Αυτή είναι η γυναικεία εντεκάδα της βουλής

11 γυναίκες μπαίνουν στη νέα βουλή, ανεβάζοντας για πρώτη φορά το ποσοστό της γυναικείας παρουσίας στα βουλευτικά έδρανα στο 12,5% από 19.6%.
 
Μάλιστα, αρκετές από αυτές ήρθαν πρώτες σε σταυρούς προτίμησης στο κόμμα, με το οποίο κατήλθαν στις  εκλογές. 
Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά της γυναικείας εντεκάδας που εισήλθε στη Βουλή, σκιαγραφώντας τη ζωή και την προσωπικότητά τους.

 

Ειρήνη Χαραλαμπίδου (Λευκωσία)


Πρώτη σε σταυρούς προτίμησης η βουλευτής του ΑΚΕΛ στην επαρχία Λευκωσίας, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία πέρασε από πολλά και διαφορετικά πόστα μέχρι να καταλήξει στη Βουλή. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 19 Μαρτίου 1964. Είναι νυμφευμένη με τον Άντρο Παπαπαύλου και έχει δύο υιούς.  Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και δημοσιογραφία στο Mediterranean College στην Αθήνα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο συγκρότημα της εφημερίδας «Ο Αγών», στην «Ελευθεροτυπία» και συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Κήρυκας». Διετέλεσε διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Τουριστικού Οργανισμού «Λούης». Εργάστηκε επί σειρά ετών για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΡΙΚ), το «Λόγο» και τον  «ΑΝΤ1 Κύπρου».. Το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο, «Όσα Συζητήσαμε», ενώ τον Ιανουάριο του 2011 το δεύτερο βιβλίο της «Οι Λευκές Σελίδες του Κυπριακού».
 
Στέλλα Κυριακίδου (Λευκωσία)


Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ στην επαρχία Λευκωσίας, Στέλλα Κυριακίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία στις  10 Μαρτίου 1956. Είναι παντρεμένη με τον Κίκη Κυριακίδη και έχει δύο γιους. Σπούδασε ψυχολογία στο University of Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία στο University of Manchester στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην παιδοψυχολογία στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου. Παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια  για τις ψυχολογικές επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους με καρκίνο και λευχαιμία, τη βία στην οικογένεια, τις μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά, τη διασυνδετική συμβουλευτική ψυχιατρική σε γενικό παιδιατρικό νοσοκομείο. Είναι εκπαιδεύτρια σε θέματα ασθενών με καρκίνο του μαστού και δικαιώματα των ασθενών σε ευρωπαϊκές οργανώσεις και Πρόεδρος του Κυπριακού Φόρουμ Καρκίνου του Μαστού “Europa Donna Κύπρου” από το 2000. Είναι βουλευτής από το 2006.
 
Ελένη Σταύρου (Λεμεσός)


Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Σταύρου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1970. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία - Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε Μεταπτυχιακο Δίπλωμα σε Μεσογειακές Σπουδές - Πολεμολογία στο King’s College.  Προχώρησε στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος με διατριβή στις Σχέσεις Κύπρου - Ελλάδος με Ισραήλ και Αραβικά Κράτη και σε Μεταδιδακτορικές Σπουδές στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών του Ισραήλ. Είναι μέλος του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών και Σύμβουλος της Κυβέρνησης σε θέματα Μέσης Ανατολής.
 
Αννίτα Δημητρίου (Λάρνακα)

 


Η νεαρή βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου σπούδασε Κοινωνικές & Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις & Ευρωπαϊκές Σπουδές του Πανεπιστημίου Κεντ.  Εργάστηκε στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Πολιτικών και ως Ακαδημαϊκή Διευθύντρια. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus. Το Κυπριακό Πρόβλημα, το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η Τουρκική Πολιτική Κουλτούρα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θέματα ισότητας και εκπαίδευσης είναι κάποια από τα ενδιαφέροντά της.
 
Μαριέλλα Αριστείδου (Κερύνεια)


Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1985. Σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας. Επίσης, κατέχει πτυχίο δημοσιογραφίας.  Το 2011 εξελέγη ως Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Λεμεσού, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Είναι δραστήριο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Σωματείου ΠΑΟ Προσφύγων.
 

Σκεύη Κουκουμά (Αμμόχωστος)
 

Η Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά γεννήθηκε το 1954 στο Αυγόρου και διαμένει στη Λάρνακα. Είναι παντρεμένη με τον Αντώνη Κουκουμά και έχουν τρεις γιους. Ολοκλήρωσε σπουδές στα Γραμματειακά και το Αρχιτεκτονικό Σχέδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και διευθύνει τεχνικό γραφείο. Από το 2008 ανέλαβε καθήκοντα βουλευτή του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Αμμοχώστου και επανεκλέχθηκε το 2011 και έχει πλούσια κοινοβουλευτική δράση. Είναι Γενική Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ) από το 2010 και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ από το 2015.
 
Ευανθία Σάββα (Λάρνακα)
 

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα γεννήθηκε το 1964 στη Λάρνακα και διαμένει στην Αραδίππου. Είναι παντρεμένη με τον Σαββάκη Σάββα και έχουν τρία παιδιά. Το 1983 αποφοίτησε από σχολή κομμωτικής στην Αθήνα και εργάστηκε ως κομμώτρια μέχρι το 2003. Το 2001 ξεκίνησε σπουδές στο Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αποφοίτησε το 2005. Από το 2005 μέχρι σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος. Είναι δημοτική σύμβουλος Αραδίππου από το 2006 και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ από το 2011.
 
Ελένη Μαύρου (Κερύνεια)
 

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου φοίτησε στο ΑΤΙ, στον κλάδο Πολιτικής Μηχανικής και στη συνέχεια πήρε πτυχίο στην Πολιτική & Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Υπηρέτησε στην ΕΔΟΝ από διάφορες θέσεις έως και Γενική Γραμματέας της οργάνωσης. Είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ από το 2010. Διετέλεσε επικεφαλής των Γραφείων Επαναπροσέγγισης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Εκλέχθηκε βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις το 2001 και επανεκλέχθηκε το 2006.  Διετέλεσε δήμαρχος Λευκωσίας την περίοδο 2007-2011, η πρώτη δήμαρχος της Αριστεράς στην πρωτεύουσα. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Από τις αρχές του 2014 ανέλαβε τη διεύθυνση του Ομίλου Επικοινωνίας ΔΙΑΛΟΓΟΣ.
 
Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (Λευκωσία)
 

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή το 1991. Σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο Wolverhampton και απέκτησε τον τίτλο Barister at Law στο Lincoln’s Inn στο Λονδίνο. Εργάζεται ως Δικηγόρος από το 1997 μέχρι σήμερα. Υπηρέτησε το Δημοκρατικό Κόμμα, αρχικά ως στέλεχος της Αναγέννησης Ηνωμένου Βασιλείου και ακολούθως ως γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΕΔΗΚ. Από το 2003 εκλέγεται Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ από το 2013 είναι η Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος. Είναι παντρεμένη με τον Μάριο Αβραάμ και είναι μητέρα 2 παιδιών, της Άντρεας και του Πάνου.
 
Άννα Θεολόγου (Αμμόχωστος)
 

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Άννα Θεολόγου γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1986 στη Λεμεσό. Κατέχει πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και Μεταπτυχιακό στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση. Από το 2004 έως και το 2012 εργάστηκε ως Οικονομικός Διευθυντής στο Spantios Estate Developers. 
 
Ελένη Θεοχάρους (Λεμεσός)
 

Μπορεί να ανακοίνωσε ότι δεν θα κρατήσει τη βουλευτική έδρα και παραμείνει στην Ευρωβουλή, εντούτοις το γεγονός ότι εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την τοποθετεί στη εντεκάδα των γυναικών που ο κόσμος έστειλε στο εθνικό κοινοβούλιο.  Ο λόγος για την Ελένη Θεοχάρους, το βιογραφικό της οποίας είναι κάτι περισσότερο από πλούσιο. Γεννήθηκε στο Μεταλλείο Αμιάντου. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύθηκε στη Γενική Χειρουργική/Παιδική Χειρουργική. Το 1991 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια της Παιδοχειρουργικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Από το 1991 μέχρι το 2001 εργάστηκε ως Διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής – Παιδοουρολογικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου. Το 1993 ίδρυσε την Εθνική Αντιπροσωπεία Κύπρου της Διεθνούς μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» και διετέλεσε Πρόεδρός της μέχρι το 2001. Το 1997 ίδρυσε επίσης την αντιπροσωπεία Κύπρου του ΜΚΟ Internationaler Hillsfonds eV (Διεθνές ταμείο Βοηθείας). Το 1998 ίδρυσε τον μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό «ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ». Το 2001 εξελέγη Βουλευτής ΔΗΣΥ Λεμεσού και επανεξελέγη το 2006. Το 2009  και το 2015 εξελέγη Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ. Τον Νοέμβριο 2015 ανακοίνωσε την αποχώρηση της από τον ΔΗΣΥ για να ιδρύσει το Κίνημα Αλληλεγγύη, επικεφαλής του οποίου κατήλθε στις βουλευτικές εκλογές. Ήταν νυμφευμένη με τον αποβιώσαντα ψυχίατρο Λούη Καριόλου και έχει μία κόρη.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια