Μάρκες ά-μαρκες γέμισε η Λευκωσία

Μόλις σήμερα διαβάσαμε την είδηση ότι η Αστυνομία βρήκε προϊόντα μαϊμού στην κατοχή τριών προσώπων στην Λευκωσία. Κατασχέθηκαν ρολόγια, αρώματα, γυαλιά ηλίου ενώ οι πλανοδιοπώλες που τα κατείχαν πωλούσαν και κινητά τηλέφωνα.

Αν και είναι σχετικά εύκολο να αναγνωρίσει κανείς προϊόντα που παραβιάζουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, που είναι δηλαδή είτε απομιμήσεις είτε παραποιήσεις, η αγορά συνεχώς ‘εμπλουτίζεται’ από τέτοια είδη και όχι μόνο στην Κύπρο αλλά διεθνώς. Με την απομίμηση εννοούμε το προϊόν μαϊμού και με την παραποίηση ένα προϊόν που μοιάζει με γνωστή μάρκα, έχει πολύ παρόμοιο όνομα και λογότυπο. Για μερικά προϊόντα τίθεται και θέμα ασφάλειας και υγείας όπως τα γυαλιά ηλίου που πρέπει να ακολουθούν ειδικές προδιαγραφές.

Στην παγίδα της αγοράς προϊόντων μαϊμού όμως, είναι πιο εύκολο να πέσει κανείς μέσω διαδικτύου παρά από πλανοδιοπώλες. Με τους πλανοδιοπώλες οι ύποπτες χαμηλές τιμές, η υφή των προϊόντων, η ποιότητά τους ‘φωνάζουν’.  Λίγο πιο δύσκολο είναι να αναγνωριστεί ένα προϊόν μαϊμού αν βρίσκεται σε ένα κατάστημα ανάμεσα σε πληθώρα γνήσιων ειδών. Θα πρέπει να προσέξει κανείς αν το προϊόν φέρει τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μάρκας και την ποιότητα είτε αφορά τσάντες, είδη ένδυσης και υπόδησης, γυαλιά και άλλα.

Ιδιαίτερο πρόβλημα που συνεχώς μάλιστα αυξάνεται είναι η αγορά προϊόντων μαϊμού από το διαδίκτυο.  Ο Γιώργος Στυλιανού, Συντονιστής στον Σύνδεσμο Καταναλωτών Κύπρου τονίζει ότι πρέπει να δοθεί  προσοχή στο θέμα αυτό αφού σχεδόν όλα τα παράπονα που φτάνουν στον Σύνδεσμο Καταναλωτών αφορά τέτοια είδη. Αυξάνονται οι ιστοσελίδες που διαθέτουν προϊόντα μαϊμού και οι ωραίες φωτογραφίες των προϊόντων ξεγελούν. Άλλο δείχνει η φωτογραφία και άλλο προϊόν φτάνει στο σπίτι σας. Σχετικές καταγγελίες που έγιναν στην αρχή του χρόνου, αφορούσαν κυρίως τσάντες και οι παραγγελίες  γίνονταν κυρίως από γυναίκες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα προϊόντα μαϊμού είτε έρχονται από τα κατεχόμενα είτε από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, είτε έχουν αγοραστεί από το διαδίκτυο κατάσχονται και καταστρέφονται από τις τελωνειακές αρχές, ακόμα και αν πρόκειται για ένα τεμάχιο. Έτσι λοιπόν ο κ. Στυλιανού συνιστά να ελέγχουμε πριν τις αγορές μας από το διαδίκτυο να ελέγχουμε αν η ιστοσελίδα στα αριστερά έχει το σύμβολο της κλειδαριάς για ασφαλή αγορά,  αν είναι ευρωπαϊκή ή όχι. Αν η αγορά γίνεται από χώρα μέλος της ΕΕ μπορεί να λυθεί μια διαφορά πιο εύκολα και να βρείτε το δίκιο σας ,παρά αν έχετε κάνει αγορές  από μη ευρωπαϊκή χώρα. Το ίδιο δύσκολο να βρείτε το δίκιο σας θα είναι αν έχετε αγοράσει προϊόντα μαϊμού  από τα κατεχόμενα. Επίσης, ακόμα μια ασφαλιστική δικλείδα πριν μια μεγάλη αγορά θα μπορούσε να ήταν η απευθείας επικοινωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που πρόκειται να αγοράσετε είναι όντως αυθεντικό.

Για να αναφέρεται ‘ύποπτα’ προϊόντα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σύνδεσμο Καταναλωτών στο 700 00 700 ή να κάνετε επώνυμη ή ανώνυμη τηλεφωνική ελεύθερη κλίση στις τελωνιακές αρχές στο 8000 1000, ή με χρέωση στο 24 008250/2, 99 318684 όλο το 24ωρο.
 
 
 

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ