Λίφτινγκ στο Εθνικό Συμβούλιο ετοιμάζει ο Νίκος Αναστασιάδης

Προβληματισμός επικρατεί στο Προεδρικό για το μέλλον του Εθνικού Συμβουλίου.  Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό τα νέα δεδομένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβληματίζεται για το κατά πόσον ενδεχόμενη επαναφορά του θεσμού, με την παραδοσιακή του μορφή,  θα είναι αποτελεσματική. Εξ’ ού και κάνει διάφορες σκέψεις για το κατά πόσον θα πρέπει να εφευρεθούν άλλοι τρόποι, έτσι ώστε ο θεσμός να καταστεί όσο γίνεται πιο  αποτελεσματικός. Υπενθυμίζεται ότι οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου ανεστάλησαν κατά την προεκλογική περίοδο και  η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα τεκταινόμενα στο κυπριακό, γινόταν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετά τις διαρροές εγγράφων (του Εθνικού Συμβουλίου) από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο. Ωστόσο, στη μετά τις εκλογές εποχή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν φαίνεται να επιθυμεί να συνεχίσει την πρακτική των κατ’ ιδίαν συναντήσεων.
 
Είναι πολλά τα κόμματα
Όπως ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online πηγή από το Προεδρικό Μέγαρο, μια από τις παραμέτρους που απασχολούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι το γεγονός ότι με την οκτακομματική πλέον Βουλή, ουσιαστικά αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των συμμετεχόντων στο Εθνικό Συμβούλιο.  Με δύο αξιωματούχους από κάθε κόμμα, τους δύο πρώην προέδρους της Δημοκρατίας και άλλους αξιωματούχους (Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Διαπραγματευτή, και κ.α.),ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπερνά τους 20. Τα γεγονός  αυτό προκαλεί ανησυχίες στο Πρόεδρο Αναστασιάδη για το κατά πόσον οι συνεδρίες θα είναι αποτελεσματικές και ο διάλογος που θα διεξάγεται θα είναι εποικοδομητικός. Μια από τις σκέψεις είναι όπως το κάθε κόμμα εκπροσωπείται από ένα μόνο πρόσωπο, και συγκεκριμένα τον Αρχηγό.
 
Πονοκέφαλος οι διαρροές
Το Πρόεδρο Αναστασιάδη προβλημάτισε αρκετά η κίνηση του Μαρίνου Σιζόπουλου να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά συνεδρίας του Εθνικού, κατά την προεκλογική περίοδο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο θεσμό, με τρόπο που να αποτρέπονται παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο κ. Αναστασιάδης σκέφτεται το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους Αρχηγούς των κομμάτων να υπογράψουν ρήτρα εμπιστευτικότητας.
 
Σύντομα συνάντηση με τους Αρχηγούς
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο 10ήμερο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα λάβει τις αποφάσεις του για το πώς θα προχωρήσει και θα καλέσει τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για συζήτηση του θέματος. Εκεί θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον ή πιο συγκεκριμένα τη νέα μορφή του Εθνικού Συμβουλίου. Σημειώνεται πως ακριβώς επειδή το Εθνικό Συμβούλιο δεν είναι συνταγματικά θεσμοθετημένο σώμα, θα είναι εύκολες οι όποιες αλλαγές χρειαστεί να προκύψουν.
 
Θα κληθεί και το ΕΛΑΜ
Στο νέο Εθνικό Συμβούλιο θα κληθεί και το ΕΛΑΜ, το οποίο εξασφάλισε δύο βουλευτικές έδρες στη Νέα Βουλή.  «Από τη στιγμή που ο λαός έλαβε αυτή την απόφαση, δεν μπορεί να γίνει αποκλεισμός του ΕΛΑΜ από το θεσμό του Εθνικού», δήλωσε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online πηγή από το Προεδρικό.
 
 

Δειτε Επισης

Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει κέρδη από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για όπλα προς την Ουκρανία
Καταγγελίες ασκούμενης δικηγόρου για γνωστό ποινικολόγο-«Με χτυπούσε, ενώ το αυτοκίνητο ήταν εν κινήσει»
BINTEO: Μυθικό ξύλο σε μαγαζί της Χαλκιδικής υπό τους ήχους techno μουσικής
Νετανιάχου: Το Ισραήλ είναι προσηλωμένο στην προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας
Ευρωπαϊκή ανησυχία για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο-Στήριξη Μπορέλ προς την Κύπρο
Από βεγγαλικά φαίνεται να ξέσπασε η φωτιά στην Τριμίκλινη-«Ένα ολόκληρο βουνό έχει καεί»
Economist: Επικίνδυνες οι οικονομικές ατζέντες της ακροδεξιάς και της αριστεράς στη Γαλλία-Τρομάζουν τις αγορές
Προχώρησαν με τελικές ρίψεις τα ένδεκα πτητικά μέσα στην Τριμίκλινη-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες (vids&pics)
Μπορέλ σε Βόρεια Μακεδονία: Προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή σας πορεία η τήρηση των συμφωνιών
Υπό έρευνα για διαφθορά και υπεξαίρεση ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ