Αύξηση της θνησιμότητας από καρκίνο με την αύξηση της ανεργίας

Το κάπνισμα παραμένει διεθνώς η πρώτη προλήψιμη αιτία για ασθένειες και πρώιμους θανάτους και είναι ο κοινός παράγοντας κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό αναφέρει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πρόληψης του Καρκίνου και το Κέντρο Μέντελ με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Κατά του Καπνίσματος την 31η του Μάη.

Συμφωνα με την ανακοίνωση, η Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού, που συνυπογράφηκε από 180 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου (και της Τουρκίας χωρίς υποσημειώσεις) προνοεί τη λήψη μέτρων που αποδεδειγμένα μειώνουν τη χρήση προΐόντων καπνού: απαγόρευση διαφημίσεων, απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους για δημόσια χρήση, γραφικές προειδοποιήσεις (π.χ. έγχρωμες εικόνες στα κουτιά των τσιγάρων που προειδοποιούν για τους κινδύνους του καπνίσματος), υψηλή φορολόγηση των προïόντων καπνού, και απλή συσκευασία των προϊόντων καπνού.

Η απλή συσκευασία των προϊόντων καπνού περιλαμβανει την απαγόρευση της χρήσης λογότυπων, χρωμάτων και διαφημιστικών επισημάνσεων πάνω στα προïόντα καπνού στα οποία θα επιτρέπεται μόνο να αναγράφεται με τη χρήση μιας συγκεκριμένης γραμματοσειράς με συγκεκριμένο μέγεθος γραμμάτων, ασπρόμαυρα το όνομα της εταιρείας που κατασκευάζει το προïόν και το όνομα του προïόντος. Ταυτόχρονα πάνω στα προïόντα θα πρέπει να τυπώνονται οι γραφικές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους στην υγεία από το κάπνισμα.

`Στην Κύπρο υπάρχει νομοθεσία που προνοεί μόνο για ορισμένα από τα όσα περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού, όμως η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται επαρκώς` αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Ανεργία και θνησιμότητα από καρκίνο
 
Επίσης, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκδοση του έγκριτου ιατρικού περιοδικού Lancet που δημοσίευσε μελέτη για τη σχέση της αύξησης της ανεργίας με τη θνησιμότητα από τον καρκίνο σε διάφορες χώρες, η Κύπρος δεν ήταν μία από αυτές τις χώρες, αφού δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τη θνησιμότητα από τον καρκίνο.
 
Οπως σημειώνεται η μελέτη κατέδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας, που συμβαίνει συνήθως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αυξάνει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο γενικά και ειδικότερα από τον καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα στους άνδρες, του μαστού στις γυναίκες και του παχέος εντέρου και στα δύο φύλα.
 
Σε χώρες όπου υπάρχει ολοκληρωμένη κάλυψη για την υγεία (π.χ. Αργεντινή, Καναδάς, Χιλή, Κροατία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία) η αύξηση της ανεργίας δεν προκάλεσε σημαντική αύξηση της θνησιμότητας από τον καρκίνο, ενώ σε χώρες όπου δεν υπάρχει ολοκληρωμένη κάλυψη (π.χ. Η.Π.Α., Ρωσία, Πολωνία, Λιθουανία) η αύξηση της ανεργίας προκάλεσε σημαντική αύξηση της θνησιμότητας από τον καρκίνο.
 
 

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα