Yπ. Εργασίας: H Κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική για επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας

  Η Κυβέρνηση δεν εφησυχάζει από τη μείωση της ανεργίας στο 12,1% το Μάρτιο του 2016 από 15,9% το Μάρτιο του 2013 αλλά αντίθετα εντείνει τις προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο και διατήρηση της σταθερής πορείας της κυπριακής οικονομίας, διαβεβαίωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε χαιρετισμό της το βράδυ της Παρασκευής στην εκδήλωση της ΔΕΟΚ για την Πρωτομαγιά, η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική για επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, όπως και τις πρωτοβουλίες για ενεργά μέτρα απασχόλησης, την παροχή στους άνεργους νέους ευκαιριών για απόκτηση εργασιακής πείρας, τονίζοντας ότι από τα μέτρα αυτά μέχρι σήμερα επωφελήθηκαν πέραν των 20.000 ανέργων, ενώ ο προϋπολογισμός των μέτρων ανήλθε στα €99 εκατομμύρια.

Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της αδήλωτης εργασίας που προνοεί αυστηρότερες ποινές και διοικητικά πρόστιμα για τους παρανομούντες και τη δημιουργία Ενιαίου Σώματος Επιθεωρήσεων, έτσι ώστε με ένα σύστημα ανάλυσης κινδύνου να γίνονται στοχευμένες επιθεωρήσεις για να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία και η παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο χαιρετισμό της η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας πάνω σε μια σταθερή και υγιή βάση οδηγεί στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας, υποδεικνύοντας ωστόσο πως για την ευόδωση της προοπτικής ανάπτυξης, είναι αναγκαία η ύπαρξη του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και σύγχρονων πρακτικών στον εργασιακό τομέα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο, με τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων.

«Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν τη συναίνεση και τη συνδρομή όλων. Μέσα από τη συνεργασία Κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων, με εποικοδομητικό κοινωνικό διάλογο, με υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά, μπορούμε να ανοικοδομήσουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο συνεχίζοντας την ορθή πορεία», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Εργατική Πρωτομαγιά, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι αποτελεί ορόσημο για τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων για εξασφάλιση των βασικών τους δικαιωμάτων, τη διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας και της ευημερίας και της προόδου όλων των εργαζομένων και χαρακτήρισε σημαντική την προσφορά του συνδικαλιστικού κινήματος στην οικοδόμηση της κοινωνικής προόδου.

Ανέφερε επίσης ότι ο θεσμός της τριμερούς Συνεργασίας και ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων αποτελεί το βασικότερο συστατικό στοιχείο και τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος εργασιακών σχέσεων του τόπου μας και πως η αγαστή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους αποτέλεσε τη βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης και των υγιών εργασιακών σχέσεων.

Η Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης ότι βασική προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη και ισότιμη συμμετοχή του πληθυσμού στην εργασία και την οικονομική ζωή του τόπου, είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αναφέροντας ότι η ευρεία μεταρρύθμιση του συστήματος κρατικής πρόνοιας που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, με ακρογωνιαίο λίθο της την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) από τον Ιούλιο 2014, αποτελεί το κύριο εργαλείο για τη διασφάλιση της αναγκαίας κοινωνικής συνοχής και παροχής ευκαιριών ενσωμάτωσης ολόκληρου του λαού στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

«Το ΕΕΕ έχει ως στόχο την παροχή ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης στις οικογένειες που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους συντήρησης. Από το μέτρο αυτό στηρίζονται μηνιαίως 35.100 οικογένειες, εκ των οποίων 11.500 οικογένειες δεν είχαν καμία στήριξη από το κράτος πριν την εφαρμογή του ΕΕΕ. Πρωταρχική μας έγνοια και μέριμνα αποτελεί η στήριξη των ανθρώπων αυτών και θα συνεχίσουμε την κάλυψη των βασικών αναγκών τους και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και παροχής ευκαιριών ενσωμάτωσης ολόκληρου του λαού στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου», πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών