«Είχαμε προτάσεις για…χορηγίες και τις απορρίψαμε»

«Θα θέλαμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα από ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Αλλά πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε με την πολυπληθέστερη παρουσία μας στη νέα Βουλή. Εμείς στη Βουλή δεν βρισκόμαστε ούτε για δημόσιες σχέσεις, ούτε για τουρισμό. Υπήρξαν περιπτώσεις βουλευτών που έκαναν την απουσία συνήθεια. Εμείς κάναμε πολλά, αλλά μπορούμε περισσότερα», τονίζει σε συνέντευξή του στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης. Ο κ. Περδίκης αναφέρεται στα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, τις αδυναμίες του κόμματος, καθώς και τους στόχους που έχει θέσει.
 
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σάς δίνουν καλή δημοτικότητα σε επίπεδο αρχηγού κόμματος, κάτι ωστόσο που δεν αντικατοπτρίζεται στα ποσοστά του κόμματος σχετικά με την πρόθεση ψήφου. Υπάρχει εξήγηση σε αυτό;
Κοιτάξτε. Κατ’ αρχήν δεν θεωρώ ότι αυτή η προσωπική πρωτιά έχει να κάνει με εμένα προσωπικά. Ευχαριστώ τους πολίτες για τη συμπάθεια που εκφράζουν, αλλά νομίζω ότι αυτή η συμπάθεια έχει να κάνει κυρίως με την εκτίμηση της οποίας χαίρει το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών μέσα στην κοινωνία. Είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσουμε μια ανοδική πορεία που θα πολλαπλασιάσει την παρουσία μας στη Βουλή. Ήδη σημειώνω ότι το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστιαία κλίμακα της δύναμής του από όλα τα κόμματα, και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Σίγουρα δεν έχει την πρωτιά που έχει η απήχηση του έργου μας, αλλά ένα μεγάλο μέρος των πολιτών μάς στηρίζει και ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι των Κυπρίων μάς συμπαθεί ιδιαίτερα. Αυτό το... like που μας προσφέρουν οι απλοί πολίτες πρέπει να μετατραπεί σε ψήφο στις 22 Μαΐου, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Η αποχή είναι ο κρυφός παίκτης του καθεστώτος, αλλά από τον καναπέ του σπιτιού δεν γίνονται αγώνες. Διότι στο τέλος όσοι παραμείνουν αδρανείς, θα χάσουν και τον καναπέ και το σπίτι και την πατρίδα τους.
 
Είστε από τους λίγους βουλευτές με τόσες πολλές ερωτήσεις στη Βουλή. Σε τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτός ο μεγάλος αριθμός ερωτήσεων;
Η κατάθεση ερωτήσεων μέσω της Βουλής είναι ένα μέσο που επιτρέπει στον βουλευτή ή το πολιτικό κίνημα να προωθεί προς την εκτελεστική εξουσία διάφορα θέματα προς εξέταση ή επίλυση. Προσωπικά προτιμώ, αντί της αδιαφανούς και συγκαλυμμένης προώθησης των θεμάτων με απευθείας προσωπική επικοινωνία με τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας, π.χ. υπουργούς, την κατάθεση ερωτήσεων ή την εγγραφή θεμάτων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Έτσι εξηγείται γιατί παρουσιάζω τόσο έντονο κοινοβουλευτικό έργο. Και πιο συγκεκριμένα, το κοινοβουλευτικό έργο του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών σε ποσοστό επί του συνόλου της Βουλής, αφορά κατάθεση προτάσεων νόμου (19,6%), ψηφισμένες προτάσεις νόμου (15,9%), κοινοβουλευτικές ερωτήσεις (48,5%) και εγγραφή αυτεπάγγελτων θεμάτων (17,3%). Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ομαδικής δουλειάς του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά την επομένη των εκλογών, με την πολυπληθέστερη παρουσία μας στη Βουλή.
 
Πρόσφατα, σε συνέντευξή σας, αναφέρατε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που προσέγγισαν και το Κίνημά σας. Ποιοι ήταν αυτοί και γιατί δεν το είπατε όταν έγινε, αλλά το λέτε λίγο πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών;
Μα το είπα αυτό πολλές φορές. Δυστυχώς, πολλά από αυτά που λέω δεν ακούγονται, δηλαδή δεν τους δίνεται η απαιτούμενη σημασία μέχρι να πει το ίδιο πράμα κάποιος άλλος, συνήθως ένα μεγάλο κόμμα. Δεν δόθηκαν μίζες με την έννοια ότι ήθελαν κάποια συγκεκριμένη διευκόλυνση. Ήθελαν να κάνουν μια δωρεά, να στηρίξουν το έργο μας με μια χορηγία. Βεβαίως είχαμε προτάσεις για χορηγία από διάφορους που εμείς θεωρήσαμε ακατάλληλους για να τύχουν του τίτλου του χορηγού. Η αλήθεια είναι ότι πλέον έχουμε βγάλει όνομα ως «αδιάφθοροι» και καθαροί. Έχουμε κόστος από αυτό; Βεβαίως και έχουμε. Δεν υπάρχουν σοβαρές ιδιωτικές χορηγίες πλέον για το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών. Γνωρίζουν τη στάση μας και αυτό αποδεικνύεται από το ότι στα 20 χρόνια παρουσίας μας στην πολιτική σκηνή του τόπου, ούτε μία φόρα δεν έχει εμπλακεί οποιοδήποτε στέλεχός μας σε κάποια υπόθεση. Δέστε γύρω σας. Δέστε από ποια κόμματα είναι οι φυλακισμένοι, από ποια κόμματα προέρχονται οι υπόδικοι κ.ο.κ. Σε καμία περίπτωση από τους Οικολόγους. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
 
Τι στόχο έχουν οι Οικολόγοι στις εκλογές; Θεωρείτε ότι είσαστε κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου;
Ο στόχος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είναι να έχει όσον το δυνατόν περισσότερους βουλευτές στην επόμενη Βουλή. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι ο πήχης θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά, αφού όλο και περισσότεροι από αυτούς που μας στηρίζουν και μας εκτιμούν, στη συνέχεια θεωρούμε ότι θα μετατρέψουν το like σε ψήφο.
 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών