ΠΑΣΥΚΙ: Είμαστε 200 επαγγελματίες πλην στη δημόσια υγεία

Η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα υγείας αποτελεί έμμεση παραδοχή των διαχρονικών θέσεων που η ΠΑΣΥΚΙ κατέθετε εδώ και καιρό, «και πρέπει επιτέλους να εισακουστούν οι θέσεις μας και να ληφθούν κάποια μέτρα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα λεφτά που δίνονται στην υγεία είναι επένδυση και όχι δαπάνη», πρόσθεσε.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το έργο της ΠΑΣΥΚΙ, αλλά και για τα προβλήματα της καθημερινότητας που υπάρχουν στα κρατικά δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Κούμας αναφερόμενος στη δομή των κρατικών νοσηλευτηρίων είπε ότι μη στελεχωμένα κλινικά τμήματα δεν μπορούν να αποδώσουν καθόλου.

«Όταν λέμε στελεχωμένα, εννοούμε σε όλα τα επίπεδα και σε ιατρούς, ιατρικούς λειτουργούς και Βοηθούς Διευθυντές και Διευθυντές. Η ιεραρχία και η ανάληψη ευθύνης σε δημόσια νοσηλευτήρια, τμήματα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να υπάρχει ποιοτική ιατρική που όλοι αναμένουμε και προσδοκούμε. Δεν μπορούν οι ιατροί να δουλεύουν με εξουθενωτικούς ρυθμούς για την υγεία τους και σε σωματικό και σε ψυχικό επίπεδο. Δηλαδή οι ιατροί που βγάζουν μέρα παρά μέρα εφημερίες πρέπει να γίνει κατανοητό σε τι κατάσταση βρίσκονται και έχουμε να ασχοληθούμε με το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία των συνανθρώπων μας, το οποίο ναι όταν ένας γιατρός δεν είναι σε κατάσταση ο ίδιος, σωματική ή ψυχική, μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης. Όλα τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών είναι υποστελεχώμενα περίπου με τρεις με τέσσερις λιγότερο. Όταν εκεί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σωστά, όχι από δική τους αιτία αλλά λόγω της υποστελέχωσης είναι κατανοητό ότι αυτό έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στο όλο σύστημα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας, ο κ. Κούμας είπε ότι ένας μεγάλος αριθμός των συμπολιτών μας απευθύνεται στα Κέντρα Υγείας και αρκετά από αυτά δεν είναι επανδρωμένα σωστά.

«Η αντίληψη του Υπουργείου για κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν βασική τους προϋπόθεση μηδενικό κόστος. Στην πρόταση που έχουμε κάνει εμείς ότι πρέπει να προσληφθεί επιπρόσθετα ιατρικό προσωπικό λένε όχι. Συνέχεια έχουμε μια στάση μονομερούς επιβολής των εισηγήσεων, των απόψεων, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας για το οποίο εμείς σίγουρα αντιδρούμε γιατί πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπρό ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η γνώμη των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι τα ζούμε καθημερινά και θεωρώ ότι έχουμε και την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη να υποβάλουμε και εμείς ιδέες προς συζήτηση. Χωρίς διάλογο τίποτε δεν λύνεται», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την υποστελέχωση, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είπε ότι πάμπολλες φορές και γραπτώς και προφορικώς έχουν ενημερώσει για την υποστελέχωση.

«Δυστυχώς, η απάντηση που έχουμε πάρει είναι ότι ο αριθμός των γιατρών είναι ο ίδιος και μάλιστα δόθηκαν αυτά τα στοιχεία και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 20 Απριλίου σε δημοσιογραφική διάσκεψη και τα παρουσίασε. Εμείς ως ΠΑΣΥΚΙ αντιδράσαμε αμέσως. Ζητήσαμε επιτέλους να μας πουν πού είναι τοποθετημένοι αυτοί οι 720 και τόσο γιατροί. Ακόμα περιμένουμε να μας πουν. Εμείς σίγουρα ξέρουμε, αλλά θεωρώ ότι είναι δουλειά της αρμόδιας αρχής να μας ενημερώσουν γι` αυτό. Όποτε ζητούσαμε στελέχωση βρίσκαμε ένα βράχο απέναντι μας. Τα μέτρα οικονομικής περισυλλογής και αυστηρής λιτότητας σε επίπεδο υγείας, για τα οποία εμείς συνεχώς διαφωνούσαμε, αλλά αυτή η λιτότητα επικρατεί σε επίπεδο μόνο κρατικών δημοσίων νοσηλευτηρίων», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κούμας είπε ότι ο στόχος του είναι να πληρώνονται πραγματικό χρόνο εργασίας, όπως όλοι οι εργαζόμενοι.

Ανέφερε, επίσης, ότι αρκετοί ιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων φεύγουν προς τον ιδιωτικό τομέα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους αριθμούς της υποστελέχωσης, ο κ. Κούμας είπε ότι δεν είναι ακριβώς θέμα αριθμών και πρόσθεσε ότι έχουν κάνει μία δομή με τις ιατρικές υπηρεσίες τον Γενάρη και φτάνουν περίπου τους 200.

«Θα πάμε σε λεπτομερή συζήτηση ώστε να γίνει σωστή κατανομή, αλλά δεν πρέπει απλώς να γίνεται αριθμητική προσέγγιση. Είδαμε πού κατέληξε η αριθμητική προσέγγιση. Είστε 720. Παραμείνατε περίπου 720, μπορεί και συν 3, άρα γιατί παραπονιέστε. Τα αποτελέσματα, νομίζω, τα ζούμε τις τελευταίες ημέρες όλοι μας. Εγώ προσωπικά ξέρω ότι για το Νοσοκομείο Λεμεσού, σε πρώτη φάση χρειαζόμαστε περίπου 35 με 40 γιατρούς, για το οποίο έχουμε ενημερώσει πάμπολλες φορές και ως συνδικαλιστικό όργανο και οι εκάστοτε διευθυντές στα εκάστοτε τμήματα, έχουν πάμπολλες φορές στείλει επιστολές. Το πρόβλημα είναι ότι θεωρητικά δήθεν δεν υπήρχαν κονδύλια. Τώρα αν υπήρχαν ή δεν υπήρχαν, πως έγινε αυτό, νομίζω επιτέλους εντός του κράτους και της ίδιας της Κυβέρνησης υπάρχουν οι μηχανισμοί να βρεθούν οι υπαίτιοι και να αποδοθούν οι ευθύνες», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ποιος είναι αυτός που παραπλανεί και γιατί το κάνει, ο κ. Κούμας είπε ότι είναι θέμα προσέγγισης πού θέλουν να καταλήξουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, ποιο σύστημα υγείας θέλουμε να εφαρμόσουμε στην Κύπρο.

«Σίγουρα δεν είναι η ΠΑΣΥΚΙ που παραπλάνησε. Υπάρχει το Υπουργείο Υγείας το οποίο ξέρει, θεωρητικά έχει τους 720 ιατρούς τους οποίους πρέπει να τοποθετήσει σωστά. Άρα, απάντηση πρέπει να μας δοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει Υπουργείο Οικονομικών, Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού, τα οποία λένε έχετε 720, γιατί θέλετε περισσότερους. Άρα, είναι σε δύο επίπεδα που πρέπει να ψάξουμε γιατί εδόθησαν αυτοί οι αριθμοί στον Πρόεδρο. Δεν νομίζω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να βγήκε εκεί να ανακοίνωσε αυτούς τους αριθμούς χωρίς να του έχουν δοθεί από τα αρμόδια Υπουργεία. Πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από αυτά τα δύο Τμήματα», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κούμας είπε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό τι σημαίνει ιατρική.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση της ΠΑΣΥΚΙ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κούμας είπε ότι αύριο στο Προεδρικό η συνάντηση θα είναι στην παρουσία των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών και πρόσθεσε δεν ξέρουν ακριβώς το θέμα, αλλά μπορούν να εικάσουν κάλλιστα ότι είναι για τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είπε ότι επαναδραστηριοποιούν το διάλογο και προειδοποίησε ότι δεν θα κάνουν διάλογο για χάριν του διαλόγου.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ