168 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται παράνομα

Η παιδική εργασία συνιστά ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο η κάθε οργανωμένη κοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει και χωρίς διακρίσεις να δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες ευκαιρίες για να μεγαλώσουν τα παιδιά με φροντίδα, ασφάλεια, και μόρφωση, αναφέρει στο μήνυμά του για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας ο Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιάννης Γιαννάκη.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εργάζονται με στόχο την πάταξη του φαινομένου της παιδικής εργασίας και σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προωθούν τη δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών, τη θεσμοθέτηση αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, τη συλλογή στοιχείων για την ορθότερη παρακολούθηση του φαινομένου και την εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης.

Ο κ. Γιαννάκη προσθέτει στο μήνυμά του ότι η Παγκόσμια αυτή Ημέρα είναι επίσης αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

"Δυστυχώς, η παιδική ηλικία δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις συνώνυμη με την ανεμελιά και το παιχνίδι. Βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως το δικαίωμα στη μόρφωση είναι άγνωστα για πολλά παιδιά ανά τον κόσμο, αφού σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, 264 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονταν σε διάφορες εργασίες ενώ από αυτά τα 168 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται παράνομα". Από το σύνολο των εργαζομένων παιδιών τα 85 εκατομμύρια ασκούν επικίνδυνες για την ψυχική και σωματική τους υγεία εργασίες όπως σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, σημειώνει ο κ. Γιαννάκη.

Οι περιοχές όπου εντοπίζεται έντονα το πρόβλημα της παιδικής εργασίας είναι η Ασία, η Αφρική, η Λατινική Αμερική και Καραϊβική, και η Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Επίτροπο Εθελοντισμού που προσθέτει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται και σε άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Φαίνεται ότι η παιδική εργασία είναι μια από τις επιπτώσεις της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, καταλήγει.  

Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Τ. Μπας: Η Τουρκία συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σοκαριστικό βίντεο: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της
Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση Gymnich ο Φιντάν
Δεν έχει κυλήσει ομαλά η λειτουργία του ιδίου πόρου που βασίζεται στα πλαστικά
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
«Ήμουν μπρούμυτα, ήταν βιαστής, σεξουαλικό τέρας»-Συγκλονίζουν οι καταγγελίες κατά Αλ Φαγιέτ