Λ. Κουρσουμπά: Πολιτισμική πολυμορφία στα σχολεία

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού συνιστά υπενθύμιση στην ανθρωπότητα για την υποχρέωσή της προς τα παιδιά να επιδιώξει ένα κόσμο στον οποίο θα επικρατούν η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ειρήνη και η ευημερία, αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά.

Σε μήνυμά της με την ευκαιρία της 1ης Ιουνίου 2016, Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, η κ. Κουρσουμπά καλεί “όλες και όλους, παιδιά και ενήλικες, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, να ανανεώσουμε τη δέσμευση της δικής μας κοινωνίας να προάγει και να διασφαλίζει το δικαίωμα κάθε παιδιού στις ίσες ευκαιρίες, σε κάθε έκφανση της ζωής του”.

Αφού σημειώνει ότι η κοινωνική και πολιτισμική πολυμορφία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα για το χώρο της εκπαίδευσης, η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι το σχολείο χρειάζεται να οικοδομήσει ένα ασφαλές παιδαγωγικό πλαίσιο, όπου κάθε παιδί να νιώθει ευπρόσδεκτο και να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά.

Υπενθυμίζει ότι όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση δεν περιορίζεται στην πρόσβαση, αλλά εκτείνεται στο περιεχόμενο και τις ευκαιρίες που παρέχονται στο κάθε παιδί.

“Το σχολείο έχει υποχρέωση, να αναγνωρίσει τις ανάγκες, αλλά και τις ικανότητες κάθε παιδιού και να ανταποκριθεί σε αυτές στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στη βάση της ισότητας των ευκαιριών. Των ίσων ευκαιριών, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται με τις ίδιες ευκαιρίες, αλλά σε ευκαιρίες που να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες, τις ξεχωριστές ανάγκες και ταλέντα κάθε παιδιού”, αναφέρει.

Καταλήγοντας, η κ. Κουρσουμπά σημειώνει ότι η διασφάλιση του δικαιώματος κάθε παιδιού στις ίσες ευκαιρίες αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και συμβάλλει σε μια κοινωνία που συγκροτείται από πολίτες έτοιμους να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Δειτε Επισης

Αισιόδοξος ο Μυλωνάς-Με καλή θέληση θα βρεθεί χρυσή τομή για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών
Ανάγκη συντονισμού ανέδειξε η διάσκεψη κοινοβουλευτικών Επιτροπών Γεωργίας μεσογειακών κρατών της ΕΕ
Μας έμεινε ο ασταθής καιρός-Από την Τρίτη αναμένεται βελτίωση
Παρέλαβε υπόμνημα του Συνδέσμου Σχολών ΟΙδηγών ο Β. Παπαδόπουλος-Αναζητείται λύση στον χρόνο αναμονής
Συνάντηση των Εθελοντών με το Nicholas Zoe Foundation-Στόχος η απώλεια να μετατραπεί σε ελπίδα
Νέο εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων πρότεινε η Υπ. Γεωργίας στον Επίτροπο Χάνσεν
Υπουργείο Υγείας: Λανθασμένη εντύπωση ότι τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος είναι λιγότερο βλαβερά
Ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα επιβάλλεται σε οδούς του Δήμου Λεμεσού
ΣΑΗ: Καθοριστική εξέλιξη το άνοιγμα Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού
Σχεδόν 43 εκατομμύρια επισκέψεις σε παρόχους υγείας στα έξι πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ