Δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση της Δημοκρατίας

Υπό προϋποθέσεις και χωρίς αυτό να σημαίνει αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας, έγινε γνωστή η πρόθεση της Τουρκίας για κατάργηση της έκδοσης βίζας από ελληνοκύπριους που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα.
Πρόθεση η οποία προκάλεσε αίσθηση παρά το διευκρινιστικό σχόλιο του Τούρκου αξιωματούχου οποίος έσπευσε να τονίσει πως η απόφαση αυτή σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και αναγνώριση της Κύπρου από την πλευρά της Τουρκίας. «Αυτή τη στιγμή, οι Ελληνοκύπριοι μπορούν ήδη να ταξιδεύουν στην Τουρκία, όμως εκδίδουμε τη θεώρηση εισόδου τους σ' ένα χωριστό χαρτί. Με αυτή τη νέα ρύθμιση δεν θα χρειάζονται βίζα», διευκρίνισε. Χθες η Λευκωσία ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, αλλά ότι πρώτα πρέπει να εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Αξίζει να σημειωθεί πως το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την απελευθέρωση των βίζα για τους πολίτες της ΕΕ μόλις η ΕΕ καταργήσει τη βίζα για την Τουρκία. Η κίνηση αυτή γίνεται για να ικανοποιηθεί ένα από τα 72 κριτήρια που έχουν θέσει στην Τουρκία οι Βρυξέλλες. Το ερώτημα που τίθεται, είναι κατά πόσο και με πιο τρόπο θα εφαρμοστεί η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες εντός της ΕΕ εάν Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωριστεί από την Άγκυρα, ώστε η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ με όλα τα κράτη-μέλη.
 
Πρόκειται τακτικισμό από πλευράς Άγκυρας
Δεν πρόκειται για θεμελιώδες και σημαντικό θέμα από την άποψη ότι πολιτικά δεν έχει κάποια ουσία και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ανέφερε στον «Ρεπόρτερ Online» Δρ. Ζήνωνας Τζιάρρας, διεθνολόγος, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus. Πρόκειται για ημίμετρο από την Τουρκία και τακτικισμό (του γνωστού τύπου "half measures") από πλευράς Άγκυρας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας -ΕΕ για την άρση των θεωρήσεων. Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε πως μπορεί να θεωρηθεί μια καλή πολιτική κίνηση από την πλευρά του Ερτογάν με σκοπό τη συσπείρωση της μάζας στο εσωτερικό το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει κλονιστεί και τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας. Σε ότι αφορά τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Τσιάρρας σημείωσε πως η κίνηση της Τουρκίας δεν έχει άμεση σχέση. Εξήγησε πως η Τουρκία θα το προβάλει επικοινωνιακά ως ένα πολύ θαρραλέο βήμα και ως υποχώρηση από την πλευρά της με σκοπό να δείξει πως είναι υπέρ της λύσης του Κυπριακού, χωρίς όμως να έχει πραγματοποιήσει κάποιο ουσιαστικό βήμα. Επί της ουσίας, με αυτή της την κίνηση, η Τουρκία στέλνει μηνύματα και δημιουργεί θετικές εντυπώσεις για την ίδια τόσο στην Κύπρο όσο και στην ΕΕ και τις ΗΠΑ
Η κίνηση αυτή, σε συνάρτηση με την επιτυχημένη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος μειώνοντας τις προσφυγικές ροές προς το Αιγαίο σε μεγάλο βαθμό, συνιστά προσπάθεια από την Τουρκία να χρησιμοποιήσει πολιτικούς μοχλούς για να αυξήσει τα οφέλη της και να δώσει ώθηση στους δικούς της στόχους.
 
Έμμεση αναγνώριση της Κυπριακή Δημοκρατίας
Ο «Ρεπόρτερ Online», επικοινώνησε με τον διδάκτωρ Τουρκικών Σπουδών Σώτο Κτωρή ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας εξήγησε πως από πολιτικής πλευράς, πρόκειται για μια απόφαση η οποία έχει σημασιολογία και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η Τουρκία θα προχωρήσει πιθανότατα σε πολιτική δήλωση μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί  ότι ενδεχομένως να υπάρξουν και εξελίξεις πάνω στο Κυπριακό.  Σε ότι αφορά τη δήλωση του Τούρκου Αξιωματούχου περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο διδάκτωρ Τουρκικών σπουδών εξήγησε πως από μόνη της απόφαση της Τουρκίας συνιστά μια έμμεσα πολιτική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα όμως χαρακτήρισε λογική τη διάψευση από την πλευρά του Τούρκου αξιωματούχου προσθέτοντας πως όλη η φιλοσοφία της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για το κυπριακό εδρεύει στην αντίληψη ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. «Αυτό όμως ίσχυε ούτως ή αλλιώς αφού και προηγουμένως οι Κύπριοι μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Τουρκία με τα επίσημα έγγραφα της Δημοκρατίας τα οποία η Τουρκική Κυβέρνηση αποδεχόταν. Απλά με την κίνηση αυτή η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γίνεται ακόμη ισχυρότερη γιατί αναγνωρίζεται πλέον στην ίδια κατηγορία με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ». Καταλήγοντας, ανέφερε πως πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει πολιτική δήλωση από πλευράς Τουρκίας με θέμα τη μη αναγνώριση της Δημοκρατίας για διάφορους λόγους με κυριότερο αυτό των τουρκοκυπρίων. Ο κ. Κτωρής εξήγησε πως η ενδεχόμενη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη σημερινής της κατάσταση συνεπάγεται και μια αποαναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου.
 
Αύριο η πρόταση από την Κομισιόν
Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη την τρίτη αξιολόγηση για την τήρηση των 72 κριτηρίων από την Τουρκία και στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο κρατών. Παρά τις αμφιβολίες που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε ευρωπαϊκές χώρες, η Κομσιόν θα προωθήσει ένα σχέδιο για τη χορήγηση στους Τούρκους πολίτες καθεστώτος διακίνησης ελεύθερου βίζας. Αναμένεται να ανακοινωθεί ότι η Τουρκία έχει με την ευρεία έννοια εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζα, καθώς ολοκληρώνονται οι τελευταίες νομικές λεπτομέρειες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν την απόφαση αυτή μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
 
Καλωσόρισε την κατάργηση η Κομισιόν
H Κομισιόν καλωσόρισε σήμερα τη χθεσινή τουρκική απόφαση, η οποία προβλέπει την κατάργηση της βίζας για όλους τους πολίτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη καθώς η Τουρκία εκπληρώνει πλέον ένα ακόμα από τα 72 προαπαιτούμενα για να της αποδοθεί καθεστώς κατάργησης της βίζας για τους δικούς της πολίτες (συγκεκριμένα εκπληρώνεται το κεφάλαιο 22). Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Τουρκία απαιτούσε βίζα από 11 κράτη μέλη.
 
 

Δειτε Επισης

Επιστολή ΑΗΙ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για την καθιέρωση της Κύπρου σε βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ
Αναλύει το Κυπριακό, αποφασίζει για το συνέδριο η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ
Άρχισε να στήνεται το παζλ υποψηφίων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ-Ποιοι βρίσκονται στο κάδρο
Εμβαθύνεται η συνεργασία με την Ελλάδα, διευρύνεται η τριμερής με Ιορδανία
Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος