Χρήστος Στυλιανίδης: Το Brexit, το προσφυγικό και η Μέρκελ

  Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Προσφυγικό αλλά και η επιρροή που ασκεί η Άνγκελα Μέρκελ,  βρέθηκαν στο επίκεντρο  συζήτησης που είχε ομάδα δημοσιογράφων και φοιτητών δημοσιογραφίας από την Κύπρο, με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Δεν θέλω καν να το σκεφτώ

Σε ερώτηση για το πώς θα είναι η Ενωμένη Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία, ο κύριος Στυλιανίδης ήταν σαφής: «Δεν θέλω καν να το σκεφτώ, το απεύχομαι» είπε, σχολιάζοντας πως παρότι γράφτηκαν διάφορα για Επιτρόπους που εύχονται να φύγουν οι Βρετανοί, ο ίδιος δε βρήκε κανέναν εντός των Ευρωπαϊκών θεσμών που να θέλει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ίσα ίσα που όλοι είναι αφοσιωμένοι, στο πώς θα βοηθήσουν να παραμείνει ο Βρετανικός λαός στην Ευρώπη. Για μένα», συνέχισε ο κύριος Στυλιανίδης, «το μεγάλο θέμα θα είναι το τι σημαίνει Ευρωπαϊκό οικοδόμημα στην προοπτική του. Ωστόσο, πήραμε μια απόφαση, σε συνεννόηση με τον Βρετανό Επίτροπο αλλά και την Βρετανική κυβέρνηση, ως θεσμικά πρόσωπα, να αποφύγουμε οποιαδήποτε εμπλοκή σε συζητήσεις για το δημοψήφισμα στην Βρετανία αυτό το διάστημα, διότι τα πράγματα είναι ρευστά. Έχω τις απόψεις και τις αντιλήψεις μου αλλά νομίζω ότι είναι πιο σωστό να μην τοποθετηθώ ούτε για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Κύπρο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κανένας Επίτροπος, ούτε καν ο πρόεδρος  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  δεν ενεπλάκη σε αυτή τη συζήτηση. Μόνο ο Βρετανός Επίτροπος έχει αυτό το δικαίωμα και νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε τον Βρετανικό λαό να πάρει την μεγάλη απόφαση». Ο κύριος Στυλιανίδης, σχολίασε επίσης, την αύξηση νέων ανθρώπων στη χώρα που πάνε να εγγραφούν για να μπορούν να ψηφίσουν. «Το 70% των πολιτών, ηλικίας 18-30 είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα της αποχώρησης προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες ηλικίες, σε αντίθεση με την Κύπρο, που συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Συνήθως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση εγγράφονται γύρω στο 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι. Αυτή τη φορά συζητούν για 3-4 εκατομμύρια νέους ψηφοφόρους» ανέφερε ο κύριος Στυλιανίδης, γεγονός που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το προσφυγικό δεν είναι ο μεγάλος κίνδυνος

Πέραν του Brexit που θα φανεί στις 23 Ιουνίου με το δημοψήφισμα στη Βρετανία, ο κύριος Στυλιανίδης εξέφρασε την άποψη ότι τo προσφυγικό δεν είναι- όπως πολλοί θέλουν να το παρουσιάσουν- ο μεγάλος κίνδυνος για να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Παρόλο που δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική που θα θέλαμε, εντούτοις, το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε σε μια δύσκολη συμφωνία με την Τουρκία, το ότι τα κράτη-μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και της Ελλάδας, φτάσαμε σε μια συμφωνία που εφαρμόζεται σταδιακά, δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια για να κατακτηθεί και πάλι κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική σ’ αυτό το μείζον θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού που είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα, μετά των Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Έκανε και η Τουρκία ένα μεγάλο συμβιβασμό, ήρθε με άλλες απόψεις και εν τέλει υποχώρησε σε κάποιο βαθμό και υπέγραψε τη συμφωνία. Έκτοτε μειώθηκαν και οι προσφυγικές ροές, συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες και αυτό δείχνει ότι η συμφωνία δουλεύει στην πράξη. Στόχος μας είναι να βλέπουμε βελτίωση γύρω από τους ευάλωτους πληθυσμούς και τους πρόσφυγες» τόνισε.

Η Ε.Ε δεν σκορπά χρήματα

Σε ότι αφορά τα χρήματα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ανθρωπιστική Βοήθεια, ο κύριος Στυλιανίδης, ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκορπά χρήματα δεξιά και αριστερά και πως η ανθρωπιστική βοήθεια ποτέ δεν προσφέρεται μέσω καναλιών αλλά μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων. «Οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει τόσα πολλά προαπαιτούμενα για να συμμετάσχει. Με την Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μια άλλου είδους σχέση συντονισμού, δεν είναι η ίδια σχέση με τη Σομαλία, την Κένυα ή το Σουδάν. Το πολιτικό περιβάλλον είναι διαφορετικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό. Μέχρι τώρα έχουμε δώσει 90 εκατομμύρια σε διάφορα επίπεδα και υπολογίζουμε μέχρι τον Ιούλιο να δώσουμε ακόμη 75 εκατομμύρια» εξήγησε ο κύριος Στυλιανίδης.

Η Μέρκελ ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 «Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που στηρίζει το ηθικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων που έχουμε, κακά τα ψέματα, αυτή είναι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ» είπε ο κύριος Στυλιανίδης. «Θυμάμαι, όταν έλεγα για την Ελληνική κρίση, ότι η Μέρκελ  ήταν η πιο φανατική υποστηρίκτρια του να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, με έβλεπαν με επιφύλαξη. Και όταν έλεγα ότι στο θέμα του προσφυγικού θα εκπλήξει τους πάντες και θα σταθεί σαν ηγέτης να αντιμετωπίσει την κοινή γνώμη, το ίδιο. Σήμερα αναθεώρησαν ακόμη και Έλληνες δημοσιογράφοι. Μπορείς να διαφωνείς μαζί της, μα άλλο είναι αυτό και άλλο να διαστρεβλώνεις θέσεις. Αν είναι κάποιος που σήμερα θεωρείται ο ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η κυρία Μέρκελ, ανεξάρτητα με το αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί της. Πήρε μια θέση στο προσφυγικό, που όχι μόνο καθόρισε της εξελίξεις, τα έβαλε και με τις κυβερνήσεις των ανατολικών χωρών. Δεν πρέπει να κινούμαστε με τη λογική των στερεοτύπων καθώς σε μια πολιτική ανάλυση υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και το κυριότερο, να είσαι έτοιμος, σε ένα κόσμο που αλλάζει καθημερινά να δεις τη θέση του άλλου και να συζητήσεις".

Λάθος εκτιμήσεις

Σε ερώτηση κατά πόσο έγιναν λάθος εκτιμήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κύριος Στυλιανίδης είπε πως είναι γεγονός πως όταν πριν από 5 χρόνια άρχισε η Συριακή κρίση, δεν είχε προβλεφθεί ότι θα φτάναμε σε αυτά τα επίπεδα. «Ο κύριος Γιούνκερ, ήταν ο πρώτος που όρισε επίτροπο για το μεταναστευτικό, κάτι που δείχνει διορατικότητα. Για να είμαι ειλικρινής όμως, εγώ περίμενα ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα είχαμε καλύτερη στάση, καλύτερη συνεννόηση σε ότι αφορά το προσφυγικό. Με την κυρία Μέρκελ είμαστε στην ίδια γραμμή αυτό όμως δεν ισχύει για όλους τους ηγέτες Ευρωπαϊκών χωρών. Είναι δυνατόν να συζητούμε να μεταφερθούν σε χώρες με 12-15 εκατομμύρια πληθυσμό 3 χιλιάδες πρόσφυγες; " κατέλειξε ο κύριος Στυλιανίδης. 

 


 
 

Δειτε Επισης

Υλοποιεί τον οδικό της χάρτη η ΕΔΕΚ, με τερματισμό το πολιτικό συνέδριο
Μπάιντεν και Χριστοδουλίδης επισφραγίζουν την στρατηγική σχέση με τετ-α-τετ
Θα συνεχίσει τις προσπάθειες ο ΠτΔ-«Το κατοχικό συρματόπλεγμα από την θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο δεν είναι ανυπέρβλητο»
Θα επαναλάβει την υποστήριξή του στη ΔΔΟ ο Μπάιντεν-Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Στο υψηλότερο επίπεδο οι διμερείς σχέσεις με ΗΠΑ-«Επιστέγασμα των ενεργειών» η επίσκεψη του Προέδρου
Ως γέφυρα μεταξύ των διαφόρων μερών στη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε την Κύπρο ο Μπετέλ
Ευρεία γκάμα θεμάτων επί τάπητος στις ΗΠΑ-«Έχει και συμβολικό και ιδιαίτερο πολιτικό βάρος»
Συντονισμός με Αθήνα πριν την μετάβαση στην Ουάσινγκτον-Ενημερώνει Μητσοτάκη κατά την επιστροφή του ο ΠτΔ
Να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος καλεί τη διεθνή κοινότητα ο Τούρκος «πρέσβης»
Πρόωρες «εκλογές» ζητούν συνδικάτα στα κατεχόμενα