Τέλος του 2016 οι "ζώνες" εντός των ΒΒ

Το ρολόι κτυπά αντίστροφα για Δήμους και Κοινότητες που έχουν γη εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων. Ευελπιστούν ότι σύντομα θα έχουν και την πολυπόθητη Δήλωση Πολιτικής ώστε να ισχύσουν τα νέα δεδομένα που είχαν συμφωνηθεί το 2014, δηλαδή τον καθορισμό ενός μεγάλου μέρους του εδάφους των Βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες ανάπτυξης. Συγκεκριμένα το 78% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών εντάσσεται στη συμφωνία με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η ανάπτυξή τους και έτσι διασφαλίζονται ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της ΚΔ για την ανάπτυξη των περιουσιών τους εντός των ορίων των ΒΒ. Συνολικά, θα επωφεληθούν 3 Δήμοι και 16 κοινότητες στην επαρχία Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λεμεσού.

Μετά από πανδημοτική συγκέντρωση στην Ελεύθερη Αμμόχωστο ακούστηκαν τα αιτήματα των κατοίκων και για τις εισηγήσεις τους ως προς τις εμπορικές, οικιστικές και γεωργικές περιοχές και αναμένουν με αγωνία την Δήλωση Πολιτικής του Γενικού Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης ευελπιστεί ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν τον μήνα αυτό. «Η περιοχή μας μαστίζεται από την ανεργία και την μετανάστευση», δήλωσε ο Δήμαρχος και ευχόμαστε να έχουμε σύντομα εξελίξεις όσο αφορά το θέμα αυτό αφού υπάρχει έλλειψη γης για ανάπτυξη».  Ωστόσο η αγωνία του είναι κατά πόσο οι Βρετανικές Βάσεις θα δώσουν άδειες στην περιοχή Στροβιλιών ή αν για λόγους ασφάλειας δεν θα επιτραπεί η ανάπτυξη.

Παράλληλα στον Ύψωνα, ο Δήμαρχος Άριστος Αριστείδου Παλούζας βρίσκεται επίσης σε αναμονή αφού για την περιοχή του επηρεάζεται έκταση περίπου 8.5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό θα φέρει ισότητα για όσους κατοίκους που μέχρι τώρα ήταν κάτω από ιδιαίτερο καθεστώς όσον αφορά την αξιοποίηση της γης τους και βέβαια την πολυπόθητη ανάπτυξη και αξιοποίηση εδαφών που παραμένουν αχρησιμοποίητα. Παρά την αισιοδοξία του Δημάρχου δεν είναι σίγουρος αν θα έχουν νέα σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρετανικές Βάσεις η Δήλωση Πολιτικής θα είναι έτοιμη, ή τουλάχιστον ευελπιστούν να είναι έτοιμοι προς το τέλος του 2016 κι αυτό γιατί θα πρέπει η μελέτη που γίνεται τόσο από τις Βρετανικές Βάσεις όσο και από τις Αρχές της ΚΔ να είναι όσο το δυνατόν πιο ενδελεχής και ολοκληρωμένη. Παρά τις φήμες, δεν έχουν παραδοθεί ‘ζώνες’ σε καμία κοινότητα και επισης δεν ευσταθεί ότι προσφορές για ανάπτυξη θα μελετηθούν στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου , σύμφωνα πάντα με τις ΒΒ. Η γη εντός των ΒΒ έχει χωριστεί σε ζώνες και για κάθε ζώνη θα υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για ανάπτυξη ανάλογα με την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Τον Ιανουάριο οι ΒΒ ανακήρυξαν 45%των εδαφών τους σε Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) (Special Area of Conservation – SAC). Αυτό όμως δεν αποκλείει την ανάπτυξη αλλά θα γίνεται υπό όρους. Οι ΕΖΔ είναι περιοχές που έχουν αξιολογηθεί για τη σημασία όσον αφορά στη διατήρηση των ζωικών και φυτικών ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος. Αφορά 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Ακρωτήρι, 22 στην Επισκοπή, 3.8 στην Δεκέλεια, 11 στο Κάβο Πύλα, 3.9 στον Άγιο Νικόλαο
 
Στο μεταξύ εκπρόσωποι των Βάσεων και της Πολεοδομίας της Δημοκρατίας συνεχίζουν να εργάζονται μαζί και έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όπως μας ανέφεραν από το Γραφείο Τύπου των ΒΒ. “Σημαντικό είναι η Δήλωση Πολιτικής να λαμβάνει υπόψη το συμφέρον και τις επιθυμίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών και ότι ανάπτυξη που θα ακολουθήσει θα είναι σε επίπεδο που θα ωφελεί και θα ικανοποιεί τις κοινότητες μας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρθεί αποφάσεις για οποιεσδήποτε αιτήσεις» ανέφερε ο υπεύθυνος του Γραφείου, Sean Tully.
 
Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Επαρχία Λεμεσού
Ακρωτήρι, Κολόσσι, Ερήμη, Επισκοπή, Ασώματος, Τραχώνι, Αυδήμου, Παραμάλι, Σωτήρα, Δήμος Ύψωνα,  Δήμος Κάτω Πολεμιδίων
Επαρχία Λάρνακας
Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Ορμήδεια, Πύλα
Επαρχία Αμμοχώστου
Δασάκι Άχνας, Αχερίτου Βρυσούλλες, Αυγόρου, Φρέναρος, Περιοχή Στροβιλιών κοντά στο οδόφραγμα που ανήκει στον Δήμο Δερύνειας.
 
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

… Επιτρέπει την ένταξη ενός μεγάλου μέρους του εδάφους των Βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα, το 78% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών, εντάσσεται στην πιο πάνω ρύθμιση.

… Διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάπτυξη των περιουσίων τους εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

…Αίρει όλους τους ισχύοντες περιορισμούς αναφορικά με τους δικαιούχους για την απόκτηση και την ανάπτυξη ακινήτων εντός των Βρετανικών Βάσεων.

…Ευθυγραμμίζει την κατάσταση στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με το τι ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ομαλοποιεί τη ζωή των κατοίκων των Βρετανικών Βάσεων.

…Δίνει τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων, με όλες τις συνεπακόλουθες θετικές συνέπειες για την ευημερία των κατοίκων των κοινοτήτων, και βοηθά στη γενικότερη ώθηση της κυπριακής οικονομίας.


  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ