Ολοκληρώθηκε ο «Αργοναύτης 2016»

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα στο λιμάνι της Λάρνακας, η τελική φάση της άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2016», της μεγαλύτερης σε έκταση και εύρος συμμετοχής, άσκησης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο
 
Το σενάριο της άσκησης που διεξήχθη το απόγευμα στο λιμάνι της Λάρνακας προέβλεπε τον ελλιμενισμό επιβατικού σκάφους που μεταφέρει αμάχους από γειτονική εμπόλεμη ζώνη. Μεταξύ των επιβατών ήταν και άτομο που τραυματίστηκε σοβαρά μετά τη πτώση του από σκάλες με αποτέλεσμα να χρειάζεται η επείγουσα μεταφορά του στο Νοσοκομείο.
 
Μόλις το πλοίο προσδέθηκε στην προβλήτα, δίνεται προτεραιότητα αποβίβασης στον ασθενή και ασθενοφόρο τον παραλαμβάνει για να τον  μεταφέρει στο Νοσοκομείο. Στη συνέχεια ακολούθησε η αποβίβαση των αμάχων που περνούσαν  από έλεγχο της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Τελωνείου με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών για εντοπισμό παράνομων ουσιών και εκρηκτικών.
 
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου των επιβατών δημιουργείται επεισόδιο όταν ένας νεαρός δυσανασχετεί με τη διαδικασία και αναγκάζεται από την Αστυνομία να τοποθετήσει τη τσάντα του στο σύστημα ελέγχου των επιβατών όπου εντοπίζεται ένα πιστόλι. Μόλις ο νεαρός αντιλήφθηκε ότι η Αστυνομία εντόπισε το όπλο στην αποσκευή του προσπαθεί να διαφύγει και αμέσως απομονώνεται, συλλαμβάνεται και οδηγείται για περαιτέρω έλεγχο στον Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας, με τη πιθανή ένδειξη ότι ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση.
 
 
Με την είσοδο των επιβατών στην αίθουσα επιβατών του λιμανιού όπου περνούν από έλεγχο ασφάλειας ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας οργανώθηκαν για την υποδοχή των αμάχων. 
 
Σε χαιρετισμό του ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης ανέφερε ότι «κύρια επιδίωξη της Εθνικής Φρουράς  είναι η βελτίωση της ικανότητας όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και των χωρών που συμμετέχουν ώστε να ανταποκριθούν στην αποστολή τους μέσα σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον στενής συνεργασίας».
 
Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις και υπηρεσίες της Εθνικής Φρουράς, της Πολιτικής Αμυνας, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και της Μονάδας Αεροπορικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Επίσης συμμετείχαν η Αρχή Λιμένων, το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών, η Υπηρεσία Κοινωνικής Ευημερίας, το Τμήμα Τελωνείων, η Υπηρεσία Ασύλου, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, άλλες σημαντικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας καθώς και της ΑΤΗΚ και της Hermes Airports.
 
Στην άσκηση έλαβαν μέρος ένα αεροσκάφος C 130 και ένα πολεμικό πλοίο από την Ελλάδα, μία φρεγάτα και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία, ένα νοσοκομειακό αεροσκάφος Αντόνοφ 26 από την Ουγγαρία, ένα ελικόπτερο Agusta Westland 139 από την Ιταλία, ένα πολεμικό πλοίο και 4 παράκτια περιπολικά από το Ισραήλ, δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης από τη Βρετανία και ένα πολεμικό πλοίο και ένα αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας από τις ΗΠΑ.
 Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης «Αργοναύτης 2016» ασκήθηκαν 1526 άτομα άνδρες και γυναίκες.
 
 Την άσκηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Αμυνας και Ενέργειας, πρέσβεις ή εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Βουλγαρίας, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, εκπρόσωποι ή βουλευτές πολιτικών κομμάτων και ο Δήμαρχος Αραδίππου.
 

 

 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 
 

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»