Οργιάζουν οι φήμες για παραίτηση Νταβούτογλου

Μέσα σε όργιο φημών περί παραίτησης του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντά σήμερα το απόγευμα στις 18.00 τον Πρόεδρο Ερντογάν. 
 
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, εν μέσω δεκάδων δημοσιευμάτων ανά τον κόσμο, τα οποία αναφέρονται σε ρήξη στις σχέσεις των δύο ανδρών, ενώ δεν αποκλείεται να κρίνει και το πολιτικό μέλλον του Α. Νταβούτογλου.
 
Η εν λόγω συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο, ωστόσο εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης, επισπεύσθηκε για σήμερα.  
 
Το βράδυ της Πρωτομαγιάς, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, ένα νέο τουρκικό blog με πολιτική θεματολογία έγινε διάσημο στη Τουρκία.  Με τον τίτλο «Pelican Brief», εμπνευσμένο από την ταινία-θρίλερ του 1993, η διαδικτυακή σελίδα έκανε το ντεμπούτο της με μία μόνο δημοσίευση, η οποία αποτελούσε ευθεία επίθεση στον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Το πιο εντυπωσιακό πάντως, δεν ήταν το περιεχόμενο του άρθρου, αλλά η πληροφορία που κυκλοφόρησε ότι πίσω από την επίθεση φάνηκε πως κρυβόταν κάποιος δημοσιογράφος πολύ κοντά στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
 
Η επίθεση κατά του Τούρκου Πρωθυπουργού, ωστόσο, δημοσιοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τον Νταβούτογλου, καθώς μια μέρα πριν την εμφάνιση του «Pelican Brief», μια εσωτερική κρίση στο «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» οδήγησε στον περιορισμό της ήδη περιορισμένης εξουσίας του Νταβούτογλου στο κόμμα. Η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται πως ελήφθη με την έγκριση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα, το ανώτερο κομματικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αφαίρεσε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τον πρόεδρο του κόμματος, το δικαίωμα να διορίζει τους υπεύθυνους του ΑΚΡ στην επαρχία και τις περιφέρειες. Αυτή η αιφνιδιαστική απόφαση εξελήφθη ως το πρώτο χτύπημα μια εκστρατείας που ξεκινάει εναντίον του.

Τα σενάρια για αντικατάσταση του Νταβούτογλου ξεκίνησαν και κυκλοφορούν ήδη ονόματα διαδόχων του. Πρώτος, ο Binali Yildirim, παλιός φίλος του Ερντογάν και νυν υπουργός Μεταφορών και  Berat Albayrak, υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν.

Πάντως, αίσθηση προκαλούν αρθρογράφοι της Τουρκίας, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να παραιτηθεί, ούτως ώστε να μην προκαλέσει μεγαλύτερη εσωτερική αστάθεια στο ήδη ταραγμένο κόμμα του. 

Δειτε Επισης

Ίδρυσε το «κόμμα της Αμερικής» ο Έλον Μασκ-Πού στοχεύει, πόσο μπορεί να βλάψει τον Τραμπ
Ο Δαλάι Λάμα, παγκόσμιο σύμβολο του θιβετιανού πολιτισμού και της αντίστασης, έγινε 90 ετών
Μαχητικό F-16 αναχαίτισε ιδιωτικό αεροσκάφος πάνω από γήπεδο γκολφ του Τραμπ στο Νιου Τζέρσεϊ
Ο Νετανιάχου χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες τις απαιτήσεις της Χαμάς εν όψει των συνομιλιών για τη Γάζα
Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Αλί Χαμενεΐ μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης της εμπρηστικής επίθεσης σε συναγωγή της Μελβούρνης
Σαρωτικές πλημμύρες στο Τέξας-Τουλάχιστον 50 οι νεκροί, αγωνία για πολλούς αγνοούμενους
Η Μοσάντ επιβεβαιώνει ότι ο Χαμενεΐ είναι ζωντανός
ΒΙΝΤΕΟ: Επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροσκάφος από τα φτερά στη Μαγιόρκα-«Λάθος συναγερμός»
Στα 27 τα αγνοούμενα κορίτσια στο Τέξας-Οι τραγικές ιστορίες των θυμάτων