Υπό οκταήμερη κράτηση οι δυο γιατροί

Ολοκληρώθηκε η δικαστική διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας με τους δρ.Ιωάννη Κυαμίδη και Βασκέν Σιαχπεντεριάν, να τίθενται υπό οκταήμερη κράτηση ως ύποπτοί για χρηματισμό με τους δύο να υποστηρίζουν ενώπιον των ανακριτών την αθωότητα τους.
 
Τα αδικήματα, που διερευνώνται εναντίον τους και φέρονται να διαπράχθηκαν από το 2008 μέχρι το 2016, είναι αυτό της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της καταδολίευσης, της κατάχρησης εξουσίας, του δόλου και της κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και τη δωροληψία από δημόσιο λειτουργό.
Θυμίζουμε ότι για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης και εναντίον τρίτου γιατρού,  του Δρ. Δάφνη Αριστοδήμου, Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στο εξωτερικό και αναζητείται. 
Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε ύστερα από καταγγελία από το Ακουολογικό Κέντρο που έδινε τις μίζες στους γιατρούς. Σημείωσε πως μετά την καταγγελία η Αστυνομία ενήργησε τάχιστα, συλλαμβάνοντας τον πρώτο γιατρό. Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο αυτής της πολύ σοβαρής υπόθεσης, θα ληφθούν καταθέσεις και θα γίνουν ανακρίσεις. Κάλεσε όποιον έχει στοιχεία ή πληροφορίες να τα δώσει στην Αστυνομία.
 
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Βάσος Οικονόμου, εξέφρασε την άποψη ότι «επιτέλους έσπασε το απόστημα». Ο κ. Οικονόμου, εξέφρασε λύπη για τον χρηματισμό λειτουργών υγείας και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι όλοι οι γιατροί είναι διεφθαρμένοι.
 Αποκάλυψε ότι με τον ίδιο τρόπο στο παρελθόν, είχε συλληφθεί γιατρός στη Λάρνακα αλλά ο τότε Γενικός Εισαγγελέας δεν προχώρησε την υπόθεση επικαλούμενος λόγους υγείας του γιατρού σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ΠΙΣ έχει καταγγείλει ενυπόγραφα γιατρούς του δημοσίου που ασκούν ιατρική ιδιωτικά, αλλά για οκτώ καταγγελίες πήρε την απάντηση ότι δεν τεκμηριώθηκαν.
 
Αντίδραση και από την ΠΑΣΥΚΙ 
 Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) καταδικάζει υποθέσεις στις οποίες διαφαίνεται χρηματισμός ιατρών των δημοσίων νοσηλευτηρίων και η δεδομένη περίπτωση με συλλήψεις γιατρών μας λυπεί, αν και ακόμα η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση και δεν έχει αποδειχτεί τίποτα, είπε ο πρόεδρος της, Σωτήρης Κούμας.
 Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, για τις συλλήψεις γιατρών που φέρονται να ενέχονται σε υπόθεση χρηματισμού, ο κ. Κούμας είπε πως πρέπει να τονίσουμε ότι όποτε αναδεικνύεται το θέμα αυτό, η ΠΑΣΥΚΙ απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές, όπως διερευνήσουν και να αποδώσουν ευθύνες εκεί που υπάρχουν αν υπάρχου.
 Να πούμε, σημείωσε, ότι κατά περιόδους αυτό το θέμα αναδεικνύεται περιοδικά είτε με καταγγελίες από ασθενείς είτε μέσω πληροφοριών που έχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε ακόμα μετά από δηλώσεις αρμοδίων προσώπων, ακόμα και από τον υπουργό.
 «Πρέπει να υπενθυμίσω ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε τέτοια δήλωση και από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας. Όταν έγιναν οι δηλώσεις πριν από ένα χρονικό διάστημα, εμείς ζητήσαμε αν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες και στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, εφόσον είναι η αρμόδια αρχή η οποία έχει και τους μηχανισμούς διερεύνησης όπως και τους μηχανισμούς απόδοσης ευθυνών -αν υπάρχουν- να πάει μέχρι το τέλος αυτή η υπόθεση», πρόσθεσε.
 Δυστυχώς μέχρι τώρα, συνέχισε, αυτό δεν το έχουμε δει ποτέ όμως. «Ενώ υπάρχουν καταγγελίες, ανακοινώσεις, δηλώσεις ότι γιατροί παίρνουν φακελάκια ή χρηματίζονται - απτό παράδειγμα ότι αυτό ισχύει δεν το είδαμε ούτε απόδοση ευθυνών στην πράξη». Είναι η πρώτη φορά, είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, που η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις μετά από απευθείας καταγγελία που δεν έγινε ούτε από την αρμόδια αρχή που είναι το Υπουργείο Υγείας ούτε από κάποιο ασθενή αλλά από μια εταιρεία. «Ζητούμε, όπως διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση κι αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν», τόνισε. Την ίδια στιγμή, είπε, «πρέπει να δηλώσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να θυματοποιηθούν όλοι οι γιατροί, οι οποίοι εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Είναι γνωστό, σημείωσε, ότι σε όλα τα επαγγέλματα κάπου υπάρχει κάτι το μεμπτό». «Και είναι εδώ που εμπίπτει ο ρόλος της εργοδοτικής πλευράς να ψάξει να βρούμε τους αίτιους και να αποδοθούν ευθύνες. Την ίδια στιγμή πρέπει να αναλύσουμε να βρούμε τα αίτια γιατί να δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες με τέτοια αποτελέσματα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, κατά περιόδους χρησιμοποιείται ως επιχείρημα ότι ένα από τα κακά των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι το ότι οι γιατροί χρηματίζονται». «Θεωρούμε», συνέχισε, «ότι δεν είναι το κύριο πρόβλημα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, σίγουρα όμως θα επιδεινώσει την ήδη πολύ κακή κατάσταση στην οποία είναι τώρα τα δημόσια νοσηλευτήρια». Ερωτηθείς αν είχε κάποια επαφή με τον υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ απάντησε αρνητικά. «Όχι στην παρούσα φάση», σημείωσε.
 
 

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση