Χαμός στη Χιλή (φώτο - βίντεο)

Αστυνομικοί ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με φοιτητές και μαθητές που διαδήλωσαν χθες Πέμπτη στους δρόμους της πρωτεύουσας της Χιλής, του Σαντιάγο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι η κυβέρνηση της χώρας καθυστερεί υπερβολικά να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης.
 

 
Κατά τη διάρκεια της πορείας των μαθητών και φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε χωρίς την έγκριση των αρχών, οι μαθητές και οι φοιτητές προσπάθησαν να κλείσουν την Αλαμέδα, μια από τις βασικές οδικές αρτηρίες του Σαντιάγο, και να διαδηλώσουν μπροστά στον χώρο του προεδρικού μεγάρου Λα Μονέδα. Όμως μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας απώθησαν το πλήθος των νεαρών κάνοντας χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και δακρυγόνων.

 

 


 


Ομάδες διαδηλωτών πέταξαν πέτρες και έστησαν φλεγόμενα χαρακώματα. "Καταλάβαμε ειρηνικά τον δρόμο, αλλά δυστυχώς η αστυνομία μας απώθησε με βάρβαρο τρόπο", δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου μαθητών γυμνασίων Χοσέ Κορόνα, μούσκεμα ακόμη από το νερό που εκτόξευσε υπό πίεση η αστυνομία, μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 


 
Τα χθεσινά επεισόδια σημειώθηκαν εν μέσω της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων στη Χιλή για το θέμα της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος. "Εμείς, οι φοιτητές, αποφασίσαμε να περάσουμε στην επίθεση", δήλωσε η Μάρτα Ματαμάλα, Πρόεδρος της Ένωσης των σπουδαστών του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο, μιλώντας σε ΜΜΕ της Χιλής. "Θα παραμείνουμε στους δρόμους. Από σήμερα και στο εξής, οι διαδηλώσεις θα κλιμακωθούν".

 


 
Η Πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία ανέλαβε πρόεδρος για δεύτερη -όχι συναπτή- θητεία το 2014, υποσχόταν προεκλογικά να προχωρήσει σε σαρωτική μεταρρύθμιση του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης της Χιλής, που είχε ιδιωτικοποιηθεί επί των ημερών της στρατιωτικής χούντας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

 


 
Μια από τις δεσμεύσεις της ήταν πως η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα παρέχεται δωρεάν σε όλους. Όμως οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησής της επιβραδύνθηκαν τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας των αντιστάσεων στο Κογκρέσο, των σκανδάλων διαφθοράς και της οικονομικής ύφεσης.

 


 
Παρότι έχουν εγκριθεί ορισμένες μεταρρυθμίσεις, οι φοιτητικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται ότι η διαδικασία παίρνει υπερβολικά πολύ χρόνο και δεν πάει αρκετά μακριά. Θεωρούν επίσης ότι η κυβέρνηση δεν διαβουλεύεται μαζί τους όπως δεσμευόταν. Οι φοιτητικές διαδηλώσεις που συχνά αμαυρώνονται από βίαια επεισόδια, οι οποίες είχαν προσλάβει τεράστιες διαστάσεις επί των ημερών της προηγούμενης, κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα, άρχισαν να κλιμακώνονται ξανά το τελευταίο διάστημα.
 
Σε επεισόδια στην πόλη Βαλπαραίσο το περασμένο Σαββατοκύριακο, που καταγράφηκαν ταυτόχρονα με το ετήσιο διάγγελμα της Προέδρου Μπατσελέτ προς τους πολίτες, σκοτώθηκε ένας φρουρός ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας.
 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Καταρτίζει οδικό χάρτη για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Tρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες σε ρωσική επίθεση στην πόλη Πάβλοχραντ
Βήμα πίσω και από την Κίνα στον πόλεμο των δασμών-Εξετάζει αναβολή της επιβάρυνσης 125% σε ορισμένα προϊόντα
Ο Τραμπ απέφυγε να αναφερθεί στη «γενοκτονία των Αρμενίων»-Η αντίδραση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής
Πάνω από 90.000 άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στον πάπα
Εκτελέστηκε στην Αλαμπάμα 50χρονος που είχε ζητήσει ο ίδιος να θανατωθεί
Λαβρόφ:«Είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε συμφωνία για την Ουκρανία»
Ανακοίνωση Λευκού Οίκου για την Γενοκτονία των Αρμενίων χωρίς τον όρο «γενοκτονία»
Ο Τραμπ δηλώνει ότι έχει δική του προθεσμία για τον ρωσικό πόλεμο
Πενήντα αρχηγοί κρατών παρόντες στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου