ΟΗΕ προς Ελλάδα: Βρείτε λύσεις για τους πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανησυχεί για τις υποβαθμισμένες συνθήκες σε διάφορες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εκκενώθηκαν αυτή την εβδομάδα από τον αυτοσχέδιο χώρο στο Ειδομένη, και καλεί τις ελληνικές αρχές, με την οικονομική υποστήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να βρουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις γρήγορα. Αυτό αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ από τη Γενεύη, η οποία δόθηκε στους κοινοτικούς συντάκτες στις Βρυξέλλες.

Η Ύπατη Αρμοστεία, αναφέρει η ανακοίνωση, συμφωνεί ότι η πρόχειρα κατασκευασμένη περιοχή στην Ειδομένη στα ελληνικά σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου οι πρόσφυγες έμεναν σε "αβυσσαλέες συνθήκες", έπρεπε να εκκενωθεί, και σημειώνει ότι αυτό έχει ολοκληρωθεί χωρίς τη χρήση βίας. Ωστόσο, κάποιες από αυτές τις περιοχές στις οποίες μεταφέρονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκονται αρκετά κάτω από τα ελάχιστα πρότυπα.

Μερικοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που ζούσαν στην Ειδομένη έχουν μετακινηθεί σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες και εργοστάσια, στο εσωτερικό, των οποίων έχουν σκηνές έχουν τοποθετηθεί ασφυχτικά κοντά. Η ποιότητα του αέρα είναι κακή, και οι προμήθειες σε τρόφιμα, νερό, τουαλέτες, ντους, και ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανεπαρκείς. Πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από την Ειδομένη έχουν λάβει λίγες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες στις νέες περιοχές και τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί.

Η Ύπατη Αρμοστεία εξακολουθεί να ανησυχεί για τις οικογένειες που διαχωρίζονται κατά τη μεταφορά τους. Οι κακές συνθήκες στους χώρους αυτούς επιδεινώνουν το ήδη υψηλό επίπεδο αγωνίας των οικογενειών των προσφύγων, τροφοδοτώντας εντάσεις στο εσωτερικό προσφυγικών πληθυσμών και περιπλέκει τις προσπάθειες για την παροχή απαιτούμενης βοήθειας και προστασίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για την πολιτική της μετανάστευσης και προτείνει ότι οι βελτιώσεις που είχαν προταθεί για μερικές από τις περιοχές που προβλέπονται θα μπορούσαν να γίνουν ζήτημα προτεραιότητας. Η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να συνδράμει τις ελληνικές αρχές για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης και επειγόντως βελτίωση των συνθηκών στους χώρους αυτούς, όπου είναι δυνατόν.  
 

Δειτε Επισης

Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του στην Κρήτη-«Θα είμαι ο Θεός σου, θα με προσκυνάς»
Καταστηματάρχης στην Καβάλα βιντεοσκοπούσε απόκρυφα σημεία πελάτισσάς του
Θρίλερ με αγνοούμενο συνταξιούχο από τη Κοζάνη-Πήγε εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη και εξαφανίστηκε
Βιασμό από τον 25χρονο πατριό της κατήγγειλε 13χρονη-Χειροπέδες και στη μητέρα της ανήλικης
Αντεγκλήσεις Κασσελάκη και Πολάκη για ομοφοβία-«Εγώ δεν ανέβασα τη Δώρα στη σκηνή, όπως εσύ τον Τάιλερ»
Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη με 100 υπογραφές –Θέμα ηγεσίας και από Πολάκη
Αποτροπιασμός από τα βασανιστήρια σε κτηνοτρόφο στο Ρέθυμνο-«Φώναζα και μου έκοψαν τη γλώσσα»
Βιοπραγούσε σε τρεις πρώην και νυν συντρόφους και στην κόρη του-Οι κραυγές του τελευταίου θυματός οδήγησαν στη σύλληψη του
Το χρονικό της φρίκης κατέγραφε η γυναίκα του Ιερέα στα Χανία-Την κοκκοποιούσε από όταν ήταν 14 ετών
Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής ο Κασσελάκης από Πολάκη και «87»-Σήμερα η συνεδρίαση της ΚΕ