Α. Λοΐζου: Ο ΚΟΤ θα γίνει υφυπουργείο τουρισμού

Την πεποίθησή του ότι το 2016 θα αποτελέσει χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, με αριθμούς που θα ξεπεράσουν τα 2,9 εκατομμύρια τουρίστες, εκφράζει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου (ΔΣ) του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), Άγγελος Λοΐζου (πέρυσι 2,6 εκατομμύρια, όπως και το 2000 και 2001). Σε συνέντευξή του στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ο κ. Λοΐζου αναφέρεται επίσης στην προωθούμενη μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε υφυπουργείο τουρισμού, αναλύοντας τις διαφορές που θα επέλθουν και σημειώνοντας πως, με δεδομένα τα θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό υπό τη θητεία του παρόντος ΔΣ, θα τον ενδιέφερε να ηγηθεί ενός τέτοιου υφυπουργείου. Αιχμές αφήνει και για το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις «σκανδάλων» που δεν αποδείχθηκαν στον ΚΟΤ, δεν κλήθηκαν για κατάθεση μέλη παλαιότερων ΔΣ του οργανισμού.
 
Τι διαφορετικό θα φέρει το υφυπουργείο τουρισμού σε σχέση με τον ΚΟΤ; Θεωρείτε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;
Ο ΚΟΤ δεν θα υπάρχει πια… Θα γίνει υφυπουργείο. Όπως μας επεξηγήθηκε, ο υφυπουργός θα παρακάθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα παίρνει εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από κανέναν άλλο. Έτσι, θα δοθεί η οριζόντια ευθύνη και εξουσία σε αυτό τον οργανισμό, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει τη στρατηγική του, χωρίς να χρειάζεται να λάβει έγκριση από τα διάφορα εμπλεκόμενα υπουργεία. Έτσι, θα κόβουμε δρόμο. Το ΔΣ του οργανισμού μας, βασιζόμενο στις εξηγήσεις που έχουν δοθεί για το υφυπουργείο, πιστεύει ότι αυτή η κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, για να μπορεί να υλοποιεί το πρόγραμμά του καλύτερα.
 
Θα σας ενδιέφερε να ηγηθείτε ενός τέτοιου υφυπουργείου;
Ο ένας και μοναδικός λόγος που είμαι εδώ, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, είναι για να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Αφιερώνουμε χρόνο για να βοηθήσουμε ένα οργανισμό, που είχε και έχει προβλήματα. Δεν είναι θέμα ούτε τίτλου ούτε θέσης ούτε εξουσίας. Αν θεωρηθεί ότι το έργο που έγινε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να συνεχιστεί ορθά, και ότι αυτό το ΔΣ μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη μετάβαση προς το υφυπουργείο, ίσως να το έβλεπα σοβαρά.
 
Στο μεταξύ, σύντομα λήγει και η θητεία του ΔΣ. Σας ενδιαφέρει να παραμείνετε πρόεδρος του ΚΟΤ μέχρι τη δημιουργία του υφυπουργείου;
Η πεποίθησή μας σαν ΔΣ, είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις επικροτούν το έργο που έχει παραχθεί. Επομένως, τόσο ο πρόεδρος όσο και το ΔΣ του ΚΟΤ, βλέπω να είμαστε ένα αναπόσπαστο μέρος στο να γίνει η μετάβαση αυτή χωρίς προβλήματα. Το υπάρχον ΔΣ έχει ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την προσπάθεια, λόγω της εμπειρίας του.
 
Δεδομένου ότι απέμειναν λιγότεροι από δύο μήνες για ολοκλήρωση της θητείας σας, θα μείνουν ανολοκλήρωτες οι έρευνες που διεξάγετε για τα σκάνδαλα εντός του ΚΟΤ;
Είναι εφικτό να ολοκληρωθούν μέχρι τότε. Ακολουθούμε πιστά τη νομοθεσία και τις συμβουλές των νομικών μας. Θέλουμε να δούμε αποτελέσματα και ευελπιστούμε.
 
Πάντως, επικρατεί η εντύπωση ότι στον ΚΟΤ υπάρχουν ένα σωρό σκάνδαλα…
Έχουν γίνει όλες ανεξαίρετα οι έρευνες που έπρεπε να γίνουν. Ο οργανισμός πλέον δουλεύει με πολύ ενδυναμωμένους θεσμούς. Πολλές φορές έχει φανεί ότι κάποιες εύλογες υπόνοιες, ήταν απλά υπόνοιες, και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που εξετάζονται αυτή τη στιγμή, αναζητείται η αλήθεια. Οι έρευνες, όμως, για να είναι ολοκληρωμένες, πρέπει να επεκταθούν και σε πολλά άλλα επίπεδα. Δηλαδή, σε όλους τους εκάστοτε αρμόδιους διευθυντές του οργανισμού, όπως ενδεχομένως και στα ΔΣ των συγκεκριμένων περιόδων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει αρκετή πληροφόρηση πάνω σε εξεταζόμενες υποθέσεις, είτε πριν πέντε, δέκα ή 15 χρόνια. Όλοι αυτοί θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις έρευνες, για να δώσουν και εκείνοι τις θέσεις τους. Δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη μια εξέταση, όταν δεν είναι συμπληρωμένος ο αριθμός των μαρτύρων. Θα μπορούσε ο ερευνών λειτουργός να τους συμπεριλάβει, νοουμένου όμως ότι ήταν μέσα στους όρους εντολής η συμπερίληψη και άλλων ατόμων. Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονταν όλοι, αλλά συγκεκριμένα άτομα.
 
 ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
 
Γενικότερα ο τουρισμός στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί φέτος εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων και των απειλών. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΟΤ, μελέτες δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι θα ταξιδέψουν τουλάχιστον 20% λιγότεροι φέτος απ’ ό,τι πέρυσι. «Ολλανδοί, Βέλγοι, Γάλλοι και Γερμανοί κάνουν δεύτερες σκέψεις στο να ταξιδέψουν, ενώ αν το πράξουν το πιθανότερο είναι να επιλέξουν να μεταβούν οδικώς σε κάποια γειτονική τους χώρα», συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, η Κύπρος θεωρείται και είναι ασφαλής προορισμός. Ωστόσο, προσθέτει, για έναν Ευρωπαίο, ο οποίος ανοίγει τον χάρτη και βλέπει τη χώρα μας να βρίσκεται γεωγραφικά στο επίκεντρο όλων των προβλημάτων, σίγουρα θα αποτελέσει αντικίνητρο στο να την επισκεφθεί για διακοπές. Ακόμα και η Ελλάδα, η οποία έχει μια δυναμική, αντιμετωπίζει τουριστικό πλήγμα σε κάποια νησιά, εξαιτίας του προσφυγικού, εξηγεί.
 
ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΡΕΚΟΡ 

Ωστόσο, πάμε για χρονιά ρεκόρ φέτος;
Έτσι φαίνεται. Εκτός απροόπτου, τα πράγματα δείχνουν ότι η δυναμική συνεχίζεται. Η Κύπρος έχει επανακτήσει την αξιοπιστία της ως τουριστικός προορισμός, και αυτό βοηθά αφάνταστα. Οι διοργανωτές ταξιδιών, οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται με την Κύπρο, μας βλέπουν ως αξιόπιστο προορισμό, από τον οποίο μπορούν να κερδίσουν χρήματα. Η εικόνα αυτή, λοιπόν, φαίνεται να βοηθά στη συνέχιση των καλών αποτελεσμάτων. Η συντηρητική εκτίμησή μας είναι ότι ο τουρισμός φέτος θα ξεπεράσει τα 2,9 εκατομμύρια. Βεβαίως υπάρχουν και προβλέψεις (οι οποίες υπολογίζονται με επιστημονικό τρόπο) που θέλουν να ξεπερνούμε τα 3,1 εκατομμύρια. Όμως, εμείς θέλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι, λογικό, γι’ αυτό η εκτίμησή μας είναι γύρω στια 2,9 – 3 εκατομμύρια και μιλάμε για μια αύξηση τουλάχιστον του 10% σε σύγκριση με πέρυσι.
 

Σε ποιο βαθμό μπορούμε να ανταποκριθούμε στην υψηλή τουριστική ζήτηση, δεδομένου του μειωμένου αριθμού κλινών τους καλοκαιρινούς μήνες;
Για τρεις μήνες δεν μπορούμε, είναι ελάχιστα τα περιθώρια στα οποία μπορούμε να ανταποκριθούμε. Μας λυπεί το γεγονός ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν κάποιοι διοργανωτές ταξιδιών, διότι υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι θα ήθελαν να αρχίσουν πρόγραμμα στην Κύπρο, αλλά δεν μπορούν λόγω της έλλειψης διαθέσιμων κλινών.
 
Βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Εσείς πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επιλυθεί;
Έχουμε δύο επιλογές. Ή κτίζουμε περισσότερα ξενοδοχεία για να έχουμε περισσότερα κλειστά ξενοδοχεία τον χειμώνα και περισσότερους άνεργους, ή επιλέγουμε τους καλύτερους τουρίστες για τις διαθέσιμες κλίνες που έχουμε. Δηλαδή, να μεγιστοποιήσουμε την ποιότητα του τουρίστα που έχουμε στην Κύπρο. Και αυτό έγκειται στον κάθε επιχειρηματία ξενοδόχο. Εκείνος θα πρέπει να κρίνει και να επιλέξει τον πελάτη, που θα του δώσει μια αειφόρο ανάπτυξη. Να μελετήσει αν θα αρνηθεί να δώσει κάποια δωμάτια σε κάποιον, με τον οποίο συνεργαζόταν μέχρι τώρα, για να συνεργαστεί με κάποιον καινούργιο, ο οποίος ενδεχομένως να του δώσει μια άλλη δυναμική. Βεβαίως, αυτό είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ούτε το θέμα μπορεί να επιλυθεί με μέτρα από το κράτος.
 
ΞΟΔΕΥΕΙ Ο ΙΡΑΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ

  
Ο Άγγελος Λοΐζου αναφέρεται και στο ενδεχόμενο συνεργασίας που υπάρχει με το Ιράν, εστιάζοντας στα θετικά που έχει να αποκομίσει η Κύπρος, με δεδομένο ότι, βάσει στοιχείων, ο Ιρανός τουρίστας ξοδεύει σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο του τουρίστα που επισκέπτεται τη χώρα μας.
 
Γιατί έχει κολλήσει η προσπάθεια να φέρουμε τουρίστες από το Ιράν;
Οι Ιρανοί εκτιμούν τη χώρα μας και υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον από το Ιράν για την Κύπρο. Στο παρόν στάδιο, όμως, προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, τα οποία υπήρχαν κυρίως λόγω των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν από τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Πρέπει να εστιάσουμε σε δύο σημεία: Το πρώτο είναι το θέμα των θεωρήσεων των διαβατηρίων. Πρέπει να δούμε πώς θα βελτιώσουμε το σύστημα, και το δεύτερο και πιο σημαντικό, είναι το θέμα της αποδοχής τραπεζικών συναλλαγών. Οι τράπεζές μας πρέπει να αποδεχθούν συναλλαγές από το Ιράν, δηλαδή να δέχονται εμβάσματα ή τραπεζικούς λογαριασμούς, διότι αν δεν επιλυθεί αυτό το ζήτημα, δεν μπορούν να γίνονται συναλλαγές και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα θέματα αυτά το συντομότερο δυνατόν. Ήρθαμε σε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών, την Κεντρική Τράπεζα και τον Σύνδεσμο Κυπριακών Τραπεζών, για να τους εξηγήσουμε την κατάσταση και αν μπορούμε να δώσουμε πληροφορίες για συγκεκριμένες εταιρείες και οργανωτές ταξιδιών, για να διευκολυνθούν οι συναλλαγές. Αυτό προσπαθούμε και αυτό κάνουμε τώρα.
 
 
 

 

 
 
 
 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα