Κυπριακό: Δεν αλλάζει ο οδικός χάρτης για λύση μέχρι το τέλος του ΄16

Η κρίση της Κωνσταντινούπολης, με την αιφνιδιαστική εμφάνιση Ακιντζί και τη συνάντησή του με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών που οδήγησε στην άρον-άρον αποχώρηση του Κύπριου Προέδρου από την Πόλη, μείωσε ακόμα πιο πολύ την εμπιστοσύνη της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και πλευράς στο πρόσωπο του ειδικού συμβούλου του Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος κατά καιρούς τεστάρει την… υπομονή του Προέδρου Αναστασιάδη. Κάτι που δεν λαμβάνουν υπόψη τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ότι κάθε φορά που δημιουργείται κρίση στις συνομιλίες, λαβώνεται η πίστη/ελπίδα του κόσμου για δίκαιη λύση του Κυπριακού και κατά συνέπεια η στήριξη της κοινής γνώμης στις προσπάθειες των δύο ηγετών, ενώ κλονίζεται η όποια εμπιστοσύνη υπάρχει προς στην άλλη πλευρά για εφαρμογή της συμφωνίας επίλυσης του κυπριακού ζητήματος.
 
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
Πάντως, μετά το τηλεφώνημα της Παρασκευής, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και την ανακοίνωση που κυκλοφόρησαν τα Ηνωμένα Έθνη, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί λήξαν το επεισόδιο και επιστρέφει στις συνομιλίες. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις (και στον προφορικό λόγο δεν είναι τόσο ευγενικός όσο στις γραπτές ανακοινώσεις/δηλώσεις) ότι για να προχωρήσει η διαδικασία του διαλόγου πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ των συνομιλητών, καθώς και ότι δεν θα ξαναϋπάρξουν ανάλογα φαινόμενα από τον οιονδήποτε εμπλέκεται στη διαδικασία (σ.σ. εννοεί τον κ. Άιντα) που το μόνο που πετυχαίνουν είναι την υπόσκαψη της εν εξελίξει προσπάθειας.
 
ΟΛΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΪΝΤΑ
 
Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, για την τηλεφωνική επικοινωνία Μπαν - Αναστασιάδη, αναφέρεται πως σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη, ο Γ.Γ. επανέλαβε ότι «η πολιτική των ΗΕ για την Κύπρο δεν έχει αλλάξει». Επίσης σημειώνεται πως ο Γ.Γ. εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του «στον ρόλο που διαδραματίζει ο Ειδικός του Σύμβουλος, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, προωθώντας αυτό τον στόχο (σ.σ. της λύσης του Κυπριακού), υπογραμμίζοντας ότι έχει την υποστήριξη όχι μόνο του ιδίου, αλλά επίσης και εκείνη του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ε.Ε. και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας». Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέβαλε την προχθεσινή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μετά τα όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη.
 
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
 
Σε ό,τι αφορά στο τι θα γίνει από ‘δω και πέρα, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων δεν έχουν προγραμματισμένη συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά –εκτός απροόπτου- θα τα πουν στις 2 Ιουνίου, σε εκδήλωση για τα παιδιά που οργανώνει η δικοινοτική τεχνική επιτροπή Εκπαίδευσης, στην οποία είναι και οι δύο προσκαλεσμένοι. Η κοινωνικού τύπου αυτή συνάντηση θεωρείται ως μια καλή ευκαιρία για να σπάσει ο πάγος και να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των Αναστασιάδη – Ακιντζί. Σημειώνεται, ακόμα, ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι χωρίς διαπραγματευτή, αφού ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης θα ασχολείται με την προώθηση της υποψηφιότητάς του για τη θέση του Προέδρου στη 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 Ιουνίου). Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ο οδικός χάρτης επίλυσης του Κυπριακού δεν έχει αλλάξει και είναι θέμα χρόνου η επιτάχυνση των συνομιλιών. Στόχος είναι μια συμφωνία λύσης μέχρι το φθινόπωρο και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων το αργότερο μέχρι Γενάρη – Φλεβάρη του 2017. Όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει πια… ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα: αμερικανικές εκλογές το φθινόπωρο, λήξη της θητείας του Γ.Γ. του ΟΗΕ και αλλαγή προσώπου λόγω ορίου θητειών, ενώ του χρόνου την άνοιξη θα αρχίσουν οι ζυμώσεις για τις προεδρικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα διεξαχθούν το 2018.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Θα συνεχίσει τις προσπάθειες ο ΠτΔ-«Το κατοχικό συρματόπλεγμα από την θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο δεν είναι ανυπέρβλητο»
Θα επαναλάβει την υποστήριξή του στη ΔΔΟ ο Μπάιντεν-Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Στο υψηλότερο επίπεδο οι διμερείς σχέσεις με ΗΠΑ-«Επιστέγασμα των ενεργειών» η επίσκεψη του Προέδρου
Ως γέφυρα μεταξύ των διαφόρων μερών στη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε την Κύπρο ο Μπετέλ
Ευρεία γκάμα θεμάτων επί τάπητος στις ΗΠΑ-«Έχει και συμβολικό και ιδιαίτερο πολιτικό βάρος»
Συντονισμός με Αθήνα πριν την μετάβαση στην Ουάσινγκτον-Ενημερώνει Μητσοτάκη κατά την επιστροφή του ο ΠτΔ
Να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος καλεί τη διεθνή κοινότητα ο Τούρκος «πρέσβης»
Πρόωρες «εκλογές» ζητούν συνδικάτα στα κατεχόμενα
Β. Πάλμας: Μέρα «μεγάλης υπερηφάνειας» και «τιμής»
Ασκήθηκε έφεση στην ακύρωση εκλογής του κοινοτάρχη Άλασσας