Αποζημιώσεις ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Λεωφ. Αγλαντζιάς

Επιστολή στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ώστε να τύχουν αποζημίωσης για τα ακίνητα τους επί της Λεωφόρου Αγλαντζιάς, τα οποία βρίσκονταν σε επίταξη με σκοπό τη διαπλάτυνση του οδικού δικτύου, απέστειλαν οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες μετά την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για ακύρωση της επίταξης των ακινήτων τους.

Ο Μιχάλης Δειλινός, Δικηγόρος Υπεράσπισης των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι “με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου προχθές ακυρώθηκε το Διάταγμα Επίταξης που αφορούσε τη διαπλάτυνση της Λεωφόρου Αγλαντζιάς”.

Σημείωσε ότι “ο εργολάβος του έργου δεν έχει δικαίωμα πλέον να εισέρχεται στα ακίνητα των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών και επομένως δεν μπορεί να συνεχίσει η εκτέλεση του έργου αυτού”.

Ο κ. Δειλινός είπε ότι “η επέμβαση που έχει ήδη γίνει σε αρκετές κατοικίες, καθίσταται, μετά την ακύρωση του Διατάγματος επίταξης, παράνομη ενώ η απόφαση αυτή αναδεικνύει και το λανθασμένο τρόπο που χρησιμοποιείται ο θεσμός της επίταξης τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο”.

“Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει”, υπέδειξε.

Ανέφερε πως “ήδη έχω στείλει επιστολή σήμερα στο Τμήμα Πολεοδομίας με την οποία ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε απόφαση από το Διοικητικό Δικαστήριο και ακυρώθηκε η επίταξη επομένως για τα τεμάχια που αφορά η απόφαση του Δικαστηρίου δεν έχετε δικαίωμα να επέμβεται”.

Επίσης, “σε εκείνα τα τεμάχια που έγιναν επεμβάσεις σας καλούμε να τα επαναφέρετε στην προτέρα τους κατάσταση και να αποζημιώσετε τους ιδιοκτήτες διαφορετικά έχουμε δικαίωμα να κινήσουμε αγωγή για παράνομη επέμβαση και να ζητούμε επαναφορά στην πρότερα κατάσταση του ακινήτου και αποζημίωσεις”, είπε ο κ. Δειλινός.

Σύμφωνα με τον Δικηγόρο Υπεράσπισης των επηρεαζομένων ιδιοκτητών, “στις 10 / 11 / 2015 δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, γνωστοποίηση απαλλοτρίωσης, με σκοπό τη διαπλάτυνση της Λεωφόρου Αγλαντζιάς και τμημάτων των Λεωφόρων Λάρνακας και Αμμοχώστου και καθέτων παρόδων στην Αγλαντζιά από την οποία επηρεάζονται αρκετές κατοικίες και επιχειρήσεις”.

Την ίδια ημέρα δημοσιεύθηκε, επίσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, και Διάταγμα Επίταξης των ακινήτων αυτών, για περίοδο δυο ετών, με σκοπό την άμεση εκτέλεση του έργου.

Όπως είπε ο κ. Δειλινός, “μερικοί από τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες καταχώρησαν στις 22 / 1 / 2016 προσφυγή εναντίον του διατάγματος επίταξης, ενώ ο εργολάβος του έργου από τις 10 / 2 / 2016, περίπου, εισέβαλε σε αρκετές κατοικίες και ξεκίνησε τις οικοδομικές εργασίες εκτέλεσης του έργου”.

Ο δικηγόρος είπε στο ΚΥΠΕ ότι “αποκόπηκαν δένδρα (τις πρωινές ώρες), κατεδαφίστηκαν περιφράξεις κατοικιών και έχουν γίνει εκσκαφές μέσα στις αυλές σπιτιών για τοποθέτηση σωλήνων για τα όμβρια ύδατα και για τις υπόγειες καλωδιώσεις”.

Ωστόσο, “το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε σήμερα το διάταγμα επίταξης και επομένως ο εργολάβος του έργου δεν μπορεί πλέον να εισέλθει σε κατοικίες και επιχειρήσεις για την συνέχιση του έργου, ενώ η δε επέμβαση που έχει γίνει, θεωρείται πλέον παράνομη”, συνέχισε ο κ. Δειλινός.

Εξέφρασε την άποψη ότι “εάν δεν ανατραπεί η απόφαση αυτή από το Εφετείο, μόνο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης, μπορεί να προχωρήσει το έργο πλέον”.

Ο κ. Δειλινός είπε ότι “χρειάζεται να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες και να εγγραφεί η απαλλοτριωθείσα περιουσία επ’ ονόματι της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να μπορέσει να εισέλθει νόμιμα ο εργολάβος πλέον στα ακίνητα και να συνεχίσει την εκτέλεση του έργου”.

Για το θεσμό της επίταξης ο κ. Δειλινός είπε ότι “δεν χρησιμοποιείται ορθά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο” και εξήγησε πως “όταν το κράτος αποφασίσει να προχωρήσει στην εκτέλεση ενός έργου δημοσίας ωφελείας, προχωρά αρχικά σε Γνωστοποίηση και ακολούθως σε Διάταγμα απαλλοτρίωσης και σχεδόν πάντοτε προχωρεί και σε δημοσίευση διατάγματος επίταξης”.

“Επίταξη είναι η αναγκαστική μίσθωση των ακινήτων, έτσι με βάση το διάταγμα επίταξης προχωρεί αμέσως στην εκτέλεση του έργου δημοσίας ωφελείας, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και την εγγραφή των απαλλοτριωθέντων ακινήτων επ’ ονόματί του”, είπε ο κ. Δειλινός.

Πρόσθεσε ότι “οι ιδιοκτήτες, τα ακίνητα των οποίων έχουν επηρεαστεί από την απαλλοτρίωση, έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο Δικαστήριο προκειμένου να ελεγχθεί εάν ορθά και νόμιμα έχει απαλλοτριωθεί το δικό τους ακίνητο (και όχι κάποιο άλλο), προκειμένου να εκτελεστεί το έργο δημοσίας ωφελείας”.

Σύμφωνα με τον κ. Δειλινό, “μέχρι, όμως, να εξεταστεί η προσφυγή τους και να εκδοθεί απόφαση από το Δικαστήριο, που χρειάζεται περίπου δύο χρόνια, το έργο δημοσίας ωφελείας έχει ήδη εκτελεστεί και επομένως το δικαίωμα αυτό των ιδιοκτητών να προσφύγουν στην δικαιοσύνη με σκοπό να προστατεύσουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους, καθίσταται κενό περιεχομένου”.

Επομένως, είπε ο νομικός, θα πρέπει να τερματιστεί, “η εφεύρεση και η χρησιμοποίηση του θεσμού της επίταξης με σκοπό την πλάγια κατάληψη των ακινήτων και την εκτέλεση μόνιμων έργων προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και ιδιαίτερα προτού καταβληθεί δίκαιη και εύλογη αποζημίωση στους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες”.

Δειτε Επισης

Μ. Χαρτσιώτης: Άψογα συνεργάζονται οι πυλώνες που συνθέτουν τη δικαιοσύνη
Διαμαρτυρία United for Palestine έξω από αμερικανική πρεσβεία με αφορμή ορκωμοσία Τραμπ
Πέραν των €80 εκ. δεν έχουν παραληφθεί από αγρότες από 2014 καταγγέλλει ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών
Ανησυχητικά στοιχεία ερευνών για ρητορική μίσους στο διαδίκτυο σε Επιτροπή της Βουλής
Νέο «ανώτατο δικαστήριο» στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο
Νέος κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα-Αντιδρούν τα συνδικάτα
Ξεκίνησε η πιλοτική εγκατάσταση και λειτουργία έξυπνων μετρητών της ΑΗΚ-Οι περιοχές που θα εγκατασταθούν
Απογοήτευση εκφράζουν οι διασώστες ασθενοφόρων για τη μη δημιουργία μητρώου διασωστών από το Υπουργείο
Εγγράφηκε θέμα στη Βουλή για τις εγγραφές το «γονέας 1, γονέας 2»
Αυτοί οι φοιτητές εξασφάλισαν αναδρομικά κρατική υποτροφία