Ε. Σάββα: Η εκλογή γυναικών στη Βουλή θα επιδράσει θετικά

Η αυξημένη παρουσία γυναικών στη Βουλή θα επιδράσει θετικά στο Κοινοβούλιο και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη Δημοκρατία, εκτιμά η νέα βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ευανθία Σάββα.

Η Ευανθία Σάββα, που εξασφάλισε 2.656 ψήφους στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου, σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι το φορτίο ευθύνης που συνεπάγεται η εκλογή της «είναι μεγάλο, ιδίως όταν σε επιλέγουν οι πολίτες να τους αντιπροσωπεύσεις σε ένα θεσμό που επηρεάζει άμεσα τη ζωή τους. Η πενταετία θα είναι καθοριστική για την πορεία τη χώρας μας τα επόμενα χρόνια και η Βουλή έχει ενώπιον της σημαντικό έργο να επιτελέσει σε διάφορα καίρια ζητήματα».

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν κάποια θέματα που θα επικεντρωθεί προωθώντας τα στη Βουλή, η κ. Σάββα απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως «ως βουλευτής θεωρώ ότι πρέπει να εργαζόμαστε πάνω σε όλα τα θέματα που μπορούμε να συνεισφέρουμε.

Ως δημοτική σύμβουλος έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, είναι ένας τομέας που γνωρίζω πολύ καλά και ίσως μια από τις «επιλογές» επικέντρωσης της δουλειάς μου να είναι αυτός. Όμως, όπως είπα ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε από ένα σημαντικό πόστο, αυτό του αντιπρόσωπου στη Βουλή και ότι είναι στα μέτρα των δυνατοτήτων μου θα το πράξω”.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως δεν προβληματίζεται από το γεγονός ότι εισέρχεται σε μια πολυκομματική πλέον Βουλή, αφού όπως εξήγησε «δεν γνώρισα και διαφορετική Βουλή ώστε να μπορώ να συγκρίνω. Αν όλα τα κόμματα έχουν ως κοινό παρανομαστή την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και το καλώς νοούμενο συμφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών, τότε η πολυφωνία θα είναι και θετική και ευεργετική στη λειτουργία της Βουλής». Σημείωσε πως «εάν υπερισχύσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες ή προσωπικές φιλοδοξίες και στόχοι, τότε η πολυφωνία θα έχει αρνητικά αποτελέσματα”.

Η κ. Σάββα ερωτήθηκε πώς θα πρέπει να πορευθεί η Βουλή και το ΑΚΕΛ από το οποίο προέρχεται, ιδιαίτερα σε νομοσχέδια όπως αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραμένουν σε εκκρεμότητα ενώπιον του Κοινοβουλίου.

«Σίγουρα η νέα Βουλή θα δουλέψει πάνω σε καίρια ζητήματα τα οποία εκκρεμούν ενώπιον της», είπε και σημείωσε πως «το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, το πώς δηλαδή θα διαμορφώσουμε το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των Δήμων στο μέλλον. Λόγω και της εμπλοκής μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζω από πρώτο χέρι τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα που έχει το συγκεκριμένο θέμα».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία είναι εξίσου σοβαρά αλλά ως κόμμα θα πορευθούμε όπως ακριβώς κάναμε πάντα. Με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουμε ως κόμμα των εργαζομένων χωρίς εκπτώσεις στις θέσεις μας για χάρη της συναίνεσης και χωρίς υποχωρήσεις σε νομοθετήματα που πλήττουν την πλειοψηφία των πολλών για χάρη των λίγων ή δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών».

Σε ερώτηση πώς διαφοροποιεί το ρόλο της ως βουλευτή το γεγονός ότι η νέα Βουλή είναι κατά 50% ανανεωμένη με νέα πρόσωπα αλλά και περισσότερες γυναίκες, η Ευανθία Σάββα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ανανέωση του Σώματος αλλά και η αυξημένη παρουσία γυναικών στη Βουλή μόνο θετικά θα επιδράσει. Νέες αντιλήψεις, νέα μυαλά, διαφορετικές προσεγγίσεις, πιο σύγχρονες αναλύσεις, όλα αυτά νομίζω έχουν να προσδώσουν θετικό «πρόσημο» στη δουλειά που έχει να γίνει εντός του κοινοβουλίου».

Εκείνο το οποίο πάντα πίστευα, συνέχισε, «είναι ότι χρειάζονται και οι γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων νοουμένου ότι εκπροσωπούν το άλλο μισό του πληθυσμού. Σίγουρα η ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στο Κοινοβούλιο θα συμβάλει στην αξιοποίηση των γνώσεων και των εμπειριών τους και θα σμικρύνει την απόσταση ανάμεσα σε εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις και τους ίδιους τους πολίτες δηλαδή τις γυναίκες».

Ανέφερε επίσης ότι η εκλογή γυναικών στη Βουλή «θα ενισχύσει επίσης τη Δημοκρατία εφόσον όλοι οι πολίτες των δημοκρατικών συστημάτων θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκούν ισότιμη επιρροή στην λήψη αποφάσεων που τους αφορούν».  

Δειτε Επισης

Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Ισχυρισμοί Τατάρ ότι ο ΓΓ ζήτησε από τον Πρόεδρο να «χορηγήσει αμνησία» στους σφετεριστές
Την Παρασκευή συνέρχεται η «βουλή» στα κατεχόμενα για την «εκλογή προέδρου»
Η Άγκυρα θα συνεχίσει εργάζεται για οικονομική ενίσχυση ψευδοκράτους
Τουρκικό δημοσίευμα βλέπει φόρμουλα εγγυήσεων τύπου Άτσετσον ή μέσω ειδικής σχέσης με την ΕΕ
Παρέμβαση Τορναρίτη για Τεχνητή Νοημοσύνη και συνάντησή με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας
Τέσσερις προτάσεις για συνομιλίες για Κυπριακό κατέθεσε ο Έρχιουρμαν
Τελικές αγορεύσεις διαδίκων στο Εκλογοδικείο για την ένσταση Κώστα Κωνσταντίνου
Μετατίθεται για τη Δευτέρα η «εκλογή» νέου «προέδρου βουλής» στα κατεχόμενα