Ορλάντο - Η μεγαλύτερη μαζική επίθεση ενόπλου στην ιστορία των ΗΠΑ

Σοκ σε όλο τον κόσμο προκάλεσε η είδηση του μακελειού στο Ορλάντο της Φλόριντα των ΗΠΑ.
 
Το χρονικό της επίθεσης

Λίγο μετά τις 02.00 ξημερώματα Κυριακής τοπική ώρα, άνδρας εισήλθε σε γκέι κλαμπ της πόλης, και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.
 

Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης είπαν αργότερα πως εκεί που έπιναν το ποτό τους ξαφνικά έβλεπαν ανθρώπους να σωριάζονται αιμόφυρτοι στο έδαφος. Στο κλαμπ βρίσκονταν εκείνη την ώρα και διασκέδαζαν περίπου 320 άτομα.

Ακολούθως ο ένοπλος πήρε τους θαμώνες του κλαμπ όμηρους και τα ταμπουρώθηκε στις τουαλέτες.

Περιπολικά και ασθενοφόρα έπσευσαν στο σημείο και άρχισε σιγά σιγά να οργανώνεται έφοδος στο κλαμπ για διάσωση των ομήρων.
 

Γύρω στις πέντε το πρωί, η ειδική ομάδα της αστυνομίας SWAT εισέβαλε στο κλαμπ και σκότωσε τον ύποπτο του επίθεσης.
 
Η ταυτότητα του υπόπτου

Λίγες ώρες αργότερα η αμερικανική αστυνομία έκανε γνωστή την ταυτότητα του ανθρώπου που φέρεται να πραγματοποίησε την μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ.
 

Πρόκειται για τον 29χρονο Omar Mateen, αμερικανό υπήκοο Αφγανικής καταγωγής, γεννημένο στη Νέα Υόρκη και μόνιμο κάτοικο Φλόριντας, ο οποίος από το 2007 δούλευε σε εταιρία ιδιωτικής φύλαξης.


«Βίαιος και στον γάμο του»

Για τον ύποπτο μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας η πρώην σύζυγός του, αποκαλύπτοντας πως αφού γνωρίστηκαν μέσω διαδικτύου πριν οκτώ χρόνια, παντρέυτηκαν αλλά χώρισαν λίγο μετά, αφού ο Ματίν την κακοποιούσε συνεχώς και για ασήμαντες αφορμές. Τον χαρακτήρισε μάλιστα ως άνθρωπο ασταθή και ανισόρροπο, σημειώνοντας πως οι γονείς της ήταν αυτοί που αφού έμαθαν το βίαιο του χαρακρήρα του, την πήραν από το σπίτι που διέμενε το ζευγάρι, και εκ τοτε δεν τον ξανά είδε ποτέ.
 

Ο πατέρα του υπόπτου δήλωσε από την πλευρά του πως, το μακελειό στο Ορλάντο "δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία". "Δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία" είπε χαρακτηριστικά ο Μιρ Σεντίκε, πατέρας του Ομάρ Σεντίκε Ματίν. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο άνδρας υποστήριξε ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί καθώς πριν από λίγο καιρό είδε δύο άνδρες να φιλιούνται. "Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ όπως ολόκληρη η χώρα" πρόσθεσε ο πατέρας, αφού ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς του.

Υποστηρικτής του ISIS;

Στο μεταξύ, το FBI αποκάλυψε πως ο ύποπτος λίγο πριν την επίθεση στο κλαμπ, τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη βομβιστική επίθεση του μαραθωνίου της Βοστώνης πριν λίγα χρόνια.
 


Σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό του, το MSNBC επισήμανε ότι ο Ματίν δήλωσε πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε, μετέδωσε ότι ο Ματίν ήταν γνωστός στο FBI από το 2013, αφού το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών είχε ανοίξει φάκελο για τον Ομάρ Ματίν.

 

Είχε υποβληθεί σε έλεγχο δύο φορές

Ο ένοπολος στο μεταξύ,είχε υποβληθεί σε ελέγχους δύο φορές από την ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας για την οποία εργαζόταν, το 2007 και το 2013, αλλά οι έλεγχοι δεν αποκάλυψαν κάτι ανησυχητικό, ανέφερε η G4S.
 
Χθες η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας του κόσμου ανακοίνωσε ότι ο Ομάρ Ματίν, κάτοικος της Φλόριντας και υπήκοος των ΗΠΑ, γιος μεταναστών από το Αφγανιστάν, εργαζόταν σε αυτήν από το 2007. "Ο Ματίν υποβλήθηκε σε έλεγχο (...) όταν είχε προσληφθεί το 2007 και ο έλεγχος δεν αποκάλυψε τίποτε ανησυχητικό", ανέφερε μια εκπρόσωπος της G4S σε ανακοίνωση της εταιρείας.
 
Η εταιρεία ενημερώθηκε το 2013 ότι ο Ματίν είχε ανακριθεί από το FBI αλλά η έρευνα έκλεισε, ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπός της. Η G4S δεν έχει καμιά πληροφορία περί σύνδεσης του Ματίν με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δραστηριότητες ή άλλες έρευνες του FBI, συμπλήρωσε.
 
 
Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος μετέδωσε την Κυριακή, ότι η τζιχαντιστική οργάνωση είναι υπεύθυνη για το μακελειό που στοίχισε την ζωή σε 50 ανθρώπους στο νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο.
 

"Η ένοπλη επίθεση εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου ομοφυλοφίλων στην πόλη του Ορλάντο στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ και η οποία προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ανθρώπων διαπράχθηκε από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους", σημειώνει η τρομοκρατική οργάνωση όπως μετέδωσε το Amaq.
 
Ομπάμα: Πράξη τρομοκρατίας και μίσους η επίθεση στο Ορλάντο

Ως πράξη τρομοκρατίας και μίσους, χαρακτήρισε εξάλλου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την επίθεση στο γκέι κλαμπ του Ορλάντο. Ο Ομπάμα σε έκτακτες δηλώσεις του για το περιστατικό, ανέφερε επίσης πως το κλαμπ «Pulse» στο οποίο διαδραματίστηκε η αιματηρή επίθεση δεν ήταν απλά ένα κλαμπ, αλλά ένας χώρος ιδιαιτερότητας για αμερικανούς ομοφιλόφυλους.
 

Η επίθεση σε έναν αμερικανό πολίτη, αποτελεί επίθεση σε όλους μας, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τον ύποπτο του μακελειού, άνθρωπο γεμάτο μίσος.
 
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το FBI ηγείται των ερευνών για την επίθεση και τόνισε ότι προς το παρόν οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν διαλευκάνει τα ακριβή κίνητρα του δράστη.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Τ. Μπας: Η Τουρκία συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σοκαριστικό βίντεο: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της
Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση Gymnich ο Φιντάν
Δεν έχει κυλήσει ομαλά η λειτουργία του ιδίου πόρου που βασίζεται στα πλαστικά
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
«Ήμουν μπρούμυτα, ήταν βιαστής, σεξουαλικό τέρας»-Συγκλονίζουν οι καταγγελίες κατά Αλ Φαγιέτ