Μέρκελ, Τουσκ και Γιούνκερ στηρίζουν επίλυση του Κυπριακού

Την έμπρακτη στήριξη τους στην επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος, επαναβεβαίωσαν, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημέρωσε τους δύο κοινοτικούς αξιωματούχους και την Καγκελάριο σε κατ` ιδίαν συναντήσεις μετά την επετειακή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Λουξεμβούργο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε με λεπτομέρειες για την πορεία των συζητήσεων, για τα σημεία που έχει επιτευχθεί πρόοδος και για τα σημεία όπου υπάρχουν δυσκολίες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τις γενικότερες πτυχές των ευρώ - τουρκικών σχέσεων και τις επιπλοκές που αυτές έχουν με το προσφυγικό ζήτημα. Ο Πρόεδρος υπενθύμισε στους συνομιλητές του τις πάγιες κυπριακές θέσεις σε όλα τα παραπάνω θέματα. H ανταπόκριση των συνομιλητών του Προέδρου ήταν σε κάθε περίπτωση θετική.
 
Εξάλλου, η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού, η ακεραιότητα της ζώνης Σένγκεν και η αναπτυξιακή προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 
Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ και ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
 
"Το όραμα της ομοσπονδοποίησης δεν φαντάζει σήμερα ως η καλύτερη απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό. Η απαισιοδοξία και το φάσμα της διάλυσης στοιχειώνει την Ευρώπη", τόνισε ο κ. Γιούνκερ, σε μια δραματική ομιλία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "όποιος διαφωνεί με τις πολιτικές της Κομισιόν δεν είναι απαραίτητα και λαϊκιστής".
 
"Για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, για τους πολίτες, πρέπει να ξέρουμε ότι όποιος εγκαταλείψει (την ιδέα) του Σένγκεν, εγκαταλείπει ουσιαστικά την Ευρώπη", προσέθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
 
"Πρέπει να υπερτονίζουμε όσα μας ενώνουν και όχι όσα μας διχάζουν", συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τουσκ. "Αν αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις από κοινού, μπορούμε να τις υπερνικήσουμε", τόνισε η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στο προσφυγικό.
 
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος επανεμφανίστηκε μετά από δύο χρόνια απουσίας από το κοινοτικό σκηνικό, υπενθύμισε πως "η ειρήνη ήταν στο παρελθόν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ΕΕ είναι κάτι παραπάνω από το άθροισμα των κρατών μελών της", τόνισε ο Φλαμανδός πολιτικός.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κρίσιμη καμπή θεωρεί τους επόμενους μήνες ο Τατάρ-Επιμένει στην απόρριψη της Ομοσπονδίας, μιλά μόνο για τη Μια Μηλιά
Οι παράξενες διπλές εκλογές, το πατατράκ των κομμάτων και οι φόβοι για το μέλλον
Άνοιγμα σε ΗΠΑ, αμυντική θωράκιση και νέα οπλικά συστήματα-Στο επίκεντρο ο τομέας της ασφάλειας για το ΥΠΑΜ
Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ
Απαντά στο "υπεξ" η Λευκωσία-«Η ΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με διεθνές δίκαιο»
Με κατηγορίες κατά της Ε/κ πλευράς και «κυριαρχική ισότητα» το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Τατάρ
Tη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Τατάρ-«Το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιείται»