AHEPA: Το ΦΑ καταλύτης για την επίλυση προβλημάτων της περιοχής

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, μπορεί να γίνει καταλύτης για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΑHEPA, Τζον Γαλήνης, ο οποίος επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της Οργάνωσης συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, και ενημερώθηκε για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γαλήνης είπε ότι επισκέφθηκε και τις τρεις χώρες, με εβραϊκές οργανώσεις και την AHEPA, “και δεν είδα τίποτα άλλο παρά μόνο θετικές εξελίξεις μεταξύ των τριών χωρών όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού. αλλά και σε θέματα ασφάλειας, όπως επίσης και με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, το οποίο βρέθηκε πρόσφατα στην περιοχή και μπορεί να γίνει καταλύτης για την επίλυση των προβλημάτων σε αυτή την περιοχή”.

Ο Πρόεδρος της AHEPA είπε ότι “έχετε μια όμορφη χώρα και ακούσαμε πολύ καλές εκθέσεις ότι ίσως να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση για επίλυση των θεμάτων και, όπως είπα και ενωρίτερα, νομίζω θα ήταν μια μεγάλη τραγωδία εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε αυτή την κυπριακή κρίση”.

Ανέφερε ότι ως AHEPA, “είμαστε πάντα υποστηρικτές της Κύπρου και των ανθρώπων της από το 1974 και είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τους Έλληνες της Κύπρου”.

Ο κ. Γαλήνης είπε ότι “είμαστε η μεγαλύτερη οργάνωση στις ΗΠΑ και δραστηριοποιούμαστε και στον Καναδά, αλλά και σε 30 χώρες της Ευρώπης και πιστεύω ότι είναι σημαντική η κάθοδος της AHEPA στο νησί, κάθε χρόνο, ώστε να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει εδώ, και τις προκλήσεις, ώστε να μπορούμε να είμαστε υποστηρικτικοί”.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για το θέμα των αγνοουμένων “και έχω πει ότι μετά από 42 χρόνια είναι καιρός πλέον να γίνει κάτι περισσότερο σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, ώστε η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ να εξασκήσουν τέτοιες πιέσεις στην Τουρκία για να συνεργαστεί για την επίλυσή του, το οποίο μόνο πόνο προκαλεί στις εκατοντάδες των συγγενών των αγνοουμένων μας”.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι “υπάρχουν σήμερα ακόμη 1019 αγνοούμενοι στον κατάλογο των αγνοουμένων μας και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό σημαίνει ότι τα 2/3 των αγνοουμένων μας παραμένουν ακόμη στον κατάλογο των αγνοουμένων και αυτό είναι τρομερό”.

Εψεξε την στάση που τηρεί η Τουρκία, γιατί όπως είπε, “δεν συνεργάζεται, δεν δίνει πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού για τους μεγάλους ομαδικούς τάφους από τις περισυλλογές των μαχών εκείνη την περίοδο, ειδικά στην Κερύνεια, γιατί δεν δίνει πληροφορίες για το μεγάλο έγκλημα που έχει διαπράξει με το να μετακινήσει οστά”.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι “αυτή την περίοδο εκείνο που έχει τεράστια σημασία -και είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ)- είναι η έλλειψη εντοπισμού οστών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα”.

Ανέφερε πως “αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος όσον αφορά το έργο της ΔΕΑ, γιατί εάν συνεχιστεί αυτή κατάσταση, και αυτό δεν είναι κινδυνολογία, είναι η πραγματικότητα και το λένε οι επίσημοι αριθμοί, τα στατιστικά στοιχεία από τη ΔΕΑ, τότε σε λίγους μήνες η ΔΕΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα, το να μην έχει δηλαδή οστά για να προχωρήσει στο σημαντικό έργο της”.

Είναι για αυτό το λόγο, συνέχισε ο κ. Φωτίου, “που έχω ζητήσει από την αντιπροσωπεία της AHEPA να συνεργαστεί μαζί μας, πράγμα το οποίο κάνουν όλο αυτό το διάστημα, ώστε να εντατικοποιήσουμε όλοι τις προσπάθειές μας στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα αυτές οι οργανώσεις και οι απόδημοι Έλληνες, μπορούν να κάνουν περισσότερα και θα το κάνουν είμαι σίγουρος όσον αφορά αυτό το ανθρωπιστικό αυτό θέμα”.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι κατά την συνάντηση “συζητήσαμε, επίσης, άλλα θέματα της αρμοδιότητάς μας, όπως η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, όσον αφορά τη διασπορά μας, και εδώ υπάρχει σημαντικός ρόλος της ΑΗΕPA, γιατί αυτή η τριμερής συνεργασία και σε επίπεδο αποδήμων έχει να βοηθήσει περισσότερο την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων, των εθνικών συμφερόντων των τριών χωρών στην περιοχή”.

Ανέφερε ότι “συζητήσαμε και κάποια προγράμματα που αφορούν την απόδημη νεολαία μας, ώστε να τους κρατήσουμε κοντά στις ρίζες τους, κοντά στον πολιτισμό και την ιστορία τους, να μάθουν τη γλώσσα τους, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η δεύτερη και τρίτη γενεά αποδήμων χρειάζεται αυτή τη στήριξη και βοήθεια γιατί να μην ξεχνούμε και να μην λησμονούμε ότι έχουμε μια άλλη Κύπρο στο εξωτερικό”.

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτίου, ευχαρίστησε την AHEPA, “εκ μέρους της πολιτείας και του κυπριακού λαού, για το μεγάλο έργο που επιτελούν για την Κύπρο και για τη μεγάλη τους προσφορά στους αγώνες του κυπριακού λαού”
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ