Ανδρέας Παμπακάς: Μαραθωνοδρόμος ετών 80
17:32 - 29 Μαΐου 2016
Τα 80ά γενέθλιά του γιόρτασε ανήμερα της Πρωτομαγιάς ο γηραιότερος Κύπριος εν ενεργεία ερασιτέχνης δρομέας, Ανδρέας Παμπακάς. Ακμαίος, σωματικά και πνευματικά, βάζει μπροστά του ως στόχο τον επόμενο αγώνα που συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα του. Και είναι περιζήτητος στην Κύπρο και στο εξωτερικό. «Τώρα προετοιμάζομαι για τον αγώνα δρόμου που οργανώνεται στον Αμίαντο. Κάθε χρόνο λαμβάνω μέρος, δεν μπορώ να απουσιάσω και να δυσαρεστήσω τους διοργανωτές», αναφέρει στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ερωτηθείς αν νιώθει κουρασμένος. «Όταν τελειώνει ο ένας αγώνας, προγραμματίζω τον επόμενο. Κανονίζω τις προπονήσεις μου, προσέχω τη φυσική μου κατάσταση, ώστε να είμαι πανέτοιμος. Τι χρειάζομαι την ξεκούραση; Αφού η κάθε μεγάλη διαδρομή με ανανεώνει», απαντά χαρακτηριστικά.
Διεθνείς διακρίσεις
Το ξεκίνημα του γηραιότερου σήμερα δρομέα μεγάλων αποστάσεων στην Κύπρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σύνηθες και φυσιολογικό. Όπως ο ίδιος μας περιγράφει, από μια σύμπτωση και έναν πειραματισμό ωθήθηκε στον αθλητισμό, σε ηλικία 62 χρόνων. «Ο πρώτος αγώνας μου ήταν στη Γερμασόγεια, στα 63 μου. Κάτω από το σπίτι όπου διέμενα τότε ήταν το γήπεδο της κοινότητας. Με... παρέσυρε ο γαμπρός μου να τρέξουμε στον ‘‘Γύρο της Γερμασόγειας’’ στην κατηγορία των ‘‘40 και άνω’’. Έτρεξα και μάλιστα ήρθα δεύτερος. Μου άρεσε που μου έδωσαν ένα κύπελλο και είπα να μην το βάλω κάτω. Διαρκώς κοίταζα στην εφημερίδα και όπου είχε αγώνες, δήλωνα συμμετοχή», θυμάται ο κ. Παμπακάς. Στη συνέχεια, και μετά τις επιτυχίες που κατέγραφε στο αγώνισμα, ο 80χρονος αθλητής εντάχθηκε στο Σωματείο «Περικλής Δημητρίου» της Λεμεσού. Από το ξεκίνημα ως τώρα ο κ. Παμπακάς έχει λάβει δέκα φορές μέρος στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας (τη δεύτερη μάλιστα φορά που πήρε μέρος στη διοργάνωση, έκανε τον εκπληκτικό χρόνο για την ηλικία του 4:46:38) και δύο φορές στον Παγκύπριο Μαραθώνιο (τον Παγκύπριο και Ανοικτό Διεθνή Μαραθώνιο Γ.Σ.Ο. στις 29/3/09 τον έτρεξε σε 4:42:14). Έλαβε, επίσης, μέρος σε ημιμαραθώνιους σε 21 χώρες, μεταξύ των οποίων σε Ιορδανία, Ισραήλ, Πολωνία, Αλβανία, Δανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Τσεχία.
Πώς προπονείστε;
Προπονούμαι μόνος μου. Πριν από τρία χρόνια συνήθιζα, μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, να κατεβαίνω τρέχοντας από το χωριό μου, τις Δύμες, στη Λεμεσό, και την ίδια μέρα να επιστρέφω. Φυσικά τρέχοντας και προπονούμενος. Τώρα κάπως οι αποδόσεις μου έπεσαν και οι προπονήσεις γίνονται στο ίδιο το χωριό. Τρεις φορές την εβδομάδα, για να βρίσκομαι σε φόρμα. Και ακόμα περισσότερες φορές παραμονές των αγώνων.
Τρέφομαι υγιεινά. Δεν κάνω καταχρήσεις, δεν πίνω, δεν καπνίζω. Κανένα κρασάκι μόνο πότε - πότε και καμιά μπίρα. Λίγο κρέας, μια φορά την εβδομάδα, όσπρια και πολλά φρούτα. Όλα με μέτρο.
Γιατί αργήσατε τόσο να ασχοληθείτε με το άθλημα;
Πριν αρχίσω να τρέχω, είχα πρόβλημα με τον σπόνδυλό μου, γιατί δούλεψα 44 χρόνια στο Τσιμεντοποιείο. Μια χρονιά, μάλιστα, είχα καθίσει τρεις μήνες με τον σπόνδυλό μου. Όταν άρχισα να τρέχω, σταμάτησαν όλα τα προβλήματα και έτσι συνέχισα. Τώρα μπήκα σε μια ηλικία, η ταχύτητά μου έπεσε, αλλά αντοχή έχω. Ο αθλητισμός σού προσφέρει υγεία. Πριν από τους αγώνες πηγαίνω σε γιατρούς. Μέχρι τώρα με βρίσκουν καλά. Άργησα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κάποιος να τρέχει. Το ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα έχουν ημερομηνία λήξης, αλλά το τρέξιμο ουδέποτε. Σε όποια ηλικία και να είσαι, μπορείς να τρέξεις. Στην Αυστραλία, είχε έναν άντρα 100 χρόνων που έτρεξε μαραθώνιο.
Κάποιες συμβουλές για τους νέους;
Καλώ τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, συχνά παροτρύνω τα εγγόνια μου να με μιμηθούν και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, και ιδιαίτερα το τρέξιμο. Το λέω απλά: αθλητισμός σημαίνει υγεία. Προσωπικά, όποτε λάβω μέρος σε μαραθώνιο ή άλλο δρόμο, μόλις τερματίσω ανανεώνομαι. Είναι τιμή για μένα η πρόσκληση να επισκεφθώ σχολεία της Λεμεσού και να προτρέψω τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, για να έχουν την υγεία τους και να γίνουν καλύτεροι μαθητές. Είμαι της σχολής που λέει ότι «όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό, γίνεσαι πιο καλός μαθητής».