Ανακρίνεται στην Αθήνα από βδομάδα ο Βγενόπουλος

Ενώπιον των ανακριτών θα βρεθεί την άλλη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη, 21 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, προκειμένου να ανακριθεί ως ύποπτος για την τέλεση αδικημάτων που σχετίζονται με την κατάρρευση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης δήλωσε ότι η ανάκριση του κ. Βγενόπουλου έχει καθοριστεί για την άλλη Τρίτη, 21 Ιουνίου.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε, επίσης, ότι η ανάκριση θα γίνει από ανακρίτρια των ελληνικών διωκτικών Aρχών, στην παρουσία και των Κύπριων ανακριτών που θα μεταβούν στην Αθήνα για το σκοπό αυτό, οι οποίοι, όπως εξήγησε, “μπορούν να ζητήσουν διευκρινήσεις, μέσω της ανακρίτριας”.

Ερωτηθείς αναφορικά με τους στενούς συνεργάτες του κ. Βγενόπουλου, Ευθύμιο Μπουλούτα και Μάρκο Φόρο, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι στην πρώτη ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και καταζητούνται από τις ελληνικές Aρχές, ο κ. Κληρίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι “μας διαβεβαιώνουν ότι κάνουν το παν να τους βρουν”.

Η ανάκριση του κ. Βγενόπουλου εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν κλιμάκιο ανακριτών από την Κύπρο είχε μεταβεί στην Αθήνα για ανάκριση προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας, μεταξύ των οποίων και τα δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, Ευθύμιος Μπουλούτας και Μάρκος Φόρος.

Τότε είχαν αρνηθεί να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις των ελληνικών ανακριτικών Αρχών, επικαλούμενοι την αίτησή τους στο Συμβούλιο Εφετών με την οποία ζητούσαν τη μη εκτέλεση του αιτήματος δικαστικής συνδρομής της Κύπρου από τις αρμόδιες Αρχές της Ελλάδας στις έρευνες για την οικονομία.

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε τον περασμένο Φεβρουάριο να απορρίψει τις ενστάσεις που είχαν εγερθεί ενώπιον του, μια απόφαση η οποία άνοιγε ουσιαστικά το δρόμο της ανάκρισης των πρώην στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας που βρίσκονται στην Ελλάδα και της έκδοσής τους στην Κύπρο.

Οι ανακριτές αναμένεται να θέσουν ερωτήματα προς τον κ. Βγενόπουλο και σε σχέση με την πρώτη ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, η οποία είναι ορισμένη για ακρόαση την Πέμπτη, 23 Ιουνίου, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με σκοπό να παραπεμφθεί ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, Μάρκος Φόρος, Παναγιώτης Κουννής και Νεοκλής Λυσάνδρου που αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί χειραγώγησης της αγοράς λόγω της μη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, ως είχαν υποχρέωση, για την απομείωση της υπεραξίας της Λαϊκής την περίοδο 2011, που είχε ως αποτέλεσμα τη φερόμενη παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού. Κατηγορούνται, επίσης, για παραπλανητικές δηλώσεις, για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και για τήρηση ψευδών λογαριασμών την περίοδο 2011.

Οι Παναγιώτης Κουννής και Νεοκλής Λυσάνδρου εμφανίζονται κανονικά ενώπιον του δικαστηρίου στα πλαίσια της εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης. Από την άλλη, οι κατηγορούμενοι Μπουλούτας και Φόρος, ενώ αρχικά είχαν εκφράσει την πρόθεση τους να έρθουν στην Κύπρο για τη δίκη της Λαϊκής Τράπεζας, σεβόμενοι, όπως είχαν δηλώσει, την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, παρότι διαφωνούν με το περιεχόμενό της, εντούτοις στη συνέχεια, μέσω του δικηγόρου τους, ανακοίνωσαν ότι “τελικά θεώρησαν αναγκαίο να μη το πράξουν, με στόχο τη διαφύλαξη άλλων διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη”.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση της Λαϊκής, στις 11 Μαϊου, η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Σοφία Χατζηκυριάκου όρισε τη χρονική προθεσμία μέχρι τις 23 Ιουνίου για έλεγχο εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης των κατηγορούμενων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, οι οποίοι παραμένουν μέχρι στιγμής άφαντοι.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι στιγμής στο κατηγορητήριο της συγκεκριμένης υπόθεσης. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός αυτό, ο κ. Κληρίδης είχε διαβεβαιώσει σε πρόσφατη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ότι “εκεί και όπου υπάρχει μαρτυρία και κάποιος -οποιοσδήποτε και όπως ονομάζεται – εμπλέκεται θα είναι κατηγορούμενος. Για να μην περιληφθεί κάποιος σε μια συγκεκριμένη υπόθεση σημαίνει είτε επειδή χρονικά ή συγκυριακά ή άλλως πως δεν εμπλέκετο στην υπόθεση. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καμία εξήγηση, ούτε σκοπιμότης, ούτε άλλη εξήγηση πλην αυτής”.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οδηγίες ΤΟΥΟΤΑ στους πελάτες της για τους αερόσακους-Όσα πρέπει να γνωρίζουν
Αντισυνταγματικός ο νόμος για διοχέτευση φόρου σε κουρεμένα Ταμεία Προνοίας
Μάχη για τη ζωή δίνει η ηλικιωμένη που παρασύρθηκε από όχημα-Υπέστη υποσκληρίδιο αιμάτωμα
Οι πέντε περιοχές στη Σαντορίνη που κινδυνεύουν από κατολισθήσεις-Αναγκαία τα μέτρα
Δεν επιβεβαιώνει τις αναφορές Φιντάν για συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν τον Απρίλιο
Βάζει δασμούς για παραγγελίες από Shein και Τemu η Ε.Ε.-Λαμβάνεται σειρά μέτρων
Διόρισε Πρόεδρο της Επ. Διερεύνησης Ασυμβίβαστου το Υπουργικό-Αυτή είναι η σύνθεση της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων
Άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε μετρό στις Βρυξέλλες-Εμπόριο ναρκωτικών βλέπει η Αστυνομία
Ενημέρωσε τον Δένδια για τους στόχους της Κύπρου για την άμυνα ο Πρόεδρος-«Προσδοκούμε στη δική σας βοήθεια»
Αυτοκτόνησε ο 35χρονος δράστης της επίθεσης με τους 11 νεκρούς-Είχε κρύψει τα όπλα σε θήκη για κιθάρα