.  Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη, τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν όχι με όρους και με ωράριο δημόσιας υπηρεσίας, αλλά με έναν τρόπο πολύ πιο αποδοτικό και παραγωγικό για να εξυπηρετούν τους πολίτες. «Όλο αυτό», εξήγησε, «σχετίζεται με την ουσιαστική διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημοσίων νοσοκομείων, τα οποία θα παραμείνουν δημόσια, αλλά θα λειτουργούν ως αυτόνομοι οργανισμοί και μέσα από την αυτόνομη λειτουργία θα έχουν βεβαίως και την υποχρέωση να μην μείνουν αναξιοποίητες πανάκριβες υποδομές και εξοπλισμοί».
 
Παρεμποδίζεται η αυτονόμηση
«Υπάρχει μια τάση να παρεμποδίζεται η αυτονόμηση, αλλά κατά τα άλλα όλοι θέλουμε το ΓΕΣΥ», τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης,  ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν προωθηθεί και λειτουργήσει η αυτονόμηση, κανένας δεν θα είναι σε θέση να απαντήσει το ερώτημα πόσο θα κοστίσει το ΓΕΣΥ ή πώς θα λειτουργήσει το ΓΕΣΥ.
«Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν δεν δει στην πράξη ότι τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε οικονομικούς και διοικητικά αυτόνομους οργανισμούς. Αλλά δεν είναι μόνο το ΓΕΣΥ. Είναι και τα προβλήματα που συσσωρεύονται σε καθημερινή βάση και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν», σημείωσε.
 
Το παράδειγμα…
Για να παραθέσει στη συνέχεια ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: «Θυμήθηκα αυτές τις μέρες κάτι που είπε η κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ως πρώην Γενική Ελέγκτρια όταν ήμουν κι εγώ βουλευτής, για εκείνο το πανάκριβο MRI, το οποίο υπάρχει στο Γενικό Νοσοκομείο. Όταν είχε αγοραστεί αυτός ο πανάκριβος και αναγκαίος εξοπλισμός με βάση το συμβόλαιο για 2-3 χρόνια θα τον λειτουργούσε ο ιδιώτης ο οποίος τον είχε προμηθεύσει. Όσο τον λειτουργούσε ο ιδιώτης, και δεν είναι δικές μου αναφορές αλλά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν υπήρχαν λίστες αναμονής και ουρές, επειδή ακριβώς αυτός ο πανάκριβος εξοπλισμός, και αυτή ήταν η θέση αυτού που τον είχε προμηθεύσει, δεν μπορεί να λειτουργεί μερικές ώρες το πρωί, αλλά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όταν έληξε η περίοδος λειτουργίας από τον ιδιώτη και άρχισε η λειτουργία του από το νοσοκομείο ξεκίνησαν να δημιουργούνται αυτές οι τεράστιες λίστες αναμονής».
 
Η στελέχωση των νοσοκομείων
«Οπότε», συνέχισε ο  Υπουργός Οικονομικών, «σχετικά με τη στελέχωση των νοσοκομείων δεν νομίζω ότι ο ιδιώτης να είχε περισσότερο προσωπικό από ό,τι είχε σήμερα, αλλά πιθανόν να οργάνωνε το προσωπικό του, έτσι ώστε να μην εργάζονται όλοι το πρωινό ωράριο της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά κάποιοι εργάζονταν πρωινή βάρδια, κάποιοι απογευματινή και γι’ αυτό δεν υπήρχαν ουρές».
Αναφορικά με το θέμα της στελέχωσης ο Χάρης Γεωργιάδης είπε επίσης: «Ζητήσαμε τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και φάνηκε ότι δεν υπήρχε καμία μείωση στη στελέχωση και ότι υπάρχει πλήρης στελέχωση στα δημόσια νοσοκομεία. Όταν αυτό αναδεύθηκε, ακούσαμε μια άλλη εξήγηση από τους διάφορους ότι αυξήθηκε η δουλειά. Οπότε ζητήσαμε τα στοιχεία και η δουλειά δεν αυξήθηκε. Τώρα ακούμε μια νέα εξήγηση ότι αν φεύγει ένας γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας τότε προσλαμβάνεται άλλος γιατρός που είναι σε άλλη ειδικότητα. Και ρωτώ αν είναι έτσι, τότε δεν θα πρέπει κάποιοι να δώσουν εξηγήσεις»;
 
Τι ΓΕΣΥ θέλουμε…
Καταλήγοντας ο Υπουργός Οικονομικών είπε: «Ξέρουμε πολύ καλά τι ΓΕΣΥ θέλουμε. Θέλουμε ένα ΓΕΣΥ να εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας, να παρέχει κάλυψη σε όλους και να είναι οικονομικά βιώσιμο και να μην μετατραπεί και αυτό σε μια μαύρη τρύπα που, ενώ θα πληρώνουμε δεν θα παίρνουμε την εξυπηρέτηση που πρέπει. Ποτέ δεν θα το πετύχουμε και θα παραμείνει ένα σύνθημα να το αναμασούμε, αν δεν καταλάβουμε και δεν έχουμε όλοι την τόλμη να στηρίξουμε, να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε αυτές τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση».
 

Δειτε Επισης

Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν
Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Οι διώξεις και το ξέφρενο πάρτι εκατομμυρίων από τους σφετερισμούς-Ξανά ενώπιον Κακουργιοδικείου ο Αϊκούτ
Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ μετά τις καταγγελίες παιδιών με ΔΕΠΥ-Στα σκαριά τροποποίηση της νομοθεσίας
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Ισχυρισμοί Τατάρ ότι ο ΓΓ ζήτησε από τον Πρόεδρο να «χορηγήσει αμνησία» στους σφετεριστές
Απαγόρευσε τη χρήση των κινητών στα σχολεία Μέσης η Βουλή-Πράσινο στις αλλαγές ΥΠΑΝ
Την Παρασκευή συνέρχεται η «βουλή» στα κατεχόμενα για την «εκλογή προέδρου»
Τρεις τόνους φαρμάκων και αναλώσιμων αποστέλλει η Κυπριακή Δημοκρατία στον Λίβανο
Η Άγκυρα θα συνεχίσει εργάζεται για οικονομική ενίσχυση ψευδοκράτους