Στην πρίζα για το κυπριακό λόγω Νταβούτογλου

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες, μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία και την απομάκρυνση του Αχμέτ Νταβούτογλου από την Πρωθυπουργία,  σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές. 
 
Όπως τονίζουν στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, η απρόβλεπτη και αυταρχική προσωπικότητα του Ερντογάν δημιουργεί ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Το μόνο σίγουρο, τονίζουν είναι ότι ο κλοιός γύρω από τον Μουσταφά Ακιντζί  σφίγγει, με συνέπειες οι οποίοι θα διαφανούν τους επόμενους μήνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
 
Όλοι συμφωνούν ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν πιο διπλωματικός και ευρωπαϊστής και πως με την απομάκρυνση του, ο Ταγίπ Ερντογάν  καθίσταται πλέον ανεξέλεγκτος. «Η πολιτική του Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν πιο θετική προς τη ΔΗΣΥ και την ΕΕ, γιατί πίστευε πως ότι με τη στήριξη τους μπορούσε να διαχειριστεί τα προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Τουρκία και κυρίως τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Τώρα η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει, καθώς ο Ερντογάν είναι λιγότερο υποστηρικτικός προς αυτή τη θέση», δήλωσε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ο διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας. 
 
ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
 
Ο κ. Ζαρούνας  τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν είναι προς τη θετική κατεύθυνση, σε ότι αφορά το κυπριακό και την προσπάθεια ομοσπονδιακής λύσης. Όπως εξήγησε, ο Νταβούτογλου  κινείτο κοντά στη λογική μια παραλλαγής του σχεδίου Ανάν. Από την άλλη, ο Ερντογάν, κινείται περισσότερο στη λογική της λύσης δύο κρατών, είτε συνομόσπονδα, είτε ακόμα και ανεξάρτητα, αλλά περιορισμένης κυριαρχίας.  «Οι προσεγγίσεις Νταβούτογλου άφηναν κάποιες ελπίδες για συμβιβασμό που θα ήταν αποδεκτός και από εμάς, ενώ οι προσεγγίσεις Ερντογάν περιορίζουν/απομακρύνουν αυτή την πιθανότατα», πρόσθεσε ο κ. Ζαρούνας.
Αναφερόμενος στα κεφάλαια των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο Πέτρος Ζαρούντας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο  να υπάρξει μειωμένη προθυμία για υποχώρηση από τον Ερντογάν. Βεβαίως, πρόσθεσε, όλα θα φανούν στο τραπέζι των συνομιλιών. 
 
Ο διεθνολόγος εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση πως η νέα «κυβέρνηση» των κατεχομένων, όντας πιο δεκτική στις τουρκικές απαιτήσεις, δεν αποκλείεται να  δεχθεί την παραχώρηση των επιπλέον 26 χιλιάδων  υπηκοοτήτων  σε Τούρκους εποίκους (πέραν των 80 χιλιάδων που έχουν  ήδη παραχωρηθεί). «Ένας τέτοιος αριθμός εποίκων θα ήταν τρομακτικός και δεν θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», σημείωσε ο κ. Ζαρούνας. Σύμφωνα με το διεθνολόγο, ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός με την απομάκρυνση Νταβούτογλου. 
 
Ερατώ Μαρκουλλή: Ανησυχητικές οι εξελίξεις 
 
«Οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές. Το γεγονός ότι συγκεντρώνεται η εξουσία στα χέρια ενός μόνο ανθρώπου, οποίος όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει σημάδια αυταρχισμού, μια τάση να μην ανέχεται οποιαδήποτε αντιπολίτευση, ενώ ακολουθεί επικίνδυνες πολιτικές  τόσο στο εσωτερικό (κουρδικό, αντιπολίτευση κ.α.) όσο και στην εξωτερική πολιτική, είναι επικίνδυνο», δήλωσε στο ΡΕΠΟΡTER Online η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή. 
 
Σε ότι αφορά το κυπριακό, η κα Μαρκουλή εξέφρασε τη θέση ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα πρέπει να ανησυχεί πολύ με τις  εξελίξεις. «Το πρώτο στάδιο ήταν η αλλαγή του συνασπισμού που διοικούσε στα κατεχόμενα, με κόμματα που τώρα είναι πιο υπάκουα στις επιταγές της Άγκυρας. Τώρα με τις νέες εξελίξεις, ότι ο Τ/κ ηγέτης πιθανότατα θα νοιώσει μεγαλύτερη πίεση», τόνισε η κα Μαρκουλή. 
 
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα επεκταθεί η προσπάθεια κυριαρχίας της Τουρκίας προς τα κατεχόμενα. Όλο αυτό, εκτιμά η πρώην ΥΠΕΞ, δεν αποκλείεται να  μετακυλιστεί και στο τραπέζι των συνομιλιών, όσο οι δύο ηγέτες πλησιάζουν στη συζήτηση θεμάτων, στα οποία πρέπει να εμπλακεί η Τουρκία, όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και το εδαφικό.  
 
Ν. Μούδουρος: Νέα σελίδα στο ίδιο βιβλίο
 
Διαφορετική είναι η εκτίμηση του Τουρκολόγου, Νίκου Μούδουρου. Μιλώντας στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, ο κ. Μούδουρος δεν βλέπει να επέρχεται κάποια σοβαρή μετατόπιση στη στάση της Τουρκίας έναντι του κυπριακού. «Περισσότερο μιλάμε για αλλαγή μιας σελίδας στο ίδιο βιβλίο», πρόσθεσε.
 
Όπως ανέφερε, ενδεχομένως  να δούμε εξελίξεις, οι οποίες θα προκαλέσουν περαιτέρω περιθωριοποίηση της τ/κ κοινότητας  και αλλαγή ισορροπιών στα κατεχόμενα. Βεβαίως, πρόσθεσε, όλο αυτό δεν θα αντικατοπτριστεί αμέσως στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών. 
 
Σε ότι αφορά τις συνομιλίες, ο κ. Μούδουρος ανέφερε πως άλλο το ποιες θέσεις εκφράζει ο Ταγίπ Ερντογάν δημοσίως και άλλο το τι θα κάνει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί, πρόσθεσε, θα παίξουν ρόλο και οι ισορροπίες διεθνούς εμβέλειας.  «Ο τούρκος Πρόεδρος δεν θα θέλει να πολλαπλασιάσει τα μέτωπα τις της χώρας του για ανοιχτά ζητήματα διεθνώς», σημείωσε. Εξάλλου, πρόσθεσε, προτεραιότητα του τώρα είναι το κουρδικό και το συριακό, και λιγότερο το κυπριακό. 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»