Συνάντηση Γιλντιρίμ - Ακιντζί στα κατεχόμενα

Βρισκόμαστε σε μια ιστορικής σημασίας περίοδο στην Κύπρο, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι οι επόμενοι επτά μήνες είναι κρίσιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην κατεχόμενη Λευκωσία, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά τη συνάντησή τους που διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι όπως έχει υπογραμμίσει πολλές φορές, για να μην χαθεί η ευκαιρία για λύση πρέπει αυτό το διάστημα να αξιοποιηθεί, δουλεύοντας πολύ και με ειλικρίνεια. “Εμείς, όπως και μέχρι σήμερα, έτσι και από δω και πέρα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να προκύψει ένα κείμενο συμφωνίας για μια ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας, διζωνική, δικοινοτική”.

“Μια λύση που θα επιτυγχάνει την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλειά μας δεν είναι μόνο μία ανάγκη για το νησί αλλά έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες, που θα οδηγήσουν σε οικονομική συνεργασία στην περιοχή μας”. Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί στη συνάντηση με τον κ. Γιλντιρίμ διαπίστωσε ότι η στήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και η αποφασιστικότητά της στο θέμα της λύσης, συνεχίζεται.

Είναι σημαντικό η Τουρκία να βρίσκεται στο πλευρό των Τ/κ στη λύση, όπως κάνει και στα άλλα ζητήματα, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές, προεξέχουσας της Ελλάδας, δεν θα φεισθούν της εποικοδομητικής συμβολής για μια δίκαιη λύση στην Κύπρο. “Στόχος να φτάσουμε σύντομα σε λύση στην Κύπρο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε την καθημερινή μας ζωή και θα αναβάλουμε τα πάντα για μετά τη λύση. Προσπαθώντας για τη λύση, θα εργαστούμε και για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνίας. Άλλωστε, η ανάπτυξη της κοινωνίας και των θεσμών μας είναι προεξάρχον προαπαιτούμενο για μας για να είμαστε σε θέση να αναλάβουμε το κομμάτι που μας αναλογεί στην περίπτωση λύσης”, είπε.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωσή του ότι διαπραγματεύεται μόνο στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι είναι γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο πλαίσιο εκείνου του ανακοινωθέντος. Ο λόγος, δήλωσε, που είπε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί καμία άλλη προϋπόθεση, εκτός αυτού του πλαισίου, είναι οι δηλώσεις που έγιναν από την “ε/κ διοίκηση” μετά τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης. Έγιναν, πρόσθεσε, δηλώσεις ότι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει ο ίδιος να πάει σε παρόμοιες συναντήσεις και να σταματήσει τις διεργασίες και προσπάθειες για να επαναληφθεί αυτό. “Το είπαν λες και είναι προϋπόθεση αυτό για να επιστρέψουν στις συνομιλίες. Εάν δεν εννοούσαν αυτό, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά εάν αυτό εννοούν, εγώ γι` αυτό δήλωσα ότι δεν αποδέχομαι καμία προϋπόθεση σε αυτό το θέμα”.

Επανέλαβε ότι είναι έτοιμος και θα συνεχίσει να είναι να έχει συναντήσεις σε οποιαδήποτε πλατφόρμα βρίσκεται όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά είτε στο Νταβός, το Βερολίνο, το Λονδίνο και αλλού, να έχει συναντήσεις ακόμα και με τον ΓΓ του ΟΗΕ όταν αυτό κρίνεται κατάλληλο. Τι πιο φυσικό από αυτό, πρόσθεσε.

Εάν ο Τούρκος Πρόεδρος, συνέχισε, τον καλέσει σε ένα γεύμα μεταξύ αξιωματούχων άλλων χωρών τότε σίγουρα θα πάει εφόσον μπορεί. Επανέλαβε επίσης ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγε σε γεύμα, είχε πάει και στη σύνοδο του ΟΙΔ στην Κωνσταντινούπολη. Βρέθηκε, είπε, με τον κ. Αναστασιάδη και στο Νταβός μέσα σε μια αίθουσα όπου βρίσκονταν αρχηγοί διαφόρων κρατών από ολόκληρο τον κόσμο.


Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε απαντώντας στην ίδια ερώτηση ότι εάν στο μέλλον “αποφασίσουμε να ζήσουμε σαν αδέρφια δίπλα δίπλα, τότε δεν χρειάζεται να προσκολλόμαστε σε αυτές τις λεπτομέρειες”. Δεν θα διευκολυνθεί η εξεύρεση μόνιμης και δίκαιης λύσης εάν κάποιος ασχολείται με θέματα όπως ποιος, πού, με ποιον συναντήθηκε, τα τυπικά ζητήματα, ανέφερε. Θα ήθελε, είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μπορούσε να συναντηθεί με “τον δικό μας Πρόεδρο, να συναντηθεί μαζί μας”. Και ο “πρόεδρος” του ψευδοκράτους να μπορεί να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα, συνέχισε υποστηρίζοντας ότι αυτές (οι συναντήσεις) θα δώσουν ένα όμορφο μήνυμα στις δύο κοινότητες και στη διεθνή κοινότητα για την ειλικρίνεια των πλευρών.  

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Π.Χρυσοχούς: Να συνεχιστεί η προσπάθεια για διάνοιξη σημείων διέλευσης
Τα οκτώ σημεία οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η ατζέντα Τατάρ και η άδεια από την Άγκυρα
Στήριξη στη λύση Κυπριακού βάσει ψηφισμάτων ΣΑ ΟΗΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος Πολωνίας
Τηλεφωνική επικοινωνία Κόμπου με Βρετανό ΥΦΕΞ για το Κυπριακό
Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές»
Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Τραμπ-«Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να επιτύχουμε Κύπρος-ΗΠΑ»
Ζητούν ενημέρωση από τον Πρόεδρος για συνάντηση με Τατάρ τα κόμματα-Οι πρώτες αναγνώσεις
Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο επικοινωνίας Κόμπου-Γεραπετρίτη
Δεν θέλει τα κατεχόμενα να χρησιμοποιούνται ως δρόμος ο Τατάρ-Ενοχλείται από το μπλοκάρισμα των εποίκων
Το πακέτο Χριστοδουλίδη, ο αποπροσανατολισμός Τατάρ και η νέα συνάντηση