Σκληρή κριτική στην ΕΕ από τον Πάπα

Με το βραβείο «Καρλομάγνος», που απονέμεται σε προσωπικότητες για τη συνεισφορά τους στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, τιμήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος.
 
Η τελετή έγινε κατ' εξαίρεση φέτος στο Βατικανό, καθώς ο Πάπας δεν μπορούσε να μεταβεί στο Άαχεν της Γερμανίας λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Στην αιτιολόγηση της επιτροπής του βραβείου, ο Ποντίφικας διακρίθηκε ως προσωπικότητα «εξέχοντος ηθικού κύρους, που υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη έχει την αποστολή, να υπερασπίζεται την ελευθερία, το δίκαιο, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη».
 
Ενώπιον της Καγκελαρίου Μέρκελ, του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του κατά την τελετή, άσκησε σκληρή κριτική στη στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό.
 
«Ονειρεύομαι μια Ευρώπη που νοιάζεται για τα παιδιά, που βοηθάει τους κατατρεγμένους και όπου το να είσαι πρόσφυγας δεν είναι έγκλημα», ανέφερε ο Ποντίφικας.
 
«Τι σας συμβαίνει, τι απέγινε στην Ευρώπη του ουμανισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ελευθερίας;», διερωτήθηκε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και κατέληξε:
«Η ευρωπαϊκή ενότητα φαίνεται ότι σβήνει και όσοι σκέφτονται να υψώσουν φράχτες προδίδουν τα ιδανικά των ιδρυτών της μοντέρνας Ευρώπης».
 
«Ονειρεύομαι μια Ευρώπη που ενδιαφέρεται για τα παιδιά, που προσφέρει αδελφική βοήθεια στους φτωχούς και σε αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά αναζητώντας αποδοχή γιατί έχασαν τα πάντα και χρειάζονται καταφύγιο. Ονειρεύομαι μια Ευρώπη όπου το να είσαι μετανάστης δεν είναι έγκλημα αλλά μία κλήση για μεγαλύτερη δέσμευση εκ μέρους της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου», τόνισε.
 
Πολέμιος του κυρίαρχου δυτικού οικονομικού μοντέλου, ο Πάπας υποστηρίζει ότι «η κατανομή των φρούτων της γης και της ανθρώπινης εργασίας δεν αποτελεί φιλανθρωπία αλλά ηθική υποχρέωση».
 
«‘Εάν θέλουμε να ξανασκεφτούμε την κοινωνία μας πρέπει να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους μας. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται νέα, πιο περιεκτικά και δίκαια οικονομικά μοντέλα που δεν θα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των λίγων αλλά στο όφελος των καθημερινών ανθρώπων και της κοινωνίας ως συνόλου. Για αυτό πρέπει να μετακινηθούμε από μία ρευστή οικονομία σε μία κοινωνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία