Δεκάδες εκκλησάκια σε επιταγμένα τεμάχια

Προ του κινδύνου για καταβολή μεγάλων ποσών ως αποζημιώσεις βρίσκεται το Υπουργείο Άμυνας, λόγω της πρακτικής που ακολουθείται εδώ και χρόνια και η οποία αφορά στην ανέγερση εκκλησιών εντός των στρατοπέδων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).
Με την ανέγερση και τον καθαγιασμό του ναού, αυτομάτως το τεμάχιο στο οποίο βρίσκεται ο ναός υπεισέρχεται ιδιοκτησιακώς στην κυριότητα της Εκκλησίας, είτε αυτό ανήκει σε πολίτη και έχει επιταχθεί για σκοπούς άμυνας, είτε ανήκει στο κράτος. Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι ότι το κράτος, από τη μια να χάνει τεμάχια γης τα οποία με την εγκατάλειψη του στρατοπέδου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με άλλους τρόπους, σε περίπτωση φυσικά που αποτελούσαν ιδιοκτησία του κράτους, και από την άλλη, στην περίπτωση δηλαδή κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε για ανέγερση ναού επιταγμένο τεμάχιο, με την αποδέσμευσή του το κράτος θα είναι υποχρεωμένο να καταβάλει αποζημιώσεις στον ιδιοκτήτη του τεμαχίου. Το θέμα απασχόλησε και την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, η οποία με επιστολή της προς το Υπουργείο Άμυνας ζητούσε τον τερματισμό της πρακτικής αυτής, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τα προβλήματα που τυχόν θα δημιουργηθούν σε μελλοντική αποδέσμευση των τεμαχίων αυτών.
 
Επιστολή Γενικού Ελεγκτή
 
Συγκεκριμένα, στην επιστολή της προς το Υπουργείο Άμυνας, η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει τους κινδύνους και τα προβλήματα που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στο μέλλον. Μέσα από την εν λόγω επιστολή, ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ζητεί τον τερματισμό της πρακτικής αυτής. Όπως αρμοδίως έχουμε πληροφορηθεί, οι εισηγήσεις του κ. Μιχαηλίδη εισακούστηκαν για κάποιο διάστημα, ωστόσο η πρακτική επανάρχισε όταν αποφασίστηκε η ανέγερση εξωκκλησιού στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης πλησίον του μνημείου πεσόντων της έκρηξης το 2011. Αν και το θέμα χρήζει λεπτού χειρισμού, εντούτοις για άλλη μια φορά το κράτος αρνείται να υλοποιήσει τις εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το τεμάχιο στο οποίο βρίσκεται ο υπό ανέγερση ναΐσκος, είναι επιταγμένος από το αρμόδιο υπουργείο για σκοπούς άμυνας. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση εγκατάλειψης της βάσης λόγω της προδιαγραφόμενης λύσης του Κυπριακού, τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία όπως προαναφέραμε χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αφού απόφαση για ανέγερσή του λήφθηκε ως ένδειξη εκτίμησης στα θύματα και τις οικογένειες τους.
 
Ο νόμος
 
Το κράτος, όπως πληροφορούμαστε, θα υποχρεωθεί σε αρκετές περιπτώσεις να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση τεμαχίων, η οποία προνοεί και αποζημίωση των ιδιοκτητών των τεμαχίων. Παράλληλα, όμως, υπάρχει και το τραβηγμένο σενάριο να τεθεί θέμα νομιμότητας της απαλλοτρίωσης. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 23 του Συντάγματος, απαλλοτρίωση δύναται να υποβληθεί διά νόμου μόνο σε περιπτώσεις που αφορούν στο συμφέρον της δημοσίας ασφαλείας ή της δημοσίας υγείας ή των δημοσίων ηθών ή της πολεοδομίας ή της ανάπτυξης και χρησιμοποίησης οποιασδήποτε ιδιοκτησίας προς προαγωγή της δημοσίας ωφελείας ή προς προστασία των δικαιωμάτων τρίτων.
 
Πρώτη αποζωημίωση
 
Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ, με την ανέγερση των εκκλησιών και το μύρωμά τους, το τεμάχιο στο οποίο έχει ανεγερθεί ο ναός αυτομάτως περνά στην κυριότητα της Εκκλησίας της Κύπρου. Μάλιστα, η πρακτική αυτή έχει στοιχήσει ήδη στο κράτος πέραν του ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ. Ποσό το οποίο δόθηκε σε πολίτη του οποίου το τεμάχιο είχε επιταχθεί με βάση το άρθρο 23 του συντάγματος για σκοπούς άμυνας και στο οποίο είχε ανεγερθεί εκκλησία. Αξίζει να σημειωθεί, πως με βάση το άρθρο 23 του Συντάγματος, δίνεται το δικαίωμα στο κράτος να προχωρήσει στην επίταξη ή απαλλοτρίωση ακίνητης περιουσίας για σκοπούς άμυνας. Ενδιαφέρον έχει περίπτωση στην περιοχή Λακατάμιας, που αφορά στα τεμάχια τα οποία είχαν επιταχθεί στην περιοχή κοντά στους στάβλους αλόγων του Σαμψών με σκοπό τη δημιουργία στρατοπέδου στο οποίο θα στεγαζόταν η 2α Μεραρχία Πεζικού. Χρόνια αργότερα, όταν λήφθηκε η απόφαση για μεταστέγαση της Μεραρχίας στις νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Κλήρου, τα τεμάχια στη Λακατάμια αποδεσμεύτηκαν και επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους. Μοναδική εκκρεμότητα παρέμεινε αυτή του τεμαχίου στο οποίο είχε ανεγερθεί το παρεκκλήσι. Το κράτος προχώρησε σε υποχρεωτική απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου τεμαχίου κατόπιν απόφασης του τότε Υπουργικού Συμβουλίου με τον ιδιοκτήτη να λαμβάνει ως αποζημίωση ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.
 
Σε όλα σχεδόν τα στρατόπεδα
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατέχει ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ, δεκάδες είναι τα εκκλησάκια που έχουν ανεγερθεί σε στρατόπεδα τα οποία βρίσκονται σε επιταγμένα τεμάχια (είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ο αριθμός τους λόγω απουσίας μηχανογραφικού συστήματος). Και πολλά από τα στρατόπεδα της ΕΦ βρίσκονται εντός επιταγμένων τεμαχίων, ενώ ταυτόχρονα σε πολλά από αυτά έχουν ανεγερθεί ναοί με σκοπό τον εκκλησιασμό των εθνοφρουρών που υπηρετούν σε αυτές.
 
Η θέση της εκκλησίας
 
Επικοινωνήσαμε και με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, εκπρόσωπος της οποίας μας εξήγησε πως παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό θέμα, εντούτοις, ανέφερε, δεν είναι παράξενο να υπάρξει. Σημείωσε δε, πως τέτοιου είδους εκκλησίες ή παρεκκλήσια, τα οποία ανεγείρονται εντός των στρατιωτικών μονάδων, ίσως θα ήταν καλύτερα να μην καθαγιάζονται. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, σε περίπτωση που ο ιδιόκτητης του επιταγμένου τεμαχίου το θέλει πίσω, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα κατεδάφισης του ναού.
 
 

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ