Εύχομαι να μην επαναληφθεί η κρίση, διαμηνύει ο Ακιντζί

Θέλετε να τύχετε αποδοχής ως ένας λαός που θα ζήσει σε αυτά τα χώματα με ψηλά το κεφάλι, τίμια, με ασφάλεια, μακριά από μελλοντικές ανησυχίες, ως άνθρωποι ίσοι και ελεύθεροι. Αυτό το δίκαιο αίτημά σας, σε κάθε επίπεδο, σε κάθε πλατφόρμα, πιστεύω ότι εκπροσωπώ με ξεκάθαρο τρόπο. Στη Λευκωσία, στην νεκρή ζώνη, στην Άγκυρα, στο Βερολίνο, την Κωνσταντινούπολη, το Νταβός, την Νέα Υόρκη μετέφερα με ξεκάθαρο σθένος τη δική σας αποφασιστικότητα και το αίτημά σας” ήταν το αρχικό μήνυμα του Μουσταφά Ακιντζί σε δήλωσή του που μεταδόθηκε και μαγνητοσκοπημένα απόψε στα κατεχόμενα με αφορμή την πρώτη επέτειο της εκλογής του στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας. 

Όπως μεταδίδεται από από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι τον πρώτο χρόνο από τότε που εκλέγηκε, όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες, οι πλευρές, οι διεθνείς οργανισμοί είδαν την ειλικρίνειά του για λύση. “Στη νέα εποχή, δημιουργήθηκε ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης”. Είναι κοινός στόχος, ανέφερε, να ενοποιηθούν οι Τ/κ με τον κόσμο, να γίνουν μέρος της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας.

Η αναζήτηση λύσης, είπε, θα συμβάλλει στην ειρήνη, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά στην περιοχή μας και τον κόσμο ολόκληρο. Αναφερόμενος στις αλλαγές που επήλθαν αυτόν τον ένα χρόνο στην “εξουσία”, αναφέρθηκε σε μια νέα νέα αντίληψη όσον αφορά το Κυπριακό και την λύση χωρίς να κλείνονται μόνο στον εαυτό τους και υποστήριξε ότι η προσέγγισή τους για περιφερειακή συνεργασία και η από κοινού, με ασφάλεια, δίκαιη και νούσιμη εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, έχει τύχει αποδοχής σε κάθε επίπεδο. Στην καινούργια σελίδα που άνοιξε, ανέφερε, το μέλλον της Κύπρου είναι πλέον μέρος και περιφερειακών αλλά και παγκόσμιων ισορροπιών. Άλλαξαν επίσης, πρόσθεσε, την για χρόνια τώρα στάση αλληλοκατηγοριών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μεταξύ των πλευρών, σε συναίσθηση ότι είναι εταίροι μιας μελλοντικής λύσης. “Εργαζόμαστε με ειλικρίνεια για την υλοποίηση μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης για ολόκληρη την Κύπρο, που δεν θα παραβλέπει τις ευαισθησίες της ε/κ κοινότητας, λαμβάνοντας κύρια υπόψην τα δικαιώματα της τ/κ κοινότητας”.

Πέτυχαν, συνέχισε, πρόοδο στα ΜΟΕ ως έναν υποβοηθητικό στη λύση παράγοντα σημειώνοντας ότι “η σπονδυλική στήλη νέων ρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της αύξησης της εμπιστοσύνης είναι σίγουρα η λύση του κυπριακού προβλήματος. Κανένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια δίκαιη, συνολική, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση”.

Ο κ. Ακιντζί μίλησε για σοβαρή πρόοδο όσον αφορά τις εργασίες στις Τεχνικές Επιτροπές για τις ραδιο-συχνότητες, καθώς – όπως είπε – η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και πλέον πολλά ραδιόφωνα στα κατεχόμενα εκπέμπουν με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές. Προσωρινά ενοποιήθηκαν τα ηλεκτρικά δίκτυα και αυτό ήταν μια αρχή, ανέφερε λέγοντας ότι στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης η ένωση των δικτύων έγινε και συνεχίζονται οι εργασίες για να γίνει αυτό σε μια μόνιμη βάση.

Προχωρούν, συνέχισε, και οι εργασίες για τα οδοφράγματα Απλικίου και Δερύνειας και τώρα με την συμβολή ΕΕ και ΗΕ συνεχίζεται η διαδικασία προσφορών. Σε πρώτο στάδιο, ανέφερε, τέθηκε η πολιτική βούληση και ακολούθησε η αποναρκοθέτηση. Και για τα δύο οδοφράγματα έγιναν οι σχεδιασμοί και αν και δεν ήταν οι διεργασίες τόσο γρήγορες όσον έλπιζαν, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ήταν αίτημα της κοινωνίας των πολιτών εδώ και χρόνια που είχε μείνει χωρίς αποτέλεσμα, όπως σημείωσε. “Και τα δύο οδοφράγματα που βρίσκονται στην ατζέντα εδώ και χρόνια θα ανοίξουν σύντομα. Οι εργασίες προχωρούν όπως έχουν προγραμματιστεί προς αυτή την κατεύθυνση”. 

Ο Τ/κ ηγέτης υπενθύμισε ότι από τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν ήταν η άρση της συμπλήρωσης της βίζας για τις διελεύσεις αλλά και η απόφαση για εκσκαφές για αγνοούμενους, “ένα θέμα που είναι ανοικτή πληγή και για τις δύο κοινότητες”, σε στρατιωτικές περιοχές. Ανοιξε ο δρόμος, ανέφερε, για να πραγματοποιηθούν εκσκαφές σε 30 σημεία σε στρατιωτικές περιοχές στο “βορρά” και επανέλαβε την έκκλησή του σε όσους έχουν πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων να τις δώσουν στην ΔΕΑ λέγοντας πως αυτό είναι “ένα ανθρώπινο καθήκον”.

Ανέφερε πως με την συνδρομή των ΗΕ έγινε εντοπισμός και αποναρκοθέτηση σε τρεις από τις 28 περιοχές που η ε/κ πλευρά είχε υποδείξει ως ναρκοπέδια στα κατεχόμενα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για τέσσερα σημαντικά βήματα που έγιναν στο Κυπριακό κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Τεχνική Επιτροπή για την Παιδεία, την αν χοκ επιτροπή για την εναρμόνιση των Τ/κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις Επιτροπές για τον Πολιτισμό και την Ισότητα των κοινωνικών φύλων και σημείωσε πως στο θέμα της λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων σε ολόκληρη την Κύπρο παρ' ότι διανύθηκε σημαντική απόσταση δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα. “Ως τ/κ πλευρά κάναμε ότι περνά από το χέρι μας”. Περιμένουν, είπε, κάποιες νομικές αλλαγές από την ε/κ πλευρά σε αυτά που βλέπει ως εμπόδιο στο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. 

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι σε αυτό το χρόνο έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά του με τρόπο ανεξάρτητο και αμέτοχο και έδειξε ευαισθησία στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία ώστε να αποκτήσουν μια νέα προοπτική σε ένα νέο επίπεδο ανάπτυξης. Μίλησε για την συνεργασία και την ενημέρωση που έτυχαν κόμματα, εκπρόσωποι οργανώσεων, συντεχνιών και ΜΚΟ από τον ίδιο για το Κυπριακό σημειώνοντας ότι σε ένα χρόνο είχε εβδομαδιαίες συναντήσεις και διάλογο με τρεις διαφορετικούς “πρωθυπουργούς”. 

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και σε εσωτερικά ζητήματα, όπως την “νομοθεσία” για την επανασύσταση της “επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας” που ο ίδιος ετοίμασε και έδωσε στην “κυβέρνηση”, τον διορισμό “επιτρόπου” διοικήσεως μετά από τρία χρόνια κενής θέσης, την δημιουργία της “προεδρικής” συμφωνικής ορχήστρας, υπενθυμίζοντας ότι επί δικής του “δημαρχίας” η Λευκωσία απέκτησε το δικό της “δημοτικό” θέατρο.

Τέλος ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και πάλι στο Κυπριακό λέγοντας ότι η διαδικασία για την λύση δεν θα είναι ευθεία, αλλά με σκαμπανεβάσματα και αναφέρθηκε στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, υποστηρίζοντας ότι η αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη στην παρουσία του στο δείπνο στην Κωνσταντινούπολη και στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ ήταν “υπερβολική και άδικη” και με αυτό ως δικαιολογία – όπως είπε – δεν συμμετείχε σε μια προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών. “Αναμφίβολα η διακοπή της διαδικασίας λύσης με αυτές τις δικαιολογίες δεν είναι καλό πράγμα. Ας είναι που έγινε κατανοητό νωρίς ότι αυτή η κρίση δεν μπορεί να μεγαλώσει. Ευχή μου να μην επαναληφθεί”.

Επανέλαβε δε τη θέση ότι ο τ/κ “λαός” να αποδεχθεί αυτή την μη ανεκτικότητα στις επαφές που θα κάνει, προχωρώντας με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα στο δρόμο της λύσης. “Θα εργαστούμε για να δημιουργήσουμε μια διζωνική, δικοινοτική, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, μια νέα ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο”. Ωστόσο, κατέληξε, δεν θα σταματήσει να αντιπροσωπεύει με αξιοπρέπεια τον τ/κ “λαό” τόσο στο τραπέζι των συνομιλιών όσο και σε κάθε πλατφόρμα που θα έχει την δυνατότητα να παρευρεθεί.

Δειτε Επισης

Άνω κάτω στις Κεντρικές-Ισοβίτης του τετραπλού φονικού έδωσε συνέντευξη εκτός Κύπρου από το κελί με βιντεοκλήση
Η Διώρυγα είναι και θα είναι του Παναμά, απαντά στον Τραμπ ο πρόεδρος της χώρας
Ένα τέταρτο άγνωστο όχημα, μια «ορφανή» πέμπτη σφαίρα και ένας Τ/κ που δεν καταζητείτο αλλά ομολόγησε
Μεγάλος αριθμός μονάδων θα αρχίσουν το 2025 σε Παλλουριώτισσα, Αγλαντζιά, Λεμεσό και Λακατάμια
Στήριξη στη λύση Κυπριακού βάσει ψηφισμάτων ΣΑ ΟΗΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος Πολωνίας
Τηλεφωνική επικοινωνία Κόμπου με Βρετανό ΥΦΕΞ για το Κυπριακό
Το αμήχανο φιλί που έδωσε ο Τράμπ στη Μελάνια στην ορκωμοσία-Τι συνέβη
Παραδόθηκε 78χρονος για το αιματηρό επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στην Κρήτη
Ο Τραμπ αποσύρει ξανά τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα
Διχασμένο το Ευρωκοινοβούλιο για τα μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή-Η τοποθέτηση Γεωργίου