«Χωρίς δυνατό ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υπάρξει σωστή λύση»

Υπάρχει, δυστυχώς, σήμερα μια πολύ άσχημη κοινωνική κατάσταση, ως αποτέλεσμα της επιλογής της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και της Τρόικας να επιβάλουν μια λύση στην τραπεζική κρίση με ταξικά χαρακτηριστικά, υποστηρίζει το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης. Φόρτωσαν, δηλαδή, τα βάρη στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, τους μικρομεσαίους και τις μικρές επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που οι πιο πλούσιοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται, συμπληρώνει. «Έγιναν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Και μετατράπηκε η Κύπρος σε τρία χρόνια σε πρωταθλήτρια των εισοδηματικών ανισοτήτων. Ο δείκτης εισοδηματικής ανισότητας Gini έχει αυξηθεί από το 32,4 το 2013 στο 35. Το 27,4% του πληθυσμού αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτωχοποίησης, σύμφωνα με τη Eurostat. Υπήρχε και άλλη λύση στο πρόβλημα. Χωρίς το καταστροφικό κούρεμα. Σήμερα, λοιπόν, παρά το περιβόητο ‘‘success story’’ των κυβερνώντων, η πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος πολίτης λέει άλλα», επισημαίνει ο κ. Χριστοφίδης, υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ για τη Λευκωσία. Οι συνθήκες εργασίας, συνεχίζει, έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, γιατί οι κυβερνώντες κάνουν πλάτες στην εκμετάλλευση. «Δημιούργησαν τη ‘‘γενιά των 500 ευρώ’’, μια γενιά χωρίς όνειρα και στόχους για το μέλλον. Νέα παιδιά φεύγουν για το εξωτερικό και όσοι τελειώνουν τις σπουδές τους δεν επιστρέφουν. Την ίδια στιγμή, είναι και η ανασφάλεια λόγω της κατοχής. Ο κόσμος ξέρει ότι με άλυτο το Κυπριακό και εάν επικρατήσουν ακραίες απόψεις, όχι μόνο θα χάσουμε για πάντα τη μισή μας πατρίδα, αλλά θα τεθεί σε κίνδυνο και η άλλη μισή», προσθέτει.

Πριν από τρία χρόνια ακριβώς, το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη λίρα. Θα ήταν καλύτερα για τον τόπο εάν γινόταν αποδεκτή η πρόταση του ΑΚΕΛ;
Πριν από τρία χρόνια το ΑΚΕΛ έθεσε για προβληματισμό μια πρόταση ως εναλλακτική επιλογή στο καταστροφικό Μνημόνιο. Με την προϋπόθεση, αυτή η θέση να γινόταν ομόφωνα αποδεκτή. Αυτή η συζήτηση σήμερα, που εφαρμόστηκε πλήρως το Μνημόνιο, δεν έχει κανένα νόημα. Στο πρώτο μάθημα της ιστορίας στο πανεπιστήμιο, μαθαίνεις ότι στην ιστορία και στην πολιτική δεν υπάρχει «αν» για πεπερασμένα γεγονότα.

Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ σάς καλοδέχονται;
Η πλειοψηφία των εν δυνάμει ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, έχουν πληγεί περισσότερο από τη λύση που Αναστασιάδης - Τρόικα έχουν επιβάλει. Όλος αυτός ο κόσμος υποφέρει και φυσιολογικά έχει παράπονα και απόψεις. Απόλυτα κατανοητό. Το ΑΚΕΛ έχει πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο με αυτοκριτική αποτίμηση των θετικών και αρνητικών πεπραγμένων της προηγούμενης διακυβέρνησης. Αυτά συζητήθηκαν και κρίθηκαν στις προεδρικές και στις ευρωεκλογές. Στο πρόσφατο συνέδριο του ΑΚΕΛ, η ηγεσία του κόμματος ανανεώθηκε κατά 50% περίπου. Γυρίσαμε σελίδα σε κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Έχουν επουλωθεί οι πληγές (μέσα στον κόσμο του ΑΚΕΛ και σε ψηφοφόρους που βρίσκονται στις παρυφές του κόμματος) που άφησε πίσω του το δημοψήφισμα του 2004 και η διακυβέρνηση Χριστόφια;
Τα τελευταία τρεισήμισι περίπου χρόνια κυβερνά η Δεξιά. Με τα δεκάδες «δεσμεύομαι» και την «άνοιξη» που έγινε βαρυχειμωνιά. Σήμερα κρίνεται η διακυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού. Οι ψηφοφόροι της Αριστεράς, της κεντροαριστεράς, του κέντρου, οι ανένταχτοι πολίτες, ξέρουν ότι ένα δυνατό ΑΚΕΛ αποτελεί αντίβαρο στην αλαζονεία και τη δεξιά πολιτική Αβέρωφ - Αναστασιάδη. Για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκποιήσεις, τα ωράρια των καταστημάτων, την υγεία και την παιδεία, την κοινωνική πολιτική. Και στο Κυπριακό, αφού αναφερθήκατε στα δημοψηφίσματα, ξέρουν ότι χωρίς δυνατό ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υπάρξει σωστή λύση στο Κυπριακό. Και εάν υπάρξει λύση, δύσκολα θα είναι βιώσιμη, αφού το ΑΚΕΛ διαχρονικά λειτουργεί ως γέφυρα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Με την αποχή, απλώς ψηφίζεις με τον τρόπο σου. Είδαμε στις ευρωεκλογές τι έγινε. Η αποχή εν δυνάμει ψηφοφόρων μας, έδωσε 38% στον ΔΗΣΥ και 27% στο ΑΚΕΛ.

«Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα»

Ερωτηθείς για τα περί συγκυρίας λύσης του Κυπριακού εντός του 2016 και κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται από πολλές πλευρές για τον αυταρχισμό του Τούρκου Προέδρου, ο Χρίστος Χριστοφίδης ανταπαντά ότι το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι άλλο: «Είναι αυτό τον Ερντογάν που θα ‘‘αφήσουμε’’, χωρίς να επιδιώκουμε λύση, πάνω στην πατρίδα μας με 30 - 40 χιλιάδες στρατιώτες και με συνεχιζόμενο εποικισμό; Η Τουρκία εφαρμόζει εδώ και αρκετά χρόνια μια πολιτική οικονομικής, θρησκευτικής, κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης των κατεχομένων. Χωρίς λύση, η Μόρφου, η Κερύνεια και η Αμμόχωστος θα μετατραπούν σε τουρκικές επαρχίες. Και αν η Τουρκία μετά από 45 - 50 χρόνια θα ‘‘κοτσανιάσει’’ τη μισή Κύπρο, θα νομιμοποιήσει την κατοχή, τι θα την εμποδίσει να μπει σε νέες τυχοδιωκτικές περιπέτειες στο μέλλον; Το 1974, με την προδοσία και την εθνοκάθαρση, έγινε κάτι που δεν έγινε σε 3.000 χρόνια ιστορίας του λαού μας. Το ελληνικό στοιχείο ξεριζώθηκε από τη μισή Κύπρο. Και μόνο με ανατροπή αυτού του δεδομένου μπορούμε να ελπίζουμε. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα». Η συγκυρία για σωστή λύση υπάρχει, προσθέτει ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ. «Οι μεγάλες δυνάμεις για τους δικούς τους λόγους δεν ευνοούν τον έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία, και κατ’ επέκταση τον έλεγχο της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Υπάρχει το κίνητρο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Υπάρχει το φυσικό αέριο», καταλήγει ο Χρίστος Χριστοφίδης.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ