Καράβια ακυβέρνητα
09:48 - 05 Μαΐου 2016
Οι «ηλεκτρικοί» πάγκοι δεν είναι ούτε καινοφανής τάση ούτε αποκλειστικό προνόμιο του κυπριακού ποδοσφαίρου. Αναντίλεκτα η ταχύτητα, με την οποία γυρίζει το προπονητικό καρουζέλ στο νησί της Αφροδίτης, δύσκολα απαντάται σε άλλες χώρες, διαχρονικά ωστόσο ο τεχνικός ήταν το υπ’ αριθμό ένα εξιλαστήριο θύμα στο λαοφιλέστερο των αθλημάτων (και όχι μόνον σε αυτό).
Στην τρέχουσα περίοδο, όμως, το εν λόγω φαινόμενο πέρασε σε άλλη διάσταση στο εγχώριο πρωτάθλημα. Δεν είναι υπερβολή, αλλά απτή πραγματικότητα: σε ποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα οι πρώτες έξι ομάδες της βαθμολογίας ευρίσκονται σε αυτή τη χρονική περίοδο, λίγο πριν το τέλος της σεζόν δηλαδή, δίχως κλεισμένο προπονητή για την ερχόμενη περίοδο; Μόνον στην Κύπρο, όπου ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ και Νέα Σαλαμίνα ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με υπηρεσιακούς τεχνικούς, ενώ σε Ομόνοια, Απόλλωνα και Ανόρθωση τα συμβόλαια των προπονητών εκπνέουν με το πέρας της περιόδου!
ΒΛΑΝΤΑΝ ΜΙΛΟΓΕΒΙΤΣ (ΟΜΟΝΟΙΑ)
Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου ο 46χρονος Σέρβος κλήθηκε ν’ αντικαταστήσει τον Κώστα Καϊάφα στην τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού». Πεντέμισι μήνες αργότερα οι «πράσινοι» έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου (για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια) κι έχουν αναρριχηθεί (από την πέμπτη) στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος συλλέγοντας 45 βαθμούς σε 23 αγωνιστικές. Σχεδόν δύο βαθμοί ανά παιχνίδι και η προοπτική ενός τροπαίου αποτελούν ισχυρά πειστήρια για επέκταση της συνεργασίας της Ομόνοιας με τον Μιλόγεβιτς, του οποίου το συμβόλαιο εκπνέει το καλοκαίρι. Η έλευση ως τεχνικού διευθυντή του Νίκου Νταμπίζα (σ.σ. είχε συνεργαστεί στον Παναθηναϊκό με τον νυν βοηθό του Μιλόγεβιτς, Κριστόφ Βαζέχα) αξιολογείται από πολλούς ως προπομπός παραμονής του Σέρβου, εντούτοις το φινάλε στις δύο εγχώριες διοργανώσεις δεν αποκλείεται να αλλάξει το πρόσημο στη συνολική δουλειά του 46χρονου.
ΠΕΔΡΟ ΕΜΑΝΟΥΕΛ (ΑΠΟΛΛΩΝ)
Το περασμένο καλοκαίρι ο 41χρονος Αγκολέζος ήταν το εναλλακτικό πλάνο των «γαλάζιων» της Λεμεσού μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τον Μίλινκο Πάντιτς. Δεν έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, έβγαλε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας δίχως σημαντικά γρανάζια του ρόστερ, στη διάρκεια της περιόδου η ομάδα του επλήγη περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλο από μακροχρόνιες τιμωρίες και τραυματισμούς, ωστόσο μέσα από τις αντιξοότητες ο Πέδρο Εμάνουελ έχει καταφέρει να την οδηγήσει σε μια σταθερή βελτίωση και στη δυνατότητα διεκδίκησης της εξόδου στην Ευρώπη μέσα και από τις δύο εγχώριες διοργανώσεις. Ο 41χρονος πιστώνεται τη μη αγκύλωσή του σ’ ένα σύστημα, αλλά την προσαρμογή του τακτικού πλάνου στα διαθέσιμα υλικά. Ο Απόλλων έχει στα χέρια του την επιλογή ανανέωσης της συνεργασίας για ακόμη ένα χρόνο, ακόμη όμως δεν την έχει ενεργοποιήσει, μολονότι δεν απουσιάζουν οι επίσημες τοποθετήσεις εκτίμησης για τη δουλειά του προπονητή.
ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΛΑΡΚΟΥ (ΑΝΟΡΘΩΣΗ)
Μετά το μεγαλειώδες φιάσκο της αντικατάστασης του Αντρέ Πάους με τον Ζόραν Μιλίνκοβιτς (σ.σ. απομακρύνθηκε άρον-άρον έπειτα από μόλις ένα μήνα θητείας) η «Κυρία» αποτάθηκε στον Νεόφυτο Λάρκου, προκειμένου να σώσει τη χρονιά οδηγώντας την ομάδα στην Ευρώπη έπειτα από μια διετία. Ο 50χρονος Κύπριος τεχνικός αποδέχθηκε την πρόκληση, μολονότι -με μια ομάδα στελεχωμένη και προετοιμασμένη από άλλους- οι πιθανότητες ήταν εναντίον του. Το παλεύει όσο και όπως μπορεί, όμως σε αυτό το 40ήμερο ούτε τα αρνητικά αποτελέσματα ούτε τα κρούσματα απειθαρχίας (εντός κι εκτός γηπέδου) κατάφερε να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης του στόχου θα του χρεωθεί το μικρότερο μερίδιο ευθύνης, ωστόσο ήδη θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένο το ενδεχόμενο παραμονής του στην ομάδα και την ερχόμενη περίοδο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως και ο ίδιος και η Ανόρθωση ήθελαν συνεργασία ως το τέλος της τρέχουσας σεζόν.