Μόνο μία στις πέντε χώρες με επαρκή αριθμό μαιών

Μόλις το 22% των χωρών παγκοσμίως διαθέτουν επαρκή αριθμό μαιών/μαιευτών ενώ 289.000 χιλιάδες γυναίκες και πέραν των 2.6 εκατομμυρίων νεογέννητα πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές εγκυμοσύνης ή τοκετού ως αποτέλεσμα έλλειψης μαιευτικών υπηρεσιών, επισημαίνει η Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών (ΔΣΜ), σύμφωνα με ανακοίνωση, με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρα Μαιών και Μαιευτών, του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ).
 
Φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρα Μαιών και Μαιευτών είναι: «Μητέρα και παιδί: Η καρδιά της Μαιευτικής».
 
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΠΑΣΥΝΜ, οι μαίες και οι μαιευτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας, σε ό,τι άφορα στη μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας και την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στις μαιευτικές υπηρεσίες υγείας. Επιπρόσθετα, για να διασφαλιστεί πως θα υπάρξει επαρκής αριθμός προσοντούχων μαιών/μαιευτών, είναι απαραίτητο όλες οι χώρες να επενδύσουν στη μαιευτική εκπαίδευση.
 
Στις σκανδιναβικές χώρες όπου το σύστημα υγείας έχει αξιοποιήσει πλήρως την επαγγελματία μαία/μαιευτή, έχουν μειώσει τη μητρική θνησιμότητα μέχρι και 3%, από το 1990. Έχουν αυξήσει τους φυσιολογικούς τοκετούς από μαίες στο 70%, έχουν μειώσει τον τοκετό πρόωρων νεογνών, έχουν βελτιώσει τους δείκτες μητρικού θηλασμού πέραν του 90% και ασφαλώς έχουν μειώσει την παραμονή της γυναίκας στο νοσοκομείο και αισθητά το οικονομικό κόστος.
 
Οι μαίες και οι μαιευτές είναι επιστημονικά καταρτισμένοι και εργάζονται με βάση διεθνή πρότυπα, παρέχοντας το 87% της βασικής περίθαλψης που χρειάζονται οι γυναίκες και τα νεογνά. Ο φυσιολογικός τοκετός πρέπει να αποτελεί το σημείο αναφοράς για κάθε χώρα και οι καισαρικές τομές δεν πρέπει να ξεπερνούν το 12% του συνόλου των γεννήσεων (ΠΟΥ, 1988).
 
Οι υγιείς μητέρες και τα παιδιά είναι δομικά στοιχεία για μια ισχυρή μελλοντική κοινωνία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ το βάρος της θνησιμότητας και της νοσηρότητας από την περιγεννητική περίοδο παραμένει μία σημαντικά ανησυχητική παράμετρος στον τομέα της υγείας. Συνεπώς η διατήρηση της φυσιολογίας στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, η οποία αποτελεί πρωταρχικό στόχο πολλών κρατών και κυβερνήσεων, (European Perinatal Health Report 2013) δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου. Η ιατρικοποίηση του τοκετού έχει κατατάξει την Κύπρο πρώτη χώρα στην Ευρώπη στις καισαρικές τομές με ποσοστό 60,16%.
 
Για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και αντιδρώντας στα ψηλά ποσοστά των καισαρικών τομών στην Κύπρο, η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών ΠΑΣΥΝΜ καθιέρωσε το μήνα Μάιο ως το «Μήνα μητρότητας και διατήρησης του φυσιολογικού τοκετού» και από το Μάιο του 2014 που άρχισε η καμπάνια για προώθηση του φυσιολογικού τοκετού, συνεχίζεται ολόχρονα μέσα από διάφορες εκδηλώσεις.
 
Οι φετινές εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μαιών περιλαμβάνουν την διανομή έντυπου υλικού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία σχετικά με το θέμα και στο ίδιο πλαίσιο διοργανώνεται και η 7η Επιστημονική Ημερίδα Μαιευτικής, με θέμα Μητέρα και παιδί: η καρδιά της Μαιευτικής, 30 Σεπτεμβρίου 2016, στην Πάφο.
 
 

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα