Ούτε για αστείο συνεργασία ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ
12:12 - 09 Μαΐου 2016
Ούτε σαν αστείο δεν θα ήθελαν να σκέφτονται την πιθανότητα μιας πιθανής συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για ανάδειξη προέδρου της Βουλής οι Κύπριοι ψηφοφόροι. Το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης του ΡΕΠΟΡΤΕΡ είναι πέρα από ξεκάθαρο και καταδεικνύει πως το εκλογικό σώμα στην ολότητά του, αλλά και ειδικότερα οι υποστηρικτές των δύο πόλων του κομματικού μας συστήματος, δεν είναι ακόμη έτοιμοι για τέτοιου είδους υπερβάσεις. Συνολικά, το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας απορρίπτεται από οκτώ στους δέκα πολίτες, την ώρα που σαρωτικά απορρίπτεται από τους ψηφοφόρους και των τεσσάρων παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων. Όχι στη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για ανάδειξη προέδρου της Βουλής λένε οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, καθώς επίσης και οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.
ΚΟΥΜΠΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ
Αρνητική ως προς την προοπτική συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για ανάδειξη προέδρου της Βουλής εμφανίζεται η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, με τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων να εμφανίζονται σαφώς κουμπωμένοι και διστακτικοί έναντι μιας τέτοιας εξέλιξης. Η πιθανότητα συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για ανάδειξη προέδρου της Βουλής απορρίπτεται από έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, αλλά και από το 55% των ΔΗΚΟϊκών, καθιστώντας εμφανές πως ο πάγος που δημιούργησε ανάμεσα στους υποστηρικτές των δύο κομμάτων η κατάληξη των μεταξύ τους κατά καιρούς συνεργασιών του παρελθόντος δεν έχει ακόμη σπάσει. Από αρνητική οπτική γωνία βλέπουν μια πιθανή συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ και οι ουδέτεροι, καθότι δεν βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια προοπτική οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ και σχεδόν έξι στους δέκα ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ.
ΕΥΡΕΙΑΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ Η ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ
Την επικεφαλής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, θα εξέλεγαν οι πολίτες, σε περίπτωση που είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν οι ίδιοι, στη θέση του προέδρου της Βουλής. Πρόκειται για ένα εύρημα που από άποψη αποστολής πολιτικών μηνυμάτων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ύψιστης σημασίας, καθότι η κ. Θεοχάρους, ως αρχηγός ενός νεοσύστατου πολιτικού σχήματος, αφήνει πίσω της τους αρχηγούς όλων των παραδοσιακών κοινοβουλευτικών κομμάτων, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι αποτελεί μια πολυσυλλεκτική προσωπικότητα με καλή αποδοχή από τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.
Ενδεικτικό τούτου είναι το γεγονός ότι ως καταλληλότερη για τη θέση του προέδρου της Βουλής την θεωρούν τρεις στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, δύο στους δέκα ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, δύο στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και δύο στους δέκα ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ. Αντιθέτως, τα σχετικά ποσοστά που συγκεντρώνουν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, προέρχονται αποκλειστικά από τους ψηφοφόρους των ιδίων των κομμάτων τους, με πέντε στους δέκα ΑΚΕΛικούς να θεωρούν ως τον καταλληλότερο για την προεδρία της Βουλής τον Άντρο Κυπριανού και τέσσερις στους δέκα Συναγερμικούς τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Περίπου ανάλογα είναι τα ευρήματα και για τους αρχηγούς του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, καθότι από την κομματική δεξαμενή του ΔΗΚΟ σε ποσοστό 58% αντλεί το συνολικό ποσοστό που καταγράφει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ από την κομματική δεξαμενή της ΕΔΕΚ σε ποσοστό 35% ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
ΠΡΟΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ
Ανεξαρτήτως του ποιες συνεργασίες προκρίνουν για εκλογή προέδρου της Βουλής, οι Κύπριοι ψηφοφόροι εκτιμούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία πως οι συνεργασίες αυτές θα αποτελέσουν πρόκριμα για τη διαμόρφωση των συνεργασιών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018. Την εκτίμηση αυτή εκφράζουν επτά στους δέκα πολίτες, ενώ μόλις ένα 32% διαφωνεί.