Απελευθέρωση των θεωρήσεων για Τούρκους υπηκόους προτείνει σήμερα η Κομισιόν

Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει σήμερα την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Δύο είναι τα επιχειρήματα επί των οποίων θα βασίσει την πρότασή της η Επιτροπή. Το πρώτο επιχείρημα έχει να κάνει με την απουσία άλλης βιώσιμης εναλλακτικής για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την αποφυγή μετατροπής της Ελλάδας σε γιγάντιο καταυλισμό προσφύγων και το δεύτερο με το γεγονός ότι, αν η Ευρώπη συνεχίσει να αγνοεί την Τουρκία, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Η Κομισιόν καλωσόρισε την τουρκική απόφαση, η οποία προβλέπει την κατάργηση της βίζας για όλους τους πολίτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη καθώς η Τουρκία εκπληρώνει πλέον ένα ακόμα από τα 72 προαπαιτούμενα για να της αποδοθεί καθεστώς κατάργησης της βίζας για τους δικούς της πολίτες (συγκεκριμένα εκπληρώνεται το κεφάλαιο 22).

Σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει έκθεση που θα περιγράφει την πρόοδο των τουρκικών Αρχών και θα ζητά εκπλήρωση των τελευταίων προϋποθέσεων, πριν από τον Ιούνιο και τη συζήτηση που θα πραγματοποιήσουν για το θέμα τα κράτη μέλη. Η Κομισιόν θα προτείνει την άρση του καθεστώτος βίζα, όταν όλα τα 72 προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί, αναφέρουν κοινοτικές πηγές.
 
Στο μεταξύ, το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε νόμο που προβλέπει τη συγκρότηση μηχανισμού ελέγχου για την πειθαρχία των αξιωματούχων που εφαρμόζουν το νόμο. Επρόκειτο για μία από τις τελευταίες προϋποθέσεις πριν η Τουρκία εξασφαλίσει καθεστώς ελεύθερου βίζας για τους πολίτες της, προκειμένου να ταξιδεύουν στην ΕΕ.
 
Ο νόμος που ψήφισε η τουρκική Βουλή προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπής που θα επιβλέπει την πειθαρχία, αλλά και τις κυρώσεις που επιβάλλονται στους αξιωματούχους που επιβάλλουν το νόμο, όταν αυτοί, διαπράττουν αδικήματα.
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»