Τα λουλούδια μας δίνουν ζωή

  
Λένε πως "υπάρχουν πάντοτε λουλούδια γι’ αυτούς που θέλουν να τα βλέπουν". Αναμφίβολα η εικόνα των λουλουδιών, της ολάνθιστης γης, του καταγάλανου ουρανού και της ολόφωτης μέρας, επιδρούν θετικά στην ψυχολογία των ανθρώπων, και ο Μάιος είναι ο μήνας που διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, στην κυριολεξία. Ο αγαπημένος μήνας χιλιάδων ανθρώπων, ο μήνας των λουλουδιών, έφτασε. Η ψυχολόγος, δρ Αριστονίκη Θεοδοσίου -Τρυφωνίδου, αναλύει στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ την επίδραση που έχουν όλα αυτά στην ψυχολογία μας, εξηγώντας παράλληλα γιατί στη συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων γεννούν την αισιοδοξία, τη χαρά και την προσμονή.

Πώς τα λουλούδια μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία των ανθρώπων;
Η καθηγήτρια ψυχολογίας Haviland - Jones, στο πανεπιστήμιο Rutgers, απέδειξε επιστημονικά τη λειτουργία των λουλουδιών στην ψυχική μας κατάσταση. Για τους σκοπούς της μελέτης, η ομάδα εξέτασε τη συμπεριφορά εθελοντών για δέκα μήνες, ώστε να δουν πως αντιδρούσαν όταν τους πρόσφεραν λουλούδια. Τότε ανακάλυψαν πως η θετική επίδραση των λουλουδιών στην ψυχολογία του ανθρώπου και στην καταπολέμηση του άγχους είναι μια πραγματικότητα. Οι άνθρωποι νιώθουν όμορφα να μοιράζονται με τους άλλους το γεγονός ότι κάποιος τους πρόσφερε λουλούδια. Γι’ αυτό προτιμούν άλλωστε να τα στολίζουν σε χώρους του σπιτιού, όπου όλοι έχουν πρόσβαση, ή να τα χαρίζουν σε γιορτές ή να τα παίρνουν σε αρρώστους στα νοσοκομεία.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας;
Τα αποτελέσματα της έρευνας συνοψίζονται σε δύο βασικά συμπεράσματα: Το πρώτο είναι ότι τα λουλούδια προσφέρουν άμεσα ευτυχία σε κάποιο, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρέλαβαν τα λουλούδια τους με ειλικρινές χαμόγελο και ενθουσιασμό και δήλωναν ότι ένιωθαν ευχαρίστηση και ευγνωμοσύνη. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η διάθεση επηρεάζεται και μακροπρόθεσμα. Οι εθελοντές αφού έλαβαν τα λουλούδια ήταν λιγότερο αγχωμένοι, ενώ ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Την εποχή που ανθίζουν τα λουλούδια είναι καλύτερη και η διάθεσή μας. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Τα λουλούδια έχουν μια φυσική ιδιότητα που μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε αναζωογονημένοι. Η παρουσία των λουλουδιών πυροδοτεί συναισθήματα ευτυχίας, εντείνει το αίσθημα της ικανοποίησης για τη ζωή και επιδρά μ’ ένα θετικό τρόπο.

 

Πολλοί άνθρωποι ξεχωρίζουν τον Μάιο ως τον αγαπημένο τους μήνα. Ο λόγος μπορεί να σχετίζεται με τα λουλούδια;
«Την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις», είπε ο Οδυσσέας Ελύτης. Όντως, έχουμε τη δύναμη να φέρουμε την άνοιξη στο σπίτι και στην οικογένειά μας. Δεν χρειάζεται να την περιμένουμε. Την έχουμε και μέσα μας. Τα λουλούδια έχουν θεραπευτικές ιδιότητες: βοηθούν στην κατάθλιψη, την κόπωση και στην ανάρρωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που βλέπουν λουλούδια το πρωί έχουν καλύτερη διάθεση και αισθάνονται καλύτερα από ότι αν δεν είχαν δει τα λουλούδια. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να περάσουν αυτήν τη θετική ενέργεια και σε άλλους ανθρώπους. Επίσης, μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν λουλούδια, αμέσως χαμογελούν και δεν έχει σε αυτό καμία σχέση η ηλικία και η ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Τα λουλούδια, επίσης μπορούν να βοηθήσουν στο να περιορίσουν σε κάποιο την κατάθλιψη και να τον ενθαρρύνουν να γίνει πιο κοινωνικός.

Υπάρχει συγκεκριμένη επιστημονική εξήγηση, σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό με τον οποίο επιδρούν τα λουλούδια στον άνθρωπο;
Είναι γνωστό ότι τα λουλούδια έχουν μια κατευναστική επίδραση στη διάθεσή μας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιστημονική ή βιολογική εξήγηση. Πάντως υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι που επιδρούν τα λουλούδια. Ο ένας είναι το χρώμα τους και ο άλλος το άρωμά τους. Πολλά αιθέρια έλαια και αρώματα από λουλούδια, αποτελούν τη βάση της αρωματοθεραπείας. Κάθε χρώμα έχει επίσης ένα μοναδικό αποτέλεσμα για μας, με βάση το φως και την κυματική συχνότητα που αντιπροσωπεύει. Έτσι, ενώ το κόκκινο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, το κίτρινο μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε αισιόδοξοι. 
Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί ότι τα λουλούδια έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη διάθεση, σύμφωνα πάντα με επιστημονικές μελέτες.

Το φως του ήλιου επηρεάζει θετικά τη διάθεσή μας;
Το φως λειτουργούσε πάντα ως μια πηγή θετικής ενέργειας για τους ανθρώπους. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι καιρικές συνθήκες, ιδίως οι εποχιακές μεταβολές των καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με έκθεση στο ηλιακό φως, μπορεί να επηρεάσουν δραματικά τις διαθέσεις και τα συναισθήματα των λαών.


Πώς επηρεάζει τους ανθρώπους η αλλαγή των εποχών;
Οι εποχές μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη σας, την ταχύτητα και άλλες γνωστικές διαδικασίες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μελέτησαν τις επιδράσεις της μεταβολής του καιρού, στη διάθεση των μαθητών και τις γνωστικές ικανότητές τους. Η μελέτη διαπίστωσε, ότι οι αξιολογήσεις σχετικά με τη διάθεση των μαθητών και την απόδοση της μνήμης τους βελτιώθηκε όταν ο καιρός ήταν καλύτερος, ειδικά τις ημέρες με περισσότερο φως του ήλιου. Αρκετές μελέτες για τη συσχέτιση μεταξύ καιρικών συνθηκών και ψυχολογικών αλλαγών, απέφεραν ανάμεικτα αποτελέσματα. Εν μέρει, αυτή η ασυνέπεια μπορεί να προκύπτει επειδή οι ψυχολογικές επιπτώσεις του καιρού καθορίζονται από δύο σημαντικούς παράγοντες: την εποχή και τον χρόνο που βρισκόμαστε έξω. Σε δύο μελέτες συσχέτισης και ένα πείραμα (Keller M.C. et. al., 2005) ο ευχάριστος καιρός (υψηλότερη θερμοκρασία ή βαρομετρική πίεση) συσχετίστηκε με καλύτερη διάθεση, καλύτερη μνήμη, και καλύτερη γνωστική λειτουργία κατά τη διάρκεια της άνοιξης, καθώς ο χρόνος που τα άτομα βρίσκονταν έξω από το σπίτι είχε αυξηθεί.

Ισχύει ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη φύση ή ασχολούνται με τον κήπο και τα λουλούδια έχουν πιο ευχάριστη διάθεση; Γιατί συμβαίνει αυτό;
O Wells έλεγε: «Προσαρμόσου ή εξαφανίσου, ανέκαθεν αυτός ήταν ο αμείλικτος νόμος της φύσης». Ο άνθρωπος είναι κομμάτι της φύσης και ερχόμενος σε επαφή με τη φύση είναι σαν να ριζώνει πιο βαθιά. Υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι οποίες βοηθούν τους ανθρώπους να διατηρήσουν την καλή τους διάθεση. Η επαφή με τη φύση, το χώμα, το νερό, η άσκηση, οι τέχνες, οι βόλτες. Να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα αγριολούλουδα, τα πουλιά και τα δέντρα του τόπου μας, γιατί αποτελούν κομμάτι της προσωπικής μας ιστορίας, των αναμνήσεών μας.

 

Η γλώσσα των λουλουδιών

Αμυγδαλιά: Αγνότητα και καρποφορία
Βασιλικός: Καλή τύχη
Βιολέτα: Σεμνότητα και απλότητα
Γαρδένια: «Σ’ αγαπώ μυστικά»
Γαρίφαλο Κίτρινο: Αποστροφή και απόρριψη
Γαρίφαλο Κόκκινο: Θαυμασμός
Γαρίφαλο Λευκό: Αγνή αγάπη
Γαρίφαλο Ροζ: Έμβλημα της γιορτής της μητέρας
Δάφνη, στεφάνι: Ανταμοιβή αξίας
Δυόσμος: Θερμή Ευαισθησία
Κάκτος: Ανδρεία και Αντοχή
Κρίνος: Έμβλημα αναγγελίας, χαιρετισμός
Κανέλα: Αγάπη και ομορφιά
Λεβάντα: Σταθερότητα
Μαντζουράνα: Ανακούφιση και παρηγοριά
Μαργαρίτα: Ευγένεια και αθωότητα
Νάρκισσος: Εγωισμός
Ορχιδέα: Λουλούδι της μεγαλοπρέπειας
Ορτανσία: Ματαιότητα
Πανσές: Σκέψεις και αναμνήσεις
Παπαρούνα: Φαντασία και ονειροπόληση

 

 

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση