Στο Κακουργιοδικείο ως μάρτυρας υπεράσπισης Ρίκκου ο Αναστασιάδης

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, ως μάρτυρας υπεράσπισης στην ποινική υπόθεση εναντίον του Ρίκκου Ερωτοκρίτου θα βρεθεί στις 8 και 30 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά του τόπου που εν ενεργεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης σε μια ποινική υπόθεση.


Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχει κλητεύσει η πλευρά της υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου.
Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 3/3/2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον Πρόεδρο, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε μαρτυρική κλήση για να παρουσιαστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης σε μια ποινική διαδικασία δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανταποκριθεί θετικά. Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με δημόσιες δηλώσεις του είχε εκφράσει την πρόθεση του να παραστεί στη δική, ξεκαθαρίζοντας πως άρνηση του να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου θα είναι ποινικό αδίκημα.

Στις συναντήσεις Κληρίδη – Ερωτοκρίτου στο Προεδρικό θα επικεντρωθούν οι δικηγόροι

Όπως συμβαίνει με κάθε μάρτυρα υπεράσπισης, αφού πρώτα ορκιστεί από το εδώλιο του μάρτυρα να πει την αλήθεια, όλη την αλήθεια, και τίποτε άλλο παρά την αλήθεια, ο Πρόεδρος θα εξεταστεί αρχικά από το Δικηγόρο του κ. Ερωτοκρίτου και στη συνέχεια από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Ηλία Στεφάνου.

Τόσο η εξέταση όσο και η αντεξέταση του Προέδρου αναμένεται να επικεντρωθεί στις δύο συναντήσεις που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Ερωτοκρίτου και τον νυν Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη πριν από το διορισμό του στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.

Κατά την απολογία του, ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η πρώτη συνάντηση ήταν φιλοφρονητικής φύσεως και σε αυτήν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «απευθύνθηκε και στους δύο μας, λέγοντας για τις προσδοκίες του κόσμου, για πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούσαν την κατάρρευση της οικονομίας. Μας κάλεσε δε να συνεργαστούμε και οι δύο μας, και να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας για ταχεία και αποτελεσματική προσαγωγή των υπαιτίων στη δικαιοσύνη. Σ’ αυτά συμφωνήσαμε και οι δύο».
 
Στη δεύτερη συνάντηση, ο κ. Ερωτοκρίτου υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ. Κληρίδη πως ως Γενικός Εισαγγελέας “θα βοηθηθεί από τη συνεισφορά μου ειδικά σε ποινικές υποθέσεις, όπως και για τις υποθέσεις της κατάρρευσης της οικονομίας”. “Και συνεχίζοντας (ο Πρόεδρος) απ` ό,τι θυμάμαι, είπε ότι θα ήταν καλό, να κάνετε μια συνεννόηση οι δύο σας γι΄ αυτό, προσθέτοντας ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας. Εισηγήθηκε μάλιστα ένα πρωινό καθημερινό καφέ μαζί, του Γενικού Εισαγγελέα και εμένα, στη Νομική Υπηρεσία, για σκοπούς συνεννόησης μας, για την καθημερινή εργασία. Πάλι και σ` αυτά συμφωνήσαμε και οι δύο και φύγαμε”.

 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα