Βολές κομμάτων εναντίον της Κυβέρνησης

Διιστάμενες οι απόψεις το κομμάτων σχετικά με την  επικείμενη απόφαση-εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την προνομιακή θεώρηση βίζας και την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων υπηκόων στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν βολές για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ότι αφορά το θέμα αυτό.
Να σημειώσουμε πως το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΕΕ μόλις η ΕΕ άρει την υποχρέωση των Τούρκων να έχουν θεώρηση εισόδου όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, σύμφωνα με μια απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
 
ΔΗΣΥ
Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τα κυπριακά διαβατήρια, δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Σχολιάζοντας πληροφορίες περί μη υλοποίησης όλων των κριτηρίων για τη συμφωνία με τις θεωρήσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως πρέπει να υπάρχει υπομονή μέχρι την αυριανή παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν. Ωστόσο, τόνισε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να έχει απαίτηση ο Τούρκος υπήκοος να μπορεί με τη συμφωνία να πηγαίνει παντού στην Ευρώπη, αλλά ο Κύπριος να περνά από διαδικασίες μή αναγνώρισης για να εισέλθει στην Τουρκία.
Πάντως, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισήμανε πως πολλές φορές υπήρξε το φαινόμενο στο παρελθόν η Ευρώπη να κρύβεται πίσω από την Κύπρο, στη διαχείριση θεμάτων της Τουρκίας.
Αναφορικά με επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για χειρισμούς της κυβέρνησης, ο κύριος Νεοφύτου δήλωσε πως τόσο το κόμμα όσο και η κυβέρνηση θα δώσουν τη μάχη και μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο επίσης θα πρέπει να ψηφίσει για τη συμφωνία για τις θεωρήσεις της Τουρκίας.
Συνέστησε στα κόμματα της αντιπολίτευσης αντί να κάνουν μαθήματα πατριωτισμού στο εσωτερικό, όπως είπε, να προσπαθήσουν να πείσουν για το θέμα τις ομάδες που στηρίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, συμπλήρωσε, είναι το μόνο που έχει ξεκάθαρη θέση για την τουρκική ενταξιακή πορεία χωρίς να συμφωνεί με προδεσμεύσεις.
 
ΑΚΕΛ
Όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξαγόταν συζήτηση για το προσφυγικό και επιχειρείτο να βρεθεί μια συμφωνία με την Τουρκία, η Κυβέρνηση θριαμβολόγησε με το αποτέλεσμα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.
Από τότε, είπε ο Άντρος Κυπριανού,  είχαμε προειδοποιήσει διατυπώνοντας ανησυχίες.
Το ΑΚΕΛ πρόσθεσε, είχε πει ότι πετύχαμε να μην χάσουμε σε εκείνη τη φάση αλλά προειδοποιούσαμε ότι οι πιέσεις θα επανέλθουν, θέτοντας μάλιστα ως χρονικό ορόσημο τον προσεχή Ιούνιο.
Ο Ιούνιος, ανέφερε, έρχεται και οι πιέσεις έχουν αρχίσει ενωρίτερα και είναι πολύ πιο έντονες.
Ο κύριος Κυπριανού επισήμανε ότι έχουν τεθεί 72 προϋποθέσεις για να παραχωρηθεί η Βίζα στους Τούρκους υπηκόους, προσθέτοντας ότι μια από αυτές είναι και η αναγνώριση των κυπριακών διαβατηρίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, που ουσιαστικά σημαίνει αναγνώριση της κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Άντρος Κυπριανού πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να στέλνει αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και βέβαια να αντέξει όλες τις πιθανές πιέσεις που θα ασκηθούν.
Η ξεκάθαρη θέση του ΑΚΕΛ και η απαίτησή του από την Κυβέρνηση, ανέφερε, είναι να στέλνουμε συνεχώς το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τίποτε λιγότερο από εκείνο που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής.
Εάν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε, κατέληξε, δεν πρέπει να υποχωρήσουμε.
 
ΔΗΚΟ
Η επικείμενη απόφαση-εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την προνομιακή θεώρηση βίζας και την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων υπηκόων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι προκλητική και παντελώς λανθασμένη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
Δηλαδή, είπε, με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας λέει πως ενώ εμείς οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούμε να διακινούμαστε ελεύθερα στην πατρίδα μας λόγω της τουρκικής κατοχής, τα 70 εκατομμύρια των Τούρκων θα μπορούν να μπαίνουν στη χώρα μας ελεύθερα. Ο κύριος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι προκύπτουν ερωτήματα και από τη στάση της  Κυβέρνησης Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ στο θέμα, όπως: Ποιά είναι τα 72 κριτήρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τα οποία έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, γιατί δεν συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, αν η ελεύθερη διακίνηση των Ελληνοκυπρίων στην ίδια τους τη χώρα είναι μέσα σε αυτά, όπως και το  δικαίωμα περιουσίας και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Διερωτάται επίσης Κύπριος Επίτροπος συμφωνεί με τη θέση της Κομισιόν ότι η Τουρκία έχει συμμορφωθεί και αν η Κυβέρνηση συμφωνεί μαζί του. Το ΔΗΚΟ, κατέληξε ο κύριος Παπαδόπουλος, καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη  να εγκαταλείψει τις προεκλογικές σκοπιμότητες και να συγκαλέσει αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση αυτών  των επικίνδυνων εξελίξεων.
 
 
ΕΔΕΚ
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι η  θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την κατάργηση της θεώρησης βίζας για Τούρκους υπηκόους από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.
Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι θα παραμείνει σταθερή μέχρι τέλους και παρά τις πιέσεις που ότι θα της ασκηθούν.
Ο κύριος Σιζόπουλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει με σταθερότητα να απαιτήσει από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης αλλά και τις υπόλοιπες χώρες- μέλη να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για να αποσύρει το έγγραφο του Ιουνίου του 2014 που χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2005 έναντι των Βρυξελλών και αφορούν την Κύπρο.
Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, η Λευκωσία θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είτε μόνη, είτε και με άλλες χώρες θα παρεμποδίσει τη συνέχιση της διαδικασίας αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και της ενταξιακής-της πορείας.
 
 
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Οι εξελίξεις έχουν προλάβει την Κυβέρνηση Αναστασιάδη δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
«Φαίνεται ότι κρατάει αποστάσεις και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου το μόνο που κάνουν είναι να ΜΗΝ μας καθησυχάζουν. Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι υπάρχουν μυστικά ανταλλάγματα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και δυστυχώς οι εξελίξεις μας ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ. Με την κατάργηση της βίζας η Τουρκία παίρνει το διαβατήριο για να ανοίξει τα ενταξιακά της κεφάλαια. Δεν μας πείθει ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τις εξελίξεις γιατί πολύ απλά οι εξελίξεις έχουν προλάβει την κυβέρνηση.
 
Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών καλούμε για ακόμη μια φορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει άμεσα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή Εθνικό Συμβούλιο, για  συντονισμό και δράση έναντι των τουρκικών και ευρωπαϊκών σχεδίων που επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο».
 
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Την ώρα που η Τουρκία επιμένει στις συνομιλίες σε στέρηση δικαιώματος ιδιοκτησίας από τους πρόσφυγες, οδηγώντας έτσι το διάλογο σε στασιμότητα αν όχι σε αδιέξοδο, η Κομισιόν επιχειρεί να καταργήσει τη θεώρηση βίζας για υπηκόους της, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Στυλιανού.
 
«Είναι αδιανόητο την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρεμποδίζει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν να οδηγείται σε παραχώρηση ελεύθερης εισόδου στα 80 εκατομμύρια Τούρκων υπηκόων σε όλες της Ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η Κυπριακή Κυβέρνηση  ελπίζουμε, να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος και του γεγονότος ότι τυχόν παραγνώριση της από την Κομισιόν οδηγεί σε καθιέρωση της  τουρκικής θέσης περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας και θα λάβει έστω και τώρα όλα τα απαραίτητα νομικά και πολιτικά μέτρα προς αποτροπή αυτής της εξέλιξης. Η Κυπριακή Κυβέρνηση  διαθέτει ισχυρά πολιτικά όπλα για να θυμίσει στη Γερμανία ότι η έλλειψη αλληλοσεβασμού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε Γερμανικά συμφέροντα. Εφαρμόζοντας την αρχή της  αμοιβαιότητας, η Γερμανία θα μπορούσε να χάσει τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που της προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στο έδαφος της».
 
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η  κατάργηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες περνά μόνο μέσα από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.
 
«Το γεγονός ότι η απόφαση που αφορά την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ απαιτεί ειδική πλειοψηφία, αφού αποτελεί συναπόφαση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την Κυπριακή Κυβέρνηση και υποχώρηση από την θέση ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
 Είναι ορθή η θέση της Κυβέρνησης ότι η Τουρκία οφείλει να καταργήσει τη διαδικασία υπογραφής εντύπου το οποίο πρέπει να συμπληρώνουν Κύπριοι, και στο οποίο περιγράφονται και αναγράφονται ως πολίτες της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης του Νότου. Όμως δεν μπορεί να  εφαρμοστεί η συμφωνία για την κατάργηση της βίζας σε Τούρκους πολίτες χωρίς την αναγνώριση από την Άγκυρα και των 28 κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία. Χωρίς την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, η οποιαδήποτε συμφωνία θα επιβεβαιώνει την τουρκική πολιτική περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας.   Ακόμη και σε περίπτωση που η Επιτροπή επιμείνει να εφαρμοσθούν οι νέες  διατάξεις για συναπόφαση, οφείλουμε να επιδιώξουμε  μειοψηφία αρνησικυρίας, δηλαδή τουλάχιστον τέσσερα μέλη του Συμβουλίου που να αντιπροσωπεύουν άνω του 35% του πληθυσμού της ΕΕ. Επίσης, θα επιχειρήσουμε να ανακόψουμε την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». 
 
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποχρέωση να διαφυλάξει την τήρηση του Συντάγματος από ενέργειες όπως η ψήφιση από τη Βουλή αντισυνταγματικών Νόμων, καθώς επίσης και να επισημάνει στο λαό αυτού του είδους ενέργειες που έχουν “πρόδηλες προεκλογικές σκοπιμότητες”, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος απαντώντας σε επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στη γραπτή του απάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε αρχικά πως Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο εντεταλμένος από το λαό θεματοφύλακας της τήρησης του Συντάγματος, με διαβεβαίωση που έδωσε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και κατά την ανάληψη των καθηκόντων του και ως εκ τούτου είναι υποχρέωση του να διαφυλάξει την τήρηση του Συντάγματος από ενέργειες, “όπως η ψήφιση έκδηλα αντισυνταγματικών Νόμων από κόμματα της Βουλής των Αντιπροσώπων που, εν γνώσει τους ότι οι Νόμοι αυτοί ήταν αντισυνταγματικοί, ψήφισαν κατά την τελευταία συνεδρία του Σώματος και λίγες μέρες πριν τις Βουλευτικές Εκλογές, για ευνόητους λόγους”.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ο ανώτατος πολιτειακός αξιωματούχος, “δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά ενώπιον μιας τέτοιας έκδηλα αντισυνταγματικής πράξης και δεν θα μπορούσε να μην υποδείξει και δημόσια στο λαό τις ενέργειες αυτές. Και υποχρέωση και καθήκον έχει να επισημαίνει δημοσίως τέτοιου είδους αντισυνταγματικές ενέργειες με πρόδηλες προεκλογικές σκοπιμότητες από πλευράς εκείνων που εν γνώσει τους ψήφισαν αντισυνταγματικούς Νόμους”.
 
 

Δειτε Επισης

Μηνύματα Ε.Ε στην Τουρκία-Όποιοι βαυκαλίζονται λύση δύο κρατών, μάλλον δεν έχουν μιλήσει με κανέναν στην Ευρώπη
Επιστολή ΑΗΙ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για την καθιέρωση της Κύπρου σε βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ
Αναλύει το Κυπριακό, αποφασίζει για το συνέδριο η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ
Άρχισε να στήνεται το παζλ υποψηφίων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ-Ποιοι βρίσκονται στο κάδρο
Εμβαθύνεται η συνεργασία με την Ελλάδα, διευρύνεται η τριμερής με Ιορδανία
Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο