Οι ''λαοί'' πρέπει να ερωτηθούν αν επιθυμούν τη συνέχιση των δύο ''κρατών'', δηλώνει ο Σερντάρ Ντενκτάς

Οι Ελληνοκύπριοι υποτιμούν τους Τουρκοκύπριους, δεν παρακάθονται στο τραπέζι των συνομιλιών με σκοπό τη λύση και θεωρούν την Κύπρο ελληνικό νησί, ισχυρίστηκε ο Σερντάρ Ντενκτάς, “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και “υπουργός” δημοσιονομικών, λέγοντας ότι οι δύο “λαοί” πρέπει να ερωτηθούν εάν θέλουν τη συνέχιση των δύο “κρατών”.

Σε συνέντευξη στον ανταποκριτή της Μιλλιέτ στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς αναφερόμενος στα σχόλια για τον ίδιο ότι είναι “ο γιος του πατέρα του”, υποστήριξε ότι “οι Ε/κ μας υποτιμούν. Δεν θα οδηγηθούμε πουθενά αν δεν κάνουμε τους Ε/κ να αισθανθούν ότι υπάρχουν και άλλες φόρμουλες στον κόσμο. Πρέπει να τεθεί το ερώτημα στον τ/κ και τον ε/κ λαό αν επιθυμούν τη συνέχιση των υφιστάμενων συνθηκών και ένα καθεστώς δύο κρατών. Πρέπει να ερωτηθούν αν επιθυμούν τη νομιμοποίηση της κατάστασης που ζουν. Αφού όλα τα κράτη του κόσμου αποδεχθούν τους υφιστάμενους όρους, μπορεί να γίνει αποδεκτή η ύπαρξη των δύο κρατών στο νησί, τα δύο αυτά κράτη μπορεί να συμφωνήσουν και οι συνεργασίες θα αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου”.

Πρέπει πλέον όλοι να δουν ότι δεν είναι εφικτή η συνύπαρξη κάτω από την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε. “Η λύση που θα βρούμε στο τραπέζι των συνομιλιών μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε πολύ μεγάλες καταστροφές. Δηλαδή, μπορεί να προκληθεί μία περίοδος συγκρούσεων. Αυτοί που θα πουν ότι τέλειωσαν με το Κυπριακό, δημιουργούν ένα νέο πρόβλημα. Δεν μπορούν οι Τ/κ και οι Ε/κ να βρεθούν κάτω από την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ΚΔ δεν έχει χώρο για τους Τ/κ. Οι Ε/κ δεν προσπαθούν να καταλάβουν το πώς νοιώθουμε και το τι σκεφτόμαστε. Μας θυμίζουν συνέχεια ότι είναι άλλος ο ιδιοκτήτης αυτού του νησιού. Είναι όνειρο η λύση μ’ αυτές τις προσεγγίσεις των Ε/κ”.

Παρομοίασε δε την κατάσταση στην πολιτική με εκείνη στο ποδόσφαιρο, λέγοντας ότι ενώ οι Τ/κ παραπονούνται για χρόνια πως δεν μπορούν να παίξουν ούτε έναν αγώνα ποδοσφαίρου με την Τουρκία, υπαίτιοι γι` αυτό είναι η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ που το απαγορεύουν λόγω πίεσης από τους Ε/κ και απομονώνουν τους Τ/κ. Τα ΗΕ, συνέχισε, διοργάνωσαν τη Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, όπου μία εκ των συμμετεχόντων χωρών ήταν και η Τουρκία και στο δείπνο που θα έδιδε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε μια “χώρα” (σσ το ψευδοκράτος) που αυτός αναγνωρίζει. “Σε αυτό το δείπνο Ακιντζί και Αναστασιάδης θα κάθονταν κοντά. Θα ήταν πολύ ωραίο. Εάν στο πίσω μέρος του μυαλού του Αναστασιάδη δεν υπήρχαν οι πραγματικότητες, αλλά ενεργούσε με βάση αυτό που έπρεπε και έλεγε `τι μεγάλη χαρά να βρεθούμε`. Αντ` αυτού διαμαρτυρήθηκε για το δείπνο. Η νοοτροπία του δεν είναι να βρίσκεται από κοινού και ίσα”, συμπλήρωσε.

Στην ε/κ πλευρά, από τη δεξιά μέχρι και την αριστερά, όλα τα κόμματα στήριξαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε προσθέτοντας ότι κρίμα που στην τ/κ κοινότητα κάποια αριστερά κόμματα αλλά και ορισμένοι από το κόμμα του κ. Ακιντζί πρόταξαν ότι ο Τ/κ ηγέτης έπαιξε το παιχνίδι του Ερντογάν. Η κίνηση του Τούρκου Προέδρου, πρόσθεσε, ήταν σωστή και υποστήριξε ότι οι Ε/κ “μας βλέπουν ως μια μειονότητα που μιλά τούρκικα”.

Δειτε Επισης

Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Ισχυρισμοί Τατάρ ότι ο ΓΓ ζήτησε από τον Πρόεδρο να «χορηγήσει αμνησία» στους σφετεριστές
Την Παρασκευή συνέρχεται η «βουλή» στα κατεχόμενα για την «εκλογή προέδρου»
Η Άγκυρα θα συνεχίσει εργάζεται για οικονομική ενίσχυση ψευδοκράτους
Τουρκικό δημοσίευμα βλέπει φόρμουλα εγγυήσεων τύπου Άτσετσον ή μέσω ειδικής σχέσης με την ΕΕ
Παρέμβαση Τορναρίτη για Τεχνητή Νοημοσύνη και συνάντησή με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας
Τέσσερις προτάσεις για συνομιλίες για Κυπριακό κατέθεσε ο Έρχιουρμαν
Τελικές αγορεύσεις διαδίκων στο Εκλογοδικείο για την ένσταση Κώστα Κωνσταντίνου
Μετατίθεται για τη Δευτέρα η «εκλογή» νέου «προέδρου βουλής» στα κατεχόμενα