Βρήκαν την άκρη με λανθασμένα τεστ σακχάρου

Το πρόβλημα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες και αφορά τα αυξημένα σάκχαρα, που παρουσιάζονταν στο αίμα ασθενών, λόγω ακατάλληλων αντιδραστηρίων, που χρησιμοποιούσαν για τη διεκπεραίωση βιοχημικών αναλύσεων στα κρατικά νοσοκομειακά εργαστήρια θεωρείται λήξαν, αφού σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας προς τον Σύνδεσμο Διαβητικών Κύπρου το λάθος έχει ήδη διευθετηθεί.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διαβητικών, Μιχάλης Μέζος, σε επικοινωνία που είχαν με το Υπουργείο Υγείας έλαβαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί, σημειώνοντας ότι κατά τη διεξαγωγή των αναλύσεων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) γίνεται από σήμερα επιπλέον επιβεβαίωση, για την ορθότητά τους.
 
Ο κ. Μέζος καλεί τον κόσμο, που έχει υποβληθεί το τελευταίο διάστημα σε ανάλυση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και θεωρεί ότι έγινε λάθος, να επαναλάβει την εξέταση, για να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.
 
Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως το θέμα θα συνεχίσει να παρακολουθείται από το Σύνδεσμο προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, το θέμα αυτό προέκυψε στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων κατά την εξέταση θέματος που έθεσε το Υπουργείο Υγείας για αλλαγή κωδικού του είδους του αντιδραστηρίου αυτόματης μεθόδου γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που χρησιμοποιούν τα κρατικά χημεία.
 
Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΚΕΑΑ, την περασμένη Τετάρτη, από την τεχνολόγο του νοσοκομειακού εργαστηρίου ζητήθηκε η αλλαγή του προϊόντος χωρίς να επηρεάζεται η τιμή.
 
Κατά τη συζήτηση ζητήθηκαν διευκρινίσεις για την αλλαγή και φάνηκε ότι δεν ήταν απλή αλλαγή κωδικού, αλλά και αλλαγή του εργοστασίου προμήθειας των συγκεκριμένων αντιδραστηρίων για προσδιορισμό της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.
  
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μία εξέταση αίματος, που δείχνει το μέσο όρο του ζαχάρου τους τελευταίους τρεις μήνες.
Ο μέσος όρος του ζαχάρου στο αίμα τους τελευταίους 3 μήνες αντιστοιχεί σε μία τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.
 
Την εξέταση πρέπει να την κάνουν όσοι έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή όλοι οι άνω των 45, οι υπέρβαροι, όσοι έχουν αυξημένη πίεση, χοληστερίνη, πολυκυστικές ωοθήκες, έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και όσοι έχουν γονείς ή αδέλφια με σακχαρώδη διαβήτη.
 
Επίσης, την εξέταση πρέπει να κάνουν τα άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, για να δουν αν η θεραπεία που παίρνουν ρυθμίζει το ζάχαρο.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα