Ν. Τορναρίτης: «Η Τουρκία θα υποχωρήσει στην Κύπρο»

Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης, βλέπει σημάδια που δείχνουν ότι η Τουρκία θα συμβάλει θετικά στην αναμενόμενη προσπάθεια του καλοκαιριού, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. «Η Τουρκία στέλνει συνεχώς μηνύματα σε επίπεδο ρητορικής, απομένει να δούμε πράξεις, και αυτό θα διαφανεί αμέσως μετά τις εκλογές. Είναι καλά γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 23 Μαΐου θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, για να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο του ΟΗΕ. Είμαι σίγουρος ότι εκεί θα έχει την ευκαιρία να επαναξιολογήσει την κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τορναρίτης, ο οποίος επαναδιεκδικεί έδρα στη Βουλή.
 
Βλέπετε να υπάρχει σήμερα οποιαδήποτε πιθανότητα να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα μέχρι το τέλος του 2016;
Ναι, πιστεύω ότι υπάρχουν όλες οι συνιστώσες για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2016. Το έχω ξαναπεί, η Τουρκία θα υποχωρήσει στην Κύπρο για να κερδίσει άλλα μεγαλύτερα που αφορούν κρίσιμα ζωτικά της συμφέροντα όπως την ευρωπαϊκή της πορεία και την ένταξή της στον ενεργειακό σχεδιασμό της περιοχής μας.
 
Είναι σήμερα η Τουρκία αξιόπιστη χώρα, για να κάνει κανείς συμφωνία μαζί της για λύση του Κυπριακού;
Ακριβώς επειδή ο στόχος μας είναι να απεγκλωβίσουμε την Κύπρο από την Τουρκία, να απελευθερώσουμε το βόρειο κομμάτι της πατρίδας μας από τον κατοχικό στρατό και όχι να το αφήσουμε στον έλεγχό της, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην οριστική τουρκοποίηση της μισής μας πατρίδας, επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό μια λύση του κυπριακού προβλήματος. Αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική πολιτική. Αντίθετα, η επιδίωξη μιας μαξιμαλιστικής/εξωπραγματικής στρατηγικής θα οδηγήσει στο μέλλον σε λύσεις πολύ χειρότερες, δηλαδή σε λύσεις λιγότερο συμβατές με τα εθνικά συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και θα αφανίσει τους Τουρκοκύπριους από το νησί. Πότε θα είναι πιο ασφαλής και με μεγαλύτερη προοπτική η πατρίδα μας και οι μελλοντικές γενεές; Όταν η Τουρκία συνεχίζει τον παράνομο έλεγχο των κατεχομένων ή όταν η Ενωμένη Κύπρος ξεκινήσει να λειτουργεί ως ολόκληρο και όχι ημικατεχόμενο κράτος εντός της Ε.Ε.; Δεν θα έπρεπε να συνομιλούμε, γιατί σήμερα η Τουρκία περνά μια περίοδο διεθνούς απομόνωσης; Τα κράτη, όμως, λειτουργούν βάσει των συμφερόντων τους και του γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Αυτή η συγκυρία συμφέρει και στην Τουρκία για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία χωρίς νικητές ή ηττημένους. Το momentum δεν πρέπει να χαθεί.
  
«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί»
  
Κληθείς να πει εν συντομία ποιες δύο αλλαγές θα επιδιώξει ο ίδιος προσωπικά να επιτύχει, στη νέα Βουλή, ο Νίκος Τορναρίτης απαντά: «Οριζόντια ψηφοφορία και ασυμβίβαστο». Οι πολίτες, προσθέτει, πρέπει να έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν τους καλύτερους απ’ όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί πρέπει να αφοσιώνονται μόνο στο λειτούργημά τους και όχι στα δικηγορικά τους γραφεία.
 
Η κυβέρνηση μιλά για success story. Πού την έχετε δει την επιτυχία;
Τα τελευταία τρία χρόνια, όλοι μαζί, με κόπους και θυσίες, δουλέψαμε σκληρά και καταφέραμε να βάλουμε την Κύπρο σε σταθερή πορεία. Μπροστά μας έχουμε ακόμη πολλή δουλειά και αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Η ανεργία στην Κύπρο μειώθηκε στο 12,1% τον Μάρτιο του 2016, και σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση από οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ε.Ε. σε ετήσια βάση (από 16,2% το 2015), σύμφωνα με την Eurostat. Ακόμα, όμως, η Κύπρος καταγράφει το 5ο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε., και το ποσοστό 12,1% αντιστοιχεί σε 50.000 άτομα από τους οποίους 10.000 (ή 28,2%) είναι κάτω των 25 ετών. Έχουμε πλήρη επίγνωση τι επιτύχαμε και πού στοχεύουμε. Με συνεχή γκρίνια δεν διορθώνεται τίποτα. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να φτιαχτούν όλα από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε μπορεί η Κύπρος να ζει σε έναν δικό της παραδεισένιο κόσμο, εκτός της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας που άλλαξε δραματικά τα δεδομένα για όλες τις χώρες, ακόμα και για τις πιο ισχυρές, από το 2008 και έπειτα.
 
Κύριε Τορναρίτη, είναι χιλιάδες οι άνεργοι, στον ιδιωτικό τομέα βιώνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι έναν εργασιακό μεσαίωνα, και στον δημόσιο τομέα ακόμα αναμένονται οι μεταρρυθμίσεις. Είναι αυτό success story;
Τα πράγματα φτιάχνονται με σχέδιο, σκληρή δουλειά και σωστές ιεραρχήσεις. Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, για να έλθουν επενδύσεις, να ανοίξουν δουλειές με πρώτο στόχο να μειώσουμε περισσότερο την ανεργία. Εργαζόμαστε με συνέπεια για τη βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, που θα απελευθερώσει και θα επανενώσει την πατρίδα μας και θα δημιουργήσει προοπτικές μιας καλύτερης ζωής για όλους τους Κυπρίους. Στηρίζουμε, παρά το εφήμερο πολιτικό κόστος, τις αναγκαίες αλλαγές που νοικοκυρεύουν το κράτος. Τις προκλήσεις θα τις αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα και συλλογικότητα. Γι’ αυτά που χρειάζεται ακόμη να γίνουν και επηρεάζουν τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας. Γι’ αυτά που χρειάζεται να γίνουν για να καλυτερεύσουν τις ζωές των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας των νέων, των ανέργων, των συνταξιούχων, του ποσοστού εκείνου των συμπολιτών μας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας.
 
Σας αρέσει η εικόνα της κυβέρνησης του Συναγερμού; Αυτό είχατε φανταστεί όταν μας λέγατε να ψηφίσουμε Αναστασιάδη στις προεδρικές του 2013;
Οι δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες έχουν ευθύνη να αντιστέκονται στις πρόσκαιρα δημοφιλείς, αλλά μακροπρόθεσμα αυτοκαταστροφικές πολιτικές για τη χώρα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό είχαμε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο δίλημμα. Είτε έπρεπε να υπηρετήσουμε τον λαϊκισμό και να συνεχίσουμε την πορεία της οριστικής καταστροφής της χώρας, είτε έπρεπε να λάβουμε αποφάσεις δύσκολες. Επιλέξαμε το δεύτερο και πιστεύω καλά πράξαμε. Όταν ηγείσαι, οφείλεις να λαμβάνεις υπόψη το δημόσιο συμφέρον και όχι τα περιστασιακά και πρόσκαιρα χειροκροτήματα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το 2013, ουσιαστικά παρέλαβε χάος και τώρα έχουμε κράτος εκτός μνημονίου, με προοπτικές ανάπτυξης. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν σήμερα οι πολίτες είναι ξεκάθαρο: θέλουν να γυρίσουμε πίσω ή να προχωρήσουμε μπροστά σε σταθερή προοπτική;
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»