Με χαμόγελα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το Eurogroup

Ολοκληρώθηκε χθες το Εurogroup στις Βρυξέλλες, με συμφωνία αναφορικά με την εκταμίευση της ελληνικής δόσης και του χάρτη για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, μετά από παρασκήνιο τριών ωρών και τεχνικές συζητήσεις στο επίπεδο του euro working group.
 
Πιο συγκεκριμένα, σε πλήρη συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος κατέληξε το eurogroup στις Βρυξέλλες, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε περί τις 8 ώρες και περιλαμβάνει τη δόση, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
 
Ο Πωλ Τόμσεν, ο οποίος εκπροσώπησε το ΔΝΤ στη συνεδρίαση και τη συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως αυτός και το προσωπικό του Ταμείου, θα προτείνουν την έναρξη ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, αφού εξετάσουν στο πλαίσιο μιας νέας έκθεσης βιωσιμότητας, την ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος. “Έχουμε τα μέτρα, δεν έχουμε την ποσοτικοποίηση”, συμπλήρωσε. “Μετακινηθήκαμε από τη θέση μας”, είπε: “ζητούσαμε να ληφθούν τώρα και δεχόμαστε πλέον την σταδιακή προσέγγιση του eurogroup”.
 
“Γνωρίζω το eurogroup καλά πια και γνωρίζω καλά και τη δική μου κυβέρνηση και σας λέω ότι το πακέτο με τα μέτρα για το χρέος είναι σημαντικό, θα ήταν ανήκουστο κάποιους μήνες πριν, μην γελιέστε ακούγοντας πως τα μέτρα που καταλήξαμε δεν είναι αποτελεσματικά”, συμπλήρωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
Στα προαπαιτούμενα για την πρώτη υπό δόση περιλαμβάνονται διορθώσεις στην αγορά κόκκινων δανείων, ορισμένα σημεία που έχουν να κάνουν με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και κατά τον Κλάους Ρέγκλιγκ θα διευθετηθούν τις επόμενες δύο μέρες.
 
Καθώς τα χρήματα θα έχουν τον στόχο της εκκαθάριση και σωρευμένων εσωτερικών χρεών η Κομισιόν θα καταρτίσει και ένα μηχανισμό εποπτείας της διαδικασίας.
“Έχουμε μια καλή συμφωνία, που είναι συνολική και ανοίγει το δρόμο για μια μεγάλη δόση προς την Ελλάδα, η οποία ήταν απολύτως απαραίτητη και ανοίγει τον δρόμο για την σταθερότητα και την ανάπτυξη”, δήλωσε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
 
 
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας
 
Από την άλλη, πλήρης ικανοποίηση επικρατεί στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο για την απόφαση του eurogroup στην οποία εντοπίζει τα εξής εξαιρετικής σημασίας σημεία:
 
1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
 
2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα "πέσουν" στην αγορά.
 
3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
 
4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.
- Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.
- Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως "διαθέσιμα" για πράξεις επαναγοράς του χρέους.
- Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.
- Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.
 
Αισιόδοξος για τη συνέχεια ο Τσακαλώτος
 
Άλλωστε, την αισιοδοξία ότι η χθεσινή πλήρης συμφωνία του Eurogroup και του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης, εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας από το eurogroup.
 
«Μετά από 11 ώρες συνομιλιών φτάσαμε σε συμφωνία», τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και για την εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με αυτήν, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών. «Ελπίζαμε σε δόση μεταξύ 9 και 11 δις ευρώ, τελικά θα είναι 10,3 δις ευρώ», τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι ένα τμήμα της δόσης προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
 
Αναφερόμενος στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, ο Ε.Τσακαλώτος τόνισε ότι κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και ως τη λήξη του προγράμματος. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία και για μέτρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν το 2018, αλλά ήδη γνωρίζουμε τη μορφή τους, καθώς επίσης συμφωνία και για λήψη μέτρων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
 
«Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό», τόνισε ο υπουργός οικονομικών και  εξήγησε ότι η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προέβλεπε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και τώρα υπάρχει ένα «συνολικό πακέτο».
 
«Υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι η αρχή αντιστροφής του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα, με ύφεση και μέτρα, και ότι η χώρα με την επιστροφή των επενδυτών θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο», κατέληξε ο Ε.Τσακαλώτος.
 

Δειτε Επισης

Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του στην Κρήτη-«Θα είμαι ο Θεός σου, θα με προσκυνάς»
Καταστηματάρχης στην Καβάλα βιντεοσκοπούσε απόκρυφα σημεία πελάτισσάς του
Θρίλερ με αγνοούμενο συνταξιούχο από τη Κοζάνη-Πήγε εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη και εξαφανίστηκε
Βιασμό από τον 25χρονο πατριό της κατήγγειλε 13χρονη-Χειροπέδες και στη μητέρα της ανήλικης
Αντεγκλήσεις Κασσελάκη και Πολάκη για ομοφοβία-«Εγώ δεν ανέβασα τη Δώρα στη σκηνή, όπως εσύ τον Τάιλερ»
Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη με 100 υπογραφές –Θέμα ηγεσίας και από Πολάκη
Αποτροπιασμός από τα βασανιστήρια σε κτηνοτρόφο στο Ρέθυμνο-«Φώναζα και μου έκοψαν τη γλώσσα»
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Βιοπραγούσε σε τρεις πρώην και νυν συντρόφους και στην κόρη του-Οι κραυγές του τελευταίου θυματός οδήγησαν στη σύλληψη του
Το χρονικό της φρίκης κατέγραφε η γυναίκα του Ιερέα στα Χανία-Την κοκκοποιούσε από όταν ήταν 14 ετών