Χειροπέδες στο ζεύγος που στρατολογούσε γυναίκες για «παντρειά»

Τα ίχνη του ζεύγους που στρατολογούσε γυναίκες προκειμένου να έρθουν στην Κύπρο έναντι αμοιβής για να τελέσουν εικονικούς γάμους με αλλοδαπούς με σκοπό να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής εντόπισε η αστυνομία.

Οι δυο τους, οι οποίοι είχαν διαφύγει στο εξωτερικό, συνελήφθησαν στη Ρουμανία και παραδόθηκαν χθες στις Κυπριακές αρχές καθώς φέρονται να βρίσκονται ψηλά στη πυραμίδα ως μέλη του κυκλώματος που ξεσκέπασε το γραφείο καταπολέμησης εμπορίας προσώπων του αρχηγείου.

Οι ύποπτοι οδηγήθηκαν το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο διέταξε την κράτηση τους για 5 ημέρες ενώ θεωρείται θέμα ημερών οι 2 να παραπεμφθούν, όπως οι συνεργάτες τους που συνελήφθησαν στο παρελθόν, σε απευθείας δίκη.

«Ψάρευαν» φτωχές γυναίκες...

Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία της αστυνομίας στο κύκλωμα φαίνεται να εμπλέκονται περίπου 10 πρόσωπα, εκ των οποίων τα 2 ήδη εκδικάζονται, ενώ άλλα 6 καταζητούνται βάση ενταλμάτων. Επίσης η αστυνομία διερευνά το ενδεχόμενο στην εν λόγω υπόθεση να εμπλέκονται και Κύπριοι.

Σκοπός του κυκλώματος ήταν η στρατολόγηση και μεταφορά γυναικών στην Κύπρο από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, οι οποίες είναι φτωχές, χαμηλής μόρφωσης, με τσιγγάνικη καταγωγή, τις οποίες ενίοτε εξαπατούν με την υπόσχεση εργασίας καθώς και κάποτε τις δελεάζουν με την υπόσχεση χρηματικού ποσού.

Ακολούθως, αφού έρχονταν στην Κύπρο ασκούσαν έλεγχο σε αυτές, τις εκφόβιζαν και τις απειλούσαν ενώ τους κρατούσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα μέχρι την τέλεση των εικονικών γάμων.

Πριν την «παντρειά» φαίνεται πως οι γυναίκες εγγράφονταν στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων ως εργοδοτούμενες συγκεκριμένων εταιρειών χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αμέσως μετά την τέλεση των γάμων, οι αλλοδαποί προερχόμενοι από τρίτες χώρες υπέβαλλαν αίτηση στο Τμήμα αρχείου πληθυσμού και μετανάστευσης για εξασφάλιση δελτίου διαμονής στην Κύπρο ως σύζυγοι Ευρωπαίων πολιτών.

Πώς έφθασαν στα ίχνη του κυκλώματος…

Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2016 όταν 20χρονη, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών από την Βουλγαρία, προέβη σε καταγγελία στην αστυνομία.  

Η 20χρονη κατέθεσε στην Αστυνομία ότι όταν βρισκόταν στη χώρα της ένας ομοεθνής της, την προσέγγισε και της υποσχέθηκε ότι θα διευθετήσει σε αυτή και στη μητέρα της εργασία στην Κύπρο με μισθό γύρω στα 500 ευρώ.

Ακολούθως οι δυο γυναίκες έφθασαν στην Κύπρο, με πληρωμένα εισιτήρια, όπου αφού τις παρέλαβαν τις μετέφεραν σε διαμέρισμα στη Λευκωσία στο οποίο διέμεναν και τέσσερις Ινδοί.

Στη συνέχεια η 20χρονη συστήθηκε με τον μελλοντικό «σύζυγο» της και τότε ενημερώθηκε το πραγματικό λόγο της άφιξης της στην Κύπρο λέγοντας της ότι έπρεπε να παντρευτεί τον Ινδό με το αζημίωτο αφού θα έπαιρνε 1.000 ευρώ.

Μετά από έρευνα στο διαμέρισμα εντοπίστηκε και άλλη γυναίκα, 27 ετών από τη Βουλγαρία, η οποία ανακρινόμενη παραδέχθηκε ότι έφθασε στην Κύπρο μαζί με τη ξαδέρφη της για να παντρευτούν κάποιους Ινδούς έναντι του χρηματικού ποσού των 500 ευρώ για την καθεμία.

Στη συνέχεια οι ανακριτές του γραφείου καταπολέμησης εμπορίας προσώπων αξιολόγησαν και άλλες καταγγελίες με αποτέλεσμα να φθάσουν στα ίχνη των υπόπτων. 
  

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού