«Η αποχή δεν δίνει λύσεις»

Σε αυτή την προεκλογική περίοδο, το κλίμα για το ΑΚΕΛ είναι πολύ καλύτερο απ’ ό,τι ήταν στις προεδρικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου. «Αυτό εισπράττουμε κάθε μέρα από τις μαζικές επαφές που έχουν τα τοπικά εκλογικά επιτελεία του κόμματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα ως διά μαγείας έχουν εκλείψει. Κάποιοι είναι ενοχλημένοι και από την κατάσταση με τη σκανδαλολογία. Αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως συνεχίζουν να υπάρχουν παράπονα και πικρίες μέσα σε ένα περιβάλλον γενικής απαξίωσης και απαισιοδοξίας που τα ανατροφοδοτούν», απαντά ο κ. Στεφάνου ερωτηθείς σχετικά. Η αποχή του ΑΚΕΛ, συνεχίζει, μειώνεται και είμαι αισιόδοξος ότι με τη συνέχιση της προσωπικής επαφής αυτή θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. «Άλλωστε, η αποχή δεν δίνει λύσεις. Αυτοί που θα καθορίσουν τις εξελίξεις και τους συσχετισμούς δυνάμεων στη Βουλή είναι αυτοί που θα ψηφίσουν και όχι αυτοί που θα απέχουν. Εμείς καλούμε τον κόσμο να κρίνει τις πολιτικές δυνάμεις, όχι από τις διακηρύξεις τους, αλλά από τη δράση τους, από τις αποφάσεις τους την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Ποιος, ποιου τα συμφέροντα υπερασπίζεται, αυτό είναι το κριτήριο της ψήφου», προσθέτει το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας, Στέφανος Στεφάνου. Το ΑΚΕΛ, προσθέτει, «ανεξαρτήτως των παραλείψεων και των λαθών του, πάντοτε στις αποφάσεις του και σε όλες του τις ενέργειες υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, τους εργαζόμενους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη τη φροντίδα και τη θαλπωρή του κράτους. Αυτό θα πρέπει να κρίνουν και να αξιολογήσουν οι πολίτες».
 
Έχει διαφορετική πρόταση το ΑΚΕΛ; Αφού και ως κυβέρνηση απλώς διαχειρίστηκε μια δυτικού τύπου δημοκρατία. Και μάλιστα η πλειοψηφία των πολιτών έχει την αντίληψη ότι το ΑΚΕΛ τα έκανε θάλασσα ως κυβέρνηση…
Ναι, έχει διαφορετική πρόταση, που στηρίζεται στην επένδυση, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Η διαφορετική πρόταση του ΑΚΕΛ διαχέεται στις πολλές συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέσαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και σε εισηγήσεις που κάναμε προς την κυβέρνηση, η οποία δυστυχώς δεν επιδιώκει τον διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και ακολουθεί με αυταρχικό και ετσιθελικό τρόπο τις πολιτικές της. Και εμείς διαχειριστήκαμε τον καπιταλισμό, αλλά αυτό το είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή της διεκδίκησης της προεδρίας. Σε ό,τι αφορά τις αντιλήψεις ενός μέρους της κοινωνίας, θεωρώ ότι ήταν αναμενόμενο να έχει μια τέτοια προσέγγιση, αυτή που λέτε, έχοντας υπόψη την άγρια πολιτική και επικοινωνιακή επίθεση που δέχθηκε η κυβέρνηση Χριστόφια από την αντιπολίτευση και τα κατεστημένα. Αυτή, όμως, αργά αλλά σταθερά διαφοροποιείται, αφού η κοινωνία βιώνει τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνώντων.
 
Είναι ηθικό να παίρνει ένα κόμμα «εισφορά» από κάποιο επιχειρηματία ή εταιρεία που κάνει δουλειές με το Δημόσιο; Γιατί να μην αυξηθεί η κρατική εισφορά στα κόμματα και να απαγορευθούν οι εισφορές από ιδιώτες;
Πολλοί κάνουν δουλειές με το Δημόσιο και ακόμα περισσότεροι είναι υποψήφιοι για να κάνουν δουλειές με το Δημόσιο. Επομένως, δεν μπορείς να λειτουργείς μ’ αυτή την προσέγγιση. Άστε που εταιρείες δεν ενδιαφέρονται μόνο για προσφορές, αλλά και για αποφάσεις που λαμβάνει είτε η κυβέρνηση είτε η Βουλή και οι οποίες τους αφορούν. Εισφορές στο ΑΚΕΛ, όπως και σε όλα τα κόμματα, γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Αυτό δεν απαγορευόταν προηγουμένως, δεν απαγορεύεται ούτε και σήμερα, ακόμα και με τον αυστηρό νόμο που έχουμε εγκρίνει. Επιτρέπονται επώνυμες εισφορές μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ. Εμείς στο ΑΚΕΛ δεν λαμβάνουμε εισφορές έναντι εξυπηρέτησης. Κάθε άλλο! Μπορώ, μάλιστα, να δώσω πολλά παραδείγματα για εισφορές που πήραμε από επιχειρηματίες, ενώ επιμέναμε σε θέσεις εντελώς αντίθετες από αυτές που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους. Το θέμα είναι να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και έλεγχος για τα οικονομικά των κομμάτων. Αυτό προβλέπει ο καινούργιος νόμος, για τον οποίο πρωταγωνιστήσαμε στην υπερψήφισή του. Είναι γεγονός ότι υπάρχει η άποψη για αύξηση της κρατικής χορηγίας και για κατάργηση των εισφορών. Αυτό φαίνεται λογικό, αλλά έχει τα προβλήματα και τους κινδύνους του, γι’ αυτό και το Συμβούλιο της Ευρώπης –μαζί και η Επιτροπή Greco– δεν ευνοεί τα κρατικοδίαιτα κόμματα. Η απάντηση, λοιπόν, είναι η ύπαρξη αυστηρού νομικού πλαισίου, ο συνεχής έλεγχος και η διαφάνεια.
 
Τι σας λέει ο κόσμος με τον οποίο έρχεστε σε επαφή αυτή την περίοδο (την προεκλογική); Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δικαιολογεί την Τρόικα και το Μνημόνιο…
Δεν θα έλεγα ότι ο κόσμος δικαιολογεί την Τρόικα και το Μνημόνιο. Στην πλειοψηφία του ο κόσμος θεωρεί την Τρόικα και το Μνημόνιο αναγκαία κακά, τα οποία αναπόφευκτα επιβλήθηκαν εξαιτίας της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος που συμπαρέσυρε την κυπριακή οικονομία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει τις πολιτικές του Μνημονίου και τις λογικές της Τρόικας. Η πλειοψηφία του κόσμου απορρίπτει την ισοπεδωτική λιτότητα που εφαρμόζουν οι κυβερνώντες με άλλοθι το Μνημόνιο. Λιτότητα, η οποία έχει μετατρέψει την Κύπρο σε πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην εισοδηματική ανισότητα, στη μείωση των μισθών και στην αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας. Αυτά μας λέει ο κόσμος, ο οποίος βιώνει τα αποτελέσματα της οικτρής πραγματικότητας του λεγόμενου success story της κυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού.
 
 
Υπάρχει ακόμα μομέντουμ
 Στην ερώτηση εάν υπάρχουν καλές πιθανότητες να εξευρεθεί μια συμφωνία λύσης του Κυπριακού, ο Στέφανος Στεφάνου απαντά ότι «είναι βέβαιο ότι η συγκυρία –το μομέντουμ– συνεχίζει να υπάρχει», εξηγώντας ότι «αυτή η συγκυρία διαμορφώνεται από εξελίξεις στην περιοχή και ευρύτερα, και έχει να κάνει με συγκλίνοντα συμφέροντα και ανάγκες που έχουν διάφοροι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας». Η συγκυρία από μόνη της, προσθέτει, δεν μπορεί να δώσει λύση. «Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί αυτή η συγκυρία και με την ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών και πρωτοβουλιών, να σπρώξουμε τα πράγματα προς την επίτευξη λύσης. Αν θα έχουμε ή όχι λύση, αυτό πρωτίστως εξαρτάται από την Τουρκία. Αν τελικά αυτή αποφασίσει να συμφωνήσει σε λύση, τότε θα έχουμε λύση, αν όχι, τουλάχιστον να μην έχουμε εμείς την ευθύνη για το όποιο αδιέξοδο. Έτσι δεν θα μπορεί η Τουρκία να μεθοδεύει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους», καταλήγει το στέλεχος του ΑΚΕΛ.
 
 

Δειτε Επισης

Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»