Έστησε πόδι ο Αναστασιάδης στο τηλέφωνο με τον Μπαν

Δημόσιες διευκρινίσεις για το τι συνέβη στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. 
 
Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας το πρωί της Παρασκευής (27/05), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβίβασε την θέση και την δυσαρέσκεια της Ελληνοκυπριακής πλευράς για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Τουρκία, την παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και την συνάντησή του με τον Μπαν Κι Μουν, στην παρουσία του βοηθού Εσπεν Μπαρθ Ειντε. 
 
Πάντως, όπως πληροφορείται ο Ρεπόρτερ, το Προεδρικό απαιτεί δημόσια τοποθέτηση από τα Ηνωμένα Εθνη. 
 
ΠτΔ: ''Είμαι έτοιμος να συνεχίσω... εάν'' 
 
''Μέσα από τη σημερινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών δίδονται απαντήσεις σε όσους επεδίωξαν στην Κωνσταντινούπολη να προβάλουν και να προωθήσουν μια εσφαλμένη εικόνα περί αναβάθμισης του παράνομου καθεστώτος στις κατεχόμενες περιοχές. Μετά τα πιο πάνω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ετοιμότητα του για συνέχιση και εντατικοποίηση του διαλόγου, νοουμένου ότι θα υπάρξει αλληλοσεβασμός μεταξύ των συνομιλητών, αλλά και νοουμένου ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα από τον οιονδήποτε εμπλέκεται στη διαδικασία που το μόνο που θα πετύχαινε είναι την υπόσκαψη της εν εξελίξει προσπάθειας'', τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Προεδρικό. 
 
''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να επικοινωνήσει σήμερα μαζί του και να επαναλάβει την πάγια θέση των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας ως το κράτος μέλος του ΟΗΕ'', καταλήγει η ανακοίνωση. 
 
Aκιντζί: Ελπίζω η ανηφόρα να είναι προσωρινή 
 
Η διαδικασία των συνομιλιών είναι μια διαδικασία με ανεβοκατεβάσματα, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι αν αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι βρισκόμαστε στην ανηφόρα “ελπίζω ότι αυτό θα είναι προσωρινό”.

Ως τ/κ πλευρά η θέση τους, συνέχισε, ήταν σε εκείνη την Σύνοδο και θα μπορούσαν να είναι ως ένας από τους ίσους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο εδώ και 53 χρόνια έχουμε τεθεί εκτός και δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Ένας ηγέτης μόνο να αντιπροσωπεύει ολόκληρη την Κύπρο στη Σύνοδο δεν είναι δίκαιο, ανέφερε λέγοντας ότι στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης δεν ήταν μόνο οι χώρες μέλη του ΟΗΕ αλλά είχαν κληθεί και άλλοι, θα μπορούσε και το ψευδοκράτος, αν και δεν αναγνωρίζεται, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Όμως εκτός Συνόδου, στο περιθώριο της Συνόδου, η πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου για ένα δείπνο που διοργάνωσε ο ίδιος, έγινε αποδεκτή, σημείωσε.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί μιλώντας χθες αργά το απόγευμα σε δεξίωση της “ένωσης” τραπεζών ανέφερε επίσης ότι εάν μέχρι ενός σημείου μπορεί να καταλάβει την ε/κ πλευρά που προκαλεί “φουρτούνα σε ένα κουτάλι νερό” (σσ έκφραση στα τούρκικα), ωστόσο – είπε - “δεν μπορώ να καταλάβω τις επικρίσεις στην τ/κ πλευρά”. Αυτοί που τον επικρίνουν, πρόσθεσε, επειδή πήγε στο δείπνο, αν δεν πήγαινε και ήταν μόνο οι Ε/κ θα έλεγαν που είναι ο Ακιντζί, που είναι ο Τ/κ ηγέτης, ο “πρόεδρος” της “ΤΔΒΚ”, ορίστε η Τουρκία τον εξοστράκισε και αναγνωρίζει μόνο τους Ε/κ. Αυτοί που θα τα έλεγαν αυτά είναι οι ίδιοι άνθρωποι είπε με έντονο ύφος.

Σημείωσε τέλος ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για την δημιουργία μιας ενωμένης, ομόσπονδης Κύπρου. Τα γεγονότα με στεναχώρησαν αλλά δεν θα με βγάλουν από το δρόμο μου.

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια