Λ. Κουρσουμπά: Πολιτισμική πολυμορφία στα σχολεία

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού συνιστά υπενθύμιση στην ανθρωπότητα για την υποχρέωσή της προς τα παιδιά να επιδιώξει ένα κόσμο στον οποίο θα επικρατούν η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ειρήνη και η ευημερία, αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά.

Σε μήνυμά της με την ευκαιρία της 1ης Ιουνίου 2016, Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, η κ. Κουρσουμπά καλεί “όλες και όλους, παιδιά και ενήλικες, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, να ανανεώσουμε τη δέσμευση της δικής μας κοινωνίας να προάγει και να διασφαλίζει το δικαίωμα κάθε παιδιού στις ίσες ευκαιρίες, σε κάθε έκφανση της ζωής του”.

Αφού σημειώνει ότι η κοινωνική και πολιτισμική πολυμορφία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα για το χώρο της εκπαίδευσης, η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι το σχολείο χρειάζεται να οικοδομήσει ένα ασφαλές παιδαγωγικό πλαίσιο, όπου κάθε παιδί να νιώθει ευπρόσδεκτο και να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά.

Υπενθυμίζει ότι όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση δεν περιορίζεται στην πρόσβαση, αλλά εκτείνεται στο περιεχόμενο και τις ευκαιρίες που παρέχονται στο κάθε παιδί.

“Το σχολείο έχει υποχρέωση, να αναγνωρίσει τις ανάγκες, αλλά και τις ικανότητες κάθε παιδιού και να ανταποκριθεί σε αυτές στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στη βάση της ισότητας των ευκαιριών. Των ίσων ευκαιριών, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται με τις ίδιες ευκαιρίες, αλλά σε ευκαιρίες που να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες, τις ξεχωριστές ανάγκες και ταλέντα κάθε παιδιού”, αναφέρει.

Καταλήγοντας, η κ. Κουρσουμπά σημειώνει ότι η διασφάλιση του δικαιώματος κάθε παιδιού στις ίσες ευκαιρίες αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και συμβάλλει σε μια κοινωνία που συγκροτείται από πολίτες έτοιμους να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου