Αστυνομικοί φέρονται να ξυλοκόπησαν πολίτη στη Λευκωσία

Λίγες ημέρες μετά την καταδίκη των δυο αστυνομικών στην Πάφο για ξυλοδαρμό πολίτη άλλη μια νέα υπόθεση αφήνει εκτεθειμένα τέσσερα μέλη της δύναμης.

Η υπόθεση που αφορά σοβαρής μορφής αστυνομικής βίας έρχεται στο φως μετά από τη χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο αθώωσε πολίτη που κατηγορείτο για επίθεση σε βάρος των αστυνομικών.

Το δικαστήριο έκρινε και τους τέσσερεις αστυνομικούς αναξιόπιστους αφού αυτόπτης μάρτυρας ανέτρεψε τα δεδομένα ομολογώντας ότι τα μέλη της δύναμης, όχι μόνο δεν δέχθηκαν επίθεση από πολίτη, αλλά, αντίθετα, τον κτύπησαν με τα υπηρεσιακά ρόπαλά τους.

Το χρονικό… 

Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν τον Αύγουστο του 2013 σε κατάστημα στη Λευκωσία όπου εργαζόταν ο κατηγορούμενος ο οποίος έσπευσε στο σημείο καθώς ενημερώθηκε ότι διαπράχθηκε κλοπή.  Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί οι οποίοι κατηγόρησαν τον πολίτη ότι τους επιτέθηκε, τους εξύβρισε και τους προκάλεσε σωματική βλάβη και έτσι χρησιμοποιήθηκε   ανάλογη βία για να τον ακινητοποιήσουν.

Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών υποστήριξε πως δέχθηκε δαγκωματιά από τον κατηγορούμενο όταν επιχείρησε να του φορέσει χειροπέδες.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο οι αστυνομικοί από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι έγινε χρήση υπηρεσιακού ροπάλου στην προσπάθειά τους να αμυνθούν.

Η μαρτυρία που τους «καίει»… 

Σύμφωνα με την αυτόπτη μάρτυρα, η οποία είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, αστυνομικός κτυπούσε με μανία τον κατηγορούμενο χωρίς αυτός να μπορεί να αντιδράσει. Στη συνέχεια όπως ανέφερε είδε τον πολίτη μπρούμυτα στο έδαφος με χειροπέδες πισθάγκωνα και έναν αστυνομικό με το γκλοπ που κρατούσε να τον κτυπά με βία και ένταση.

Μάλιστα η ίδια μάρτυρας ανέφερε η αστυνομική βία συνεχίστηκε σε βάρος του κατηγορούμενου και όταν τα μέλη της δύναμης τον έβαλαν στο περιπολικό.

Η δικαστής έκρινες αξιόπιστη τη μάρτυρα και έτσι αθώωσε τον κατηγορούμενο ενώ έδωσε οδηγίες όπως τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης αναλάβει ο Γενικός Εισαγγελέας. 

 

Η απάντηση της αστυνομίας

Η Νομική Υπηρεσία, αφού είχε μελετήσει το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας σε σχέση με τη νέα υπόθεση κακοποίησης πολίτη από μέλη της Αστυνομίας που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, αποφάνθηκε ότι δεν δικαιολογείτο η άσκηση ποινικής δίωξης, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι μετά την απόφαση του τότε Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, η Ανεξάρτητη Αρχή ενημέρωσε την τότε ηγεσία της Αστυνομίας για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον ενός μέλους της Δύναμης για το αδίκημα της παράνομης ή άσκοπης άσκησης εξουσίας.

Τόνισε ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχει ζητήσει άμεση ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς επίσης και την άμεση προώθηση του φακέλου της πειθαρχικής υπόθεσης στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για λήψη απόφασης ως προς τον παρά πέρα χειρισμό της υπόθεσης, κατόπιν και των ευρημάτων της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Η απόφαση της πειθαρχικής δίωξης εκκρεμεί μέχρι σήμερα.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας Ανδρέα Πασχαλίδη, ο οποίος επιφυλάχθηκε να προβεί σε δηλώσεις για το περιστατικό, αφού πρώτα μελετήσει τον φάκελο της υπόθεσης και την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για το περιστατικό σήμερα από τα ΜΜΕ.


Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα