Κίνα: Η συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας έχει φθάσει σε νέα υψηλά επίπεδα

Η ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και στη Ρωσία, με προεξάρχουσα την αμοιβαία επωφελή συνεργασία στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στον ηλεκτρισμό και στον άνθρακα, καθώς και στην πυρηνική και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυξάνεται σταθερά και έχει φθάσει σε νέο υψηλό.
Έπειτα από διαπραγματεύσεις δέκα χρόνων, η Κίνα και η Ρωσία, κατά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα τον Μάιο του 2014, συνήψαν μια πολυαναμενόμενη 30ετή συμφωνία συνολικής αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Βάσει της συμφωνίας, η Ρωσία θα εφοδιάζει την Κίνα με 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο μέσω της ανατολικής διαδρομής "Power of Siberia", έναν αγωγό μήκους περίπου 3.000 χιλιομέτρων που διασχίζει τη Σιβηρία και φθάνει στις βορειοανατολικές περιοχές της Κίνας. Μετά την έναρξη κατασκευής του αγωγού στη ρωσική πλευρά το 2014, η κατασκευή στην κινεζική πλευρά ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015.
Για την Κίνα, ο μαζικός εφοδιασμός από τη Ρωσία δεν θα βοηθήσει μόνο να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για φυσικό αέριο στις πυκνοκατοικημένες ανατολικές περιοχές της, αλλά θα δημιουργήσει επίσης ευκαιρίες για μια ενεργειακή δομή ανεξάρτητη από τον άνθρακα ο οποίος θεωρείται εν μέρει υπεύθυνος για το αυξανόμενο πρόβλημα της μόλυνσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
Για τη Ρωσία, οι εξαγωγές αερίου της οποίας στην παραδοσιακή ευρωπαϊκή αγορά έχουν πληγεί σημαντικά από τις τεταμένες σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί η εξάρτησή της από τις πωλήσεις ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ θα ανοίξει και έναν δίαυλο χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην περιοχή της Άπω Ανατολής, ιδιαίτερα δεδομένου του γεγονότος ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών έχει ήδη αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Παρά την απότομη μείωση στο συνολικό διμερές εμπόριο το 2015, η Ρωσία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κινεζική Γενική Διοίκηση Τελωνείων, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα-πάροχος πετρελαίου στην Κίνα πέρυσι με 42,43 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, μια άνοδος 28% σε σύγκριση με το 2014, όταν η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία ως η μεγαλύτερη χώρα-καταναλώτρια ρωσικού αργού πετρελαίου.
 

Δειτε Επισης

Η καθυστερημένη συγγνώμη της μαθήτριας για το ψέμα που οδήγησε στον αποκεφαλισμό του καθηγητή Πατί
Η Κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί νέο πακέτο πώλησης όπλων αξίας €680 εκ. στο Ισραήλ
Κόβουν τα social media στους κάτω των 16 στην Αυστραλία-Αμφιβολίες αν μπορεί να εφαρμοστεί
Παρέμβαση στην Ελευθεροτυπία λόγω έξωθεν παρεμβάσεων στην ΕΑΚ κατήγγειλαν βουλευτές και δημοσιογράφοι
Στόχος απειλών υποψήφιοι του Υπουργικού Συμβουλίου του Τραμπ
Ο πατέρας του Έλον Μασκ μιλά για ευγονική, έξυπνα μωρά και εκτροφή αλόγων ράτσας
Τον προϋπολογισμό ΕΕ για το 2025 υπέγραψε η Μέτσολα
H UNIFIL δηλώνει ότι έχει αρχίσει να προσαρμόζει τις επιχειρήσεις της στη «νέα κατάσταση»
Πυρά Παμπορίδη για τα τεκταινόμενα στην Υγεία-«Το γινάτι βγάζει μάτι»
Θα εφεσιβάλει τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ το Ισραήλ