Η Υπουργός Εργασίας απαντά στον ΓΓ του ΑΚΕΛ

Αναφορικά με σημερινή τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ σε σχέση με την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης και τις σχετικές εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για την κοινωνική ανισότητα, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σε γραπτή δήλωση της αναφέρει ότι για την κυβέρνηση η προστασία των ευάλωτων ομάδων αποτελεί έμπρακτη πολιτική.
 
"Η προστασία των ευάλωτων ομάδων είναι η ουσιαστική πολιτική που εφαρμόζουμε ως Κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια την οποία, μάλιστα, εφαρμόζουμε στην πράξη και όχι με συνθήματα, με μια σειρά από πολιτικές που υλοποιούμε από της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου. Είναι γνωστές οι συνθήκες μέσα από τις οποίες αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου, καθώς η κοινωνική και εισοδηματική ανισότητα στην οποία αναφέρεται σήμερα το ΑΚΕΛ είναι απότοκο της πενταετίας 2008-2013 κατά την οποία η ανεργία εκτινάχθηκε από το 3,5% στο 15% και τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώθηκαν σημαντικά", σημειώνει.
 
Αναλάβαμε, συνεχίζει, τη διακυβέρνηση του τόπου μέσα σε αυτές τις συνθήκες, και από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε ύψιστη προτεραιότητα η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας ώστε να στηριχθούν με ουσιαστικό τρόπο οι πολίτες που είχαν ανάγκη στήριξης.
 
Η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Ιούλιο 2014, προσθέτει, ενός κοινωνικού μέτρου από το οποίο στηρίζονται 35.100 οικογένειες (59.000 πρόσωπα) εκ των οποίων 11.500 δεν είχαν καμία στήριξη προηγουμένως, αποτελεί μία μόνο έκφανση της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζουμε ως Κυβέρνηση με ένα προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 860 εκ. ευρώ ετησίως.
 
"Με την εφαρμογή της νομοθεσίας που προνοεί για την παροχή ΕΕΕ, δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα παροχής κρατικής στήριξης σε μακροχρόνια ανέργους που έχουν κάποια περιουσία, εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα και αυτοεργοδοτούμενους, ενώ στην περίπτωση μονογονιών, βάσει της νομοθεσίας, το ποσό της διατροφής λαμβάνεται υπόψη ως εισόδημα μόνο όταν πραγματικά παρέχεται από τον άλλο γονέα, όταν στις νομοθεσίες που εφαρμόζονταν πριν το 2014 κρατική στήριξη παρεχόταν σε όσους δεν είχαν ούτε ένα ευρώ ακίνητη περιουσία πέραν της οικίας τους, ενώ σήμερα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα παρέχεται σε όσους πέραν της οικίας τους έχουν ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις €100.000 ή ακόμα και τις 200.000 ευρώ σε περίπτωση που είναι υποθηκευμένη ή με επικαρπία", σημειώνει.
 
Η κ. Αιμιλιανίδου επισημαίνει ότι για πρώτη φορά παρέχεται επιδότηση υπηρεσιών φροντίδας σε τόσο μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων, αναπήρων και παιδιών ευάλωτων οικογενειών, ενώ η αξιολόγηση των αναγκών πραγματοποιείται με αξιόπιστα και σύγχρονα εργαλεία αξιολόγησης.
 
"Την ίδια στιγμή, παρόλη την οικονομική στενότητα, η παρούσα Κυβέρνηση από το 2013 μέχρι σήμερα δεν έχει μειώσει το ποσό οποιασδήποτε κοινωνικής παροχής και δεν έχει αλλάξει οποιοδήποτε κριτήριο προς το αυστηρότερο, παρά μόνο προς το ευνοϊκότερο για τον πολίτη. Εφαρμόζοντας όμως σωστό έλεγχο μέσω του Μητρώου Κοινωνικών Παροχών που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε έχουμε πετύχει το στόχο της πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης αφού τα επιδόματα τα λαμβάνουν εκείνοι που πραγματικά τα δικαιούνται."
 
Η Υπουργός Εργασίας αναφέρει εξάλλου, ότι πέραν από την παροχή επιδομάτων, "για εμάς ως Κυβέρνηση, η ορθή κοινωνική πολιτική είναι εκείνη που έχει ως βασικό στόχο την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προκηρύξει και υλοποιήσει δεκάδες προγράμματα επιδότησης της εργασίας με συνολικό προϋπολογισμό 99 εκ. ευρώ, από τα οποία επωφελήθηκαν πέραν των 20.000 ανέργων. Ως αποτέλεσμα των θυσιών του λαού αλλά και των ορθών πολιτικών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, με βάση τα τελευταία στοιχεία, τόσο της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Eurostat , ηανεργία μειώθηκε περί το 12,1% και συνεχίζει την καθοδική της πορεία. Δεν εφησυχάζουμε καθώς βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα, αλλά αναγνωρίζουμε ότι η χώρα βρίσκεται στον ορθό δρόμο."
 
Καταλήγοντας τονίζει ότι "για την Κυβέρνηση, η προστασία των ευάλωτων ομάδων όπως και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, αποτελούν τις πολιτικές που έμπρακτα εφαρμόζουμε από την ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου. Αυτές τις πολιτικές θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε."
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών